Reklam

Melekler Bu Cüzdana Yatırım Yapıyor

7
Reklam

14 yıl dile kolay. Üniversite eğitimi için gittiği Amerika’da kariyerine General Electric’de bilgisayar mühendisi olarak başlamış ve geçen yıllar içinde Amerikan bilişim devi Oracle’da direktörlük pozisyonuna kadar yükselmişti. Ama artık bir yol ayrımına gelmişti: Ya burada devam edecek ya da artık Türkiye’ye dönecekti. Ve sonunda en iyi bildiği işi Türkiye’de yapmaya karar verdi.

15 yılı aşkın bir süredir Amerika, Avrupa ve son olarak Türkiye’de özellikle teknoloji ve tüm büyüyen sektörlerde yönetim ve yatırım danışmanlığı yapmakta olan kardeşi İrem Sözügeçer ile Shopamani’yi hayata geçiren Kerem Sözügeçer daha bir sene geçmeden melek yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı.

Reklam

Geçtiğimiz yıl konum tabanlı indirimli alışveriş uygulaması olarak faaliyetlerine başlayan Shopamani, bugün akıllı cüzdan konseptine geçiş yaptı. Kendini “Shopamani SmartWallet” olarak yeniden adlandıran girişim artık bir mobil iletişim, ödeme ve sadakat platformu olarak öne çıkıyor. Kerem Sözügeçer şirkette CTO (Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı) kardeşi İrem Sözügeçer de CEO olarak görev yapıyor.

Cepten ödeme

Şirket ilk olarak eylül ayında akıllı cüzdan uygulamasını restoran ve barlarda kullanmaya başlıyor. Hâlihazırda 30 bin üyeyi geçen Shopamani, ‘Drink&Dine’ olarak nitelediği sistemle kullanıcılarına çeşitli mekânlarda çeşitli fırsatlar sunarken tüm sipariş ve hesap yönetimini cep telefonunuz üzerinden kontrol etme imkânı sunacak.

Şirket bu proje kapsamında 180′den fazla ülkede restoran bar yazılımlarında en büyük pazar payına sahip Micros-Fidelio’nun Türkiye temsilcisi Protel ve mobil sahada da online ödeme devi Paypal ile işbirliği yapıyor. Gelecek yıl da bu hizmeti beach clublara da sunmayı planlıyor.

Sözügeçer kardeşler yaklaşık 400 bin dolarlık yatırım yaptıkları projeye geçtiğimiz aylarda 400 bin dolarlık bir melek yatırım toplamayı başarmışlar. Üstelik projeyi destekleyen melek yatırımcılar da oldukça ilgi çekici.

Gittigidiyor.com’u kurup 215 milyon dolara Ebay’e satan dört ortaktan biri olan Aydonat Atasever, Stanton Chase Turkiye’nin Denetim Kurulu üyesi Hüsamettin Beyazıt’ın yanı sıra Harun Simavi, Antony Meijer, Duncan Stewart ve Jonathan Chum şirketin melek yatırımcı ve danışmanları arasında yer alıyor. Şirket önümüzdeki aylarda 1 buçuk 2 milyon dolarlık ikinci bir melek yatırımcı turu yapmayı planlıyor.

Akıllı cüzdan

Aslında Sözügeçer kardeşler akıllı cüzdan konusunda ilk değiller. Global Payment’ın hayata geçirdiği TURP bu örneklerden biri. Yine Turkcell, Avea ve Vodafone’un da bu konuda bir süredir oldukça aktifler. Peki, bu kadar mobil cüzdan uygulaması varken Sözügeçer kardeşlerin bu projesine melek yatırımcıların ilgisi neden?

Öncelikle üç operatörün de hizmetinden faydalanabilmek için bu operatörlerin abonesi olmak gerekiyor. Üç operatör de bu hizmeti NFC (Yakın Alana İletişimi) denen bir teknoloji sayesinde sunuyor. Yani bu hizmetten faydalanabilmek için NFC uyumlu bir cep telefonunuzun olması gerekiyor. Bu telefonların sayısı ise şimdilik çok fazla değil. Ayrıca uzun yıllar Amerika’da bu alanda çalışan Kerem Sözügeçer, kendileri ile çalışan şirketlere çok kapsamlı bir CRM hizmeti de sunuyor.

Gelişmiş CRM altyapısı var

Shopamani SmartWallet, üyeleri ile ilgili oluşturduğu geniş kapsamlı CRM dataları sayesinde mekân sahiplerinin ve markaların müşterilerine anlık, saatlik, son dakika duyuruları ve hediye çekleri, özel avantajlar gibi kişiye özel mesajlar ile ulaşabilmelerini sağlıyor. Facebook’ta Shopamani uygulaması aracılığı ile hangi mekanda olduğunu bildiren arkadaşlarınıza Facebook üzerinden sürpriz yemek ya da içki gönderme imkanınız da olacak.

Mobil ödemenin potansiyeli de melek yatırımcıların ilgisini çekmeyi kolaylaştırıyor. MasterCard’ın verilerine göre dünyada 5 milyardan fazla kişide cep telefonu, 1,5 milyar kişide ise ödeme kartı var. Bu da gelecekte bu pastanın herkese yetebilecek kadar büyüyebileceğinin bir göstergesi aslında.

Ancak mobil dünyada giderek artan kötü niyetli yazılımlar mobil cüzdanların geleceği açısından bir risk unsuru oluşturuyor. Kaspersky Lab’in araştırmasına göre sadece 2011 yılı aralık ayı içerisinde, 2004–2010 arası dönemden daha fazla sayıda mobil cihazları hedefleyen yeni kötü amaçlı yazılım program ortaya çıktı. Yani mobil cüzdana geçişle birlikte yankesicilerin de mobil yankesiciler olarak evrimleşmesi söz konusu olabilir. Ancak buradaki risk hala cüzdanınızın çalınması ve kredi kartınızın kopyalanması riskinden az.

:: SmartWallet hakkında ne düşünüyorsunuz?

7 Yorum

  1. ben teknik işlerden, yaptığı, yapacağı işlerden de anlamam… da, bişey dikkatimi çekti ve üzdü beni…

    adamın işlerine koyduğu, yahut adlandırdığı bütün işler hep ingilizce.

    yav artık korkmaya başladım, yirmi, otuz yıl sonra bu nesil Türkçeyi yabancı dil olarak okumaya başlayacak zahir!

  2. |SeYYaH| Nickli Üyeden Alıntı
    ben teknik işlerden, yaptığı, yapacağı işlerden de anlamam… da, bişey dikkatimi çekti ve üzdü beni…

    adamın işlerine koyduğu, yahut adlandırdığı bütün işler hep ingilizce.

    yav artık korkmaya başladım, yirmi, otuz yıl sonra bu nesil Türkçeyi yabancı dil olarak okumaya başlayacak zahir!

    Aynen, benimde en çok dikkatimi bu çekti.

  3. Telefonun dilini alıyor anladığım kadarıyla, benim iphone’um türkçe, bende türkçe olarak görünüyor

  4. Amerikan özentiliği.
    Günlük hayatta karşımıza çokça çıkan bir tip.
    Akademik kariyeri, mühendislik alanındaki başarısı, yaptığı işler takdire şayan, tamam kabul. Ama şu Avrupa’da, Amerika’da gördüğü her b.ku Türkiye’ye getiren, kendi asimile olduğu gibi dili de asimile etmeye meyilli genç güruh. Acıyorum hallerine ve gülüyorum. Yani şu adamlarla birtakım projeler için bir masada otursam ve şu yazıdan çıkardığım üsluplarıyla konuşsalar, “la bebeler yürüyün gidin süt için” der kalkarım arkadaş. Ziyaretçi olarak da yazmıyorum, aha da rumuzum, kimseden çekincem yok. Eğitim bir yere kadar, önce adam olacaksın.

  5. Merhaba, yorumlar için teşekkürler. Dil ile ilgili sorular için bir açıklama yapmak istedim. Aslında Shopamani 2 dil ile çalışıyor: İngilizce ve Türkçe. Bugün itibarı ile iPhone’larda telefonun sistem dilini kullanarak dil seçimi yapıyor. Ekim ayında çıkacak yeni arayüzümüzde bu problem ortadan kalıyor olacak.

    Niye İngilizce sorusuna da gelince… Biz bu platformu sadece Türkiye için değil bütün dünya için kurduk. Nitekim, önümüzdeki ayrlarda Avrupa’da birkaç ülkede pilot yapmak için görüşmelere başladık bile. Dolayısıyla bugün 2 dil, yakın zamanda gerektiği şekilde bu sayı artabilir… Umarım endişe duyduğunuz konulara açıklık getirebilmişimdir…

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version