Melek Yatırımcılık Yönetmeliği Açıklandı

8

Müsteşarlık yetkilileri, Antalya’da geçen bir toplantıda, dün Resmi Gazete’de yayınlanan Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik‘le ilgili detaylı açıklamalar yaptılar.

Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan, Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Demircan ve Hazine Müsteşarlığı Daire Başkanı Hakan Ertürk, bireysel katılım yatırımcılığının ve bireysel katılım sermayeciliğinin, dünya çapında olduğu gibi, Türkiye’de de gün geçtikçe önem kazandığını, kamu desteğinin bu anlamda gerekli olduğunu belirtti.

Melek yatırımcıysan vergiden muafsın

Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Demircan, yönetmeliğin nasıl işlediği ve yatırımcıların bu süreçte vergi muafiyetinden nasıl yararlanacağı üzerine katılımcıları bilgilendirdi.

Yönetmeliğe göre, kamu desteğinden yararlanmak isteyen bireysel katılım yatırımcıları, ilk önce lisans alabilmek amacıyla Hazine Müsteşarlığı’na başvuracak.

Gerekli belgelerin, belirli akreditasyon kriterleri çerçevesinde değerlendirilmesinden sonra lisanslı yatırımcı olarak girişimci şirketlerle görüşmelerde bulunabilecek ve yerel yatırımcı-girişimci ağlarının oluşmasını sağlayacak.

Girişimci şirkete sermaye aktarımı aşamasında devreye giren Maliye Bakanlığı ise, bu aşamada yatırımcılara vergi muafiyeti şansı tanıyacak.

Ancak yatırımcıların vergi muafiyetinden faydalanabilmeleri için hisselerini iki yıl elde bulundurmaları ve yatırımdan sonraki bir yıl içinde harcamaya dönüştürmeleri gerekiyor.

Her bir girişimci şirkete en fazla 1 milyon TL yatırım

Yönetmelik, girişimci şirketlerle ilgili olarak da belirli kriterler belirlemiş durumda. Girişimci şirketin yatırım alabilmesi için, şirket gelirinin yıllık 5 milyon TL’den fazla olmaması gerekiyor.

Aynı zamanda A.Ş. statüsünde, en fazla 50 çalışanlı bir firma olması ve başka şirketin kontrolünde olmaması gerekiyor. Bu kriterler, finansman ihtiyacı olan girişimci şirketlerin gerekli desteği alabilmesi.

Yönetmeliğe dair verilen bir diğer önemli bilgi ise, her bir girişim şirketi için yapılacak en fazla yatırım miktarının 1 milyon TL olacağı.

Sendikasyon yatırımlarının sektör içinde yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla devreye giren bu kriter, gerektiğinde yatırım miktarının 2 milyon TL’ye çıkarılabileceği belirtiliyor.

:: Melek yatırımcılık yönetmeliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

8 YORUMLAR

  1. güzel bir sistem gün geçtikçe türkeyemiz daha yaşanılır bir hale gelecek inşallah bu konu ile detaylı bilgiye nereden ulaşabiliriz acaba ?

  2. 5 milyon tl den fazla olmaması gerekiyor diyor. Yani 5 milyon tl olduğu zaman düşünmenize gerek yok. Senin hiçbir gelirin olmasa dahi eğer ikna edici bir proje ileriye dönük gerçekci tahminler gibi iyi sunarsanız zaten yatırım gelir.

  3. Birşeyler yapmak için yatırım beklemeyin siz yapın yatırım gelsin. Gelmese bile yapın işte o zaman ülke ileri gider. Çalışmak ve yine çalışmak. Başarıs çalışma olsun yine çalışma sonra yine başarısız sonra yine çalış sonunda başarılı olacaktır. Yeter ki çalışalım bu ülke için kendimiz için bir şeyler yapalım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version