Organize İşler 2: Sazan Sarmalı ve Karakomik filmler gibi 2019 yılında merakla beklenen filmler için kötü haberler yavaş yavaş geliyor. Film yapımcılarıyla sinema salonu işletmecilerinin yaşadığı “mısır” kavgasına son katılan ise Cem Yılmaz oldu.
2018 yılında Türkiye’de en çok izlenen filmler!
2018 yılının sonlarına yaklaşırken ülkemizde en çok izlenen filmler nelermiş bir bakalım. İşte 2018 yılında Türkiye'de en çok izlenen filmler!Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar ve Yılmaz Erdoğan salon işletmecileriyle mısır kavgası yaşıyor!
2019 yılının merakla beklenen önemli yerli yapımlarından olan Organize İşler 2: Sazan Sarmalı filminin vizyon tarihi geçtiğimiz günlerde belirsiz bir süreyle ertelenmişti.
Salon işletmecilerinin özellikle mısır ve içecekli bilet uygulamasına tepki gösteren yapımcılar, müşterinin satın aldığı biletin büyük bölümünü mısır ve içeceğe verdiğini söylüyorlar. Sinema bilet fiyatlarının sürekli artmasına rağmen kendilerinin aldıkları payın yıllardır 5 TL‘de kaldığını ifade edilirken, üstelik bazı salonlarda mısır ve içeceğin zorunlu tutulduğu ifade ediliyor.
Yanlış anlaşılmamak adına bilet fiyatlarının yükselmesini değil var olan fiyatlardan paylarını almak istediklerini özellikle belirten yapımcı, filmlerinin 2 milyonda izlense artık zarar ettiklerini açıklıyor.
Söz konusu durumla ilgili olarak bugün de Cem Yılmaz Twitter hesabı üzerinden Karakomik Filmler’in çekimlerinin bittiğini duyuran bir gönderi paylaştı. 18 Ocak olarak belirlenen vizyon tarihini konusunda açıklama yapmayan usta komedyen sinema boykotuna gönderme yaptı.
2×2 filmim @karakomikfilm 6 aydır süren çekimleri bugün bitiyor.Tüm ekip arkadaşlarımı kutluyorum. Emek verdiğimiz filmlerin en adaletli şekilde seyircisiyle buluşacağı günü bekliyorum. Film bizim,film sizin..Mısıra değil filme bilet alan milyonlarca seyircimize sorumluluğumdur. pic.twitter.com/GTuB39blx9
— Cem Yılmaz (@CMYLMZ) 27 Aralık 2018
Vizyon tarihi ? @karakomikfilm En yakın sinema salonuna sorarsanız size tarih vereceklerdir.
— Cem Yılmaz (@CMYLMZ) 27 Aralık 2018
Film yapımcıları ile salon işletmecileri arasında çıkan tartışma sonucunda Organize İşler 2: Sazan Sarmalı filminin vizyondan çekildiği ortaya çıkarken, Cem Yılmaz’da onlara destek verdi.
Filminin sinemalarda adaletli bir şekilde izleyici ile bulaşacağı günü sabırsızlıkla beklediğini açıklayan Yılmaz, vizyon tarihi sorulduğunda ise gidip en yakın sinema salonuna sormalarını tavsiye etti.
Sürecin büyüyüp büyümeyeceği şu an için bilinmezken, eğer bir anlaşma sağlanamazsa bu sezon yapımcıların filmlerini vizyona sokmama kararı aldığı ortaya çıktı. Bu yapımcılar arasında BKM, NuLook, TAFF‘ın yer aldığı tahmin edilirken anlaşma sağlanmadığı taktirde Organize İşler 2: Sazan Sarmalı ve Kara Komik Filmler‘in yanı sıra Recep İvedik 6, Mucize 2: Aşk ve Çiçero gibi önemli yerli yapımlarda izleyicisi ile buluşamayacak.
Film yasası mecliste!
Geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifinde de söz konusu olaya yer verilmiş durumda. Yasa teklifinde promosyonlu bilet uygulamasında kararı yapımcının vereceği yer alırken ayrıca reklam sürelerine de kısıtlama getirilecek.
Teklifin kabul edilmesi halinde film öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10 dakika olacakken fragman gösterim süresi ise en az 3, en fazla 5 dakika olacak.
İnstagramın yeni tasarımı sizin ceplere gelmedi sanırım çok kötü olmuş 🙂
Sinemada mısır yiyenlere uyuz oluyorum arkadaş, zaten çok pahalı ve gereksiz
misir almak zorunlu degil ki, problem nedir ?
Nasıl değil gişeden bilet aldığın zaman bilet ve mısır parasını birlikte alıyorlar. Tek bilet satılmıyor mısır istemediğini belirttiğin halde tek bilet satışı yapılmıyor deniliyor. Cinemaximum da böyle diğerlerini bilmiyorum
Koskoca yapımcılarsınız, derdine düştüğünüz şeye bakın…
Koskoca yapımcılarsınız, derdine düştüğünüz şeye bakın…
Sorun ne uyanamadım
Mısır yenmesi değil sorun, Bazı sinema salonları biletle birlikte mısırı zorunlu veriyormuş, film yapımcısına diyor ki 20 liraya bilet sattim ama 13 lirasi misir di filmden 7 lira kazandim 2 si benim 5 i senin sorun tam olarak bu haklı yapımcılar…
Reklamlar 10 dakikayı geçmeyecek diye bir tasarı varmış. Reklam fragman toplam 25 dakikayı görmüştüm. Seans 22:00 du film buçukta başlamıştı. Fragman bir yere kadar rahatsız etmiyor ama reklamın uzunu bayıyor.
Sorun aslında şu, tam net dikkat çekilmemiş. Bir çok sinemada Gold Class, Premium class gibi salonlar yaygınlaşmaya başladı. Bu salonların biletleri 2 kat pahalı. İşletmeye sorarsanız içinde ekstra yiyecek içecek ve biraz daha rahat koltuklar olduğu söylenir. Bu salonların sayıları standart salonlarla aynı sayıya geldi, özellikle İstanbul’da bir çok sinemada. Ayrıca başka sinema promosyonları da (hediye çeki, indirm kartı, 1+1 hediye) bu salonlarda geçerli olmuyor. Standart salon sayılarının yerini bu salonların almasyıla beraber sinemalar Gold class benzeri seçeneği dayattığı için kendi karını artırıyor ama yapımcının eline geçen ekstra bir şey yok. Fakat pahalılaşan sinemayı gören halk gittikçe daha az sinemaya gittiği için, yapımcı daha da az para kazanmış oluyor.
Ben diyet yapıyorum mesela istemediğim halde mısıra zorla para alıyorlar. Sadece bileti satsanıza
cinemaximumda tek fiyat 26 tl mısır icecek vs. dediler çakallık yaptım netten sadece bileti 14.5 tlye aldım buseferde puan işlemedi
Özellikle Cinemaximum fiyatlarını uçurdu. Haksız kazanç elde ediliyor ve Türkiye’de hükümet başta olmak üzere yetkili merciler denetimle ilgili herhangi bir adım atmıyorlar.
Ya şu milletin bir işide düzgün olmayacak mı ?
Mecbur alınması gereken mısırın parası haricinde sinemanın parasının da oyunculara verildigi söyleniyor ya hani. Fiyatlar arttığı için sinemaya gitmeyen halkın da parasını bu adamlara veriyorlarmı? Yıllarını oyunculuğa veren bu ustaların da mısırdan daha ucuza aylar boyunca film çekmesi de ayrı dram. Sanatçılar oyuncular buna bir çözüm bulmalı