Dev Alman otomobil üreticisi Mercedes’in ana şirketi Daimler, 2030 yılında Almanya’da her türlü petrol temelli motora sahip aracın satışının yasaklanacağı uyarısıyla beraber, elektrikli otomobil üretmek için düğmeye bastı.
Şirket, bu değişimi yavaş bir şekilde yapmak yerine, elektrikli otomobil üretimine çok güçlü ve hızlı girmek istiyor.
Bunun için de Almanya içinde bu teknolojinin geliştirilmesi ve gerekli tesislerin kurulması için 11 milyar dolar fon ayırdığını duyurdu.
Her şey 2025 hedeflerini yakalamak için
Otomobil devi, 2025’e geldiklerinde, 10 farklı elektrikli otomobil modeline sahip olmayı planlıyor. Alman hükumeti, VW skandalından hemen sonra, Alman otomotiv endüstrisine 2030’da ülkede benzinli veya dizel araçların satışının yasaklanacağını belirtmiş ve hazırlık yapmalarını istemişti.
Şirket 10 milyar dolarlık bütçeyle, ilk aşamada mevcut elektrikli otomobil serisi Smart’a 3 yeni model eklemeyi ve Smart’ların menzilini 700 kilometreye çıkarmayı planlıyor.
Mercedes ayrıca, ABD’de imajı büyük bir yara alan Volkswagen’den boşalan dizel otomobil talebini karşılamak için ABD’ye dizel modelleri ile çıkarma yapmayı planlıyor.
Almanya 2030’da elektrikli araçlara geçiyor
ABD’de dizel motorlu Mercedes satışları bugüne kadar, Mercedes’in ABD’deki toplan satışlarının %1’ini oluşturuyordu. Ancak Mercedes şimdi bu durumu değiştirerek dizel pazarını ele geçirmek istiyor.
:: Sizce elektrikli Mercedes otomobiller, benzinli/dizel araçlar kadar konforlu olabilir mi?
Gömüyor ne demektir öyle, hiç mi kontrol edilmeden yayınlanıyor bu yazılar. Yakıştıramadım..
Bir sirket ancak bukadar planli olabilir
Elektrikli araçlar gelişmemesi yaygınlaşmaması için petrol firmaları çok ciddi lobi yapıyorlardır diye düşünüyorum, keza elektrikli araç üreten firmalar akü kısmı en büyük maliyeti oluşturuyor ve akü kısmını her firma üretirken tamamen kendilerine bağlıyorlar müşteriyi. Yani aküyü kendisinden başka yerden alınmaması için ciddi işlere imza atıyorlar.
Ayrıca akü üretimini dünyada kimler sağlıyor bilmiyorum ama son 5 yılda ciddi bir oyun dönüyor. Nasıl derseniz akü fiyatları çok ciddi arttı ve kar oranı çok düştü. Mesela ben motor aküsü satıyorum, 60 TL'ye sattığım bir aküyü 55 TL gibi cüzi bir kâr ile anca alabiliyorum. Sigara fiyatı gibi birşey oldu. Kimseye pasta yedirmek istemiyor ana üreticiler. Üretim derkende mutlu akü, yiğit akü üretici sayılmazlar. Akünü enerji depolayan ana maddeleri dünyada sayılı firma tarafından üretiliyor ve tüm bildiğiniz markalar neredeyse bu firmalardan alıyorlar akünün temel elementlerini.
Yerli araba için 1 milyar dolar ayırdık mı ?
Ne yaparsanız yapın Elektrikli araba konusunda Bir Tesla asla olmayacaksınız.
Suriyelilere gömmediği kesin
Elektirikli araçlar daha temiz ve gürültüsüz bi dünya için tek çare keşke türkiyede böyle bir karar alsada araçların yaydıgı zehirden kurtulsak
Millet bir tesla biliyor eywalla laf yok çok emek harcadı ama Mercedes, jaguar v.s. çizgi üstü markaları göz ardı edemezsiniz. Kaldıki elektrikli aracı tesla bulmadı 1800'lü yılların sonlarında içten yanmalı motor keşvedilmemişken ilk elektrikli arabalar, faytonlar Londra, Paris, v.s. sokaklarında cirit atıyordu. Smart'a 700 kilometre vaat ediyorsa zaten tesla'yı tokatlamış oluyor. Tesla'nın eksi yönü ise bmw'nin dalga geçtiği gibi şarj dolum noktaları araç+dolum istasyonu edinmeniz gerekiyor.
Akşam şarj bitmesin diye klimayı, farları kapatırız telefonun flaşını açarız.
Mecbur elektrık e gecılecek petrol 20-30 yıl arası tukenebılır ancak hem kullanım kolaylıgı ucuz olması eletrıklı aracları kolay kılıyor ancak batarya sorunu cozulemedı 1000 km hıbrıt cıktıgı an benzıne elveda hdd den ssd ye gecıs gıbı bır teknolojı lazım
Apple dan sonra şimdi de Tesla fanboylar çıkmış Mercedes in yeri başka
Yerli araba yaparsak 11 milyar para Türk Gençliğinin olacak