Mercedes-Benz, 2030 yılına kadar olan süreçte “Only EV” (Sadece elektrikli araç) planı yapmıştı. Perşembe günü yaptığı açıklamada, 2030’dan sonra sadece elektrikli araçlar satma planından geri adım attığını duyurdu. Peki bu karar mantıklı mı? İşte haberin detayları…
Mercedes-Benz 2030’dan sonra sadece elektrikli araç satmayı planlıyordu
Sadece üç yıl önce Mercedes, 2030 yılına kadar sadece elektrikli araç satacağını söyleyerek plug-in güç aktarma organları konusunda oldukça iddialı olduğunu göstermişti. O dönemde şirket, içten yanmalı çalışan araçları tamamen ortadan kaldıracağını söylerken, “pazarların izin verdiği yerlerde” uyarısını da eklemişti.
Görünen o ki piyasa Mercedes’in planlarını gerçekleştirmesine izin vermiyor. Şirket bugün yaptığı dördüncü çeyrek kazanç açıklamasında satışlarının yalnızca yüzde 50’sinin tamamen elektrikli olmasını beklediğini söyledi ki bu da bir zamanların parlak görünümünden önemli bir düşüş anlamına geliyor.
İçten yanmalı ve hibrid araçlar önümüzdeki yıllarda da şirketin geleceğinin bir parçası olmaya devam edecek. Şirketin CEO’su Ola Källenius yaptığı açıklamada, elektrikli araç satışlarındaki artışın Kuzey Amerika’yı geride bıraktığı Avrupa’da bile Mercedes’in yakın zamanda sadece elektrikli araç satışlarına geçmeyi beklemediğini söyledi. “Açıkçası 2030’da %100 olmayacak… tüm Avrupa pazarı ve muhtemelen Mercedes tarafı da dahil” açıklaması yaptı.
Elon Musk uyarılarda bulunmuştu
Tesla CEO’su Elon Musk, şirketin 2024’te önemli ölçüde daha yavaş satış büyümesine hazırlandığı konusunda uyarırken, Rivian ve Lucid gibi yalnızca elektrikli araç üreten şirketler, üretimin bu yıl sabit kalmasını beklediklerini söyledi. GM ve Ford gibi diğer şirketler ise fabrika inşaatlarını erteledi ya da modellerini iptal etti.
Elektrikli araç satışları geçen yıl ABD’de toplam rakamın yaklaşık yüzde 8’ine ulaşırken, Avrupa’da yüzde 13’ünü temsil etti. Satışlar hala artıyor, ancak müşteriler fiyat konusunda daha seçici hale gelirken, şarj süresi ve güvenilirlik konusundaki endişelerini de dile getiriyorlar.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Batarya konusunda yeterli menzili yakalayamadıkları için olabilir 200 kwh batarya 400 kiloya düştüğünde menzil olayı çözülmüş oluyor uzun yol şarz kaygısı kalmıyor elektirikli araçların 3 iyi yönü var sessiz güçlü ekonomik,catl firması çözmüş ZEEKR 001 1000 km menzil sunuyor…
Menzil konusunda büyük bir sahtekarlık var. Örneğin 450km menzili var dedinilen araba %100 şarj edildiğinde bakıyorsun daha kullanmadan 347 km menzil gösteriyor kendi ekranında.
Sonra da bunun sadece %80’ini şarj edebilirsin denince bu da 260kmlere düşüyor. O da sadece ekonomide sürüş yaparsan. Hava biraz soğuk olsun yada biraz hızlı sürüş yap bir bakıyorsun olması gerektiğinden çok ama çok aşağılarda bir yüzde. Üstelik firmalar satış sonrası evinde şarj desteği konusunda ne satış ne kurulum nede teknik anlamda destek sunmuyorlar. Oysa yepyeni bir çağ açılıyor ve burada yer alan bilgi boşluğunun doldurulması gerek.
anladılar sonunda çin in kucağına düşeceklerini amerikanın yaptığını bu sefer çin yapacaktı ama kaçış yok çinliler bu menzil sorununu çözerlerse avrupa markaları batar he bu arada elektirk li araç meraklısı değilim ama paldır küldür yangından mal kaçırır gibi gidiyorlar
Benim 46 Yıllık Şoförlük ve Hayat Tecrübem Fitatı Uygun Menzili En uzun Hibrit EV Almamı Öneriyor Lehir içi ve Kusa Mesafelerde Elektirikle giderken En Azında Yolda kalma Riski yok
Elektrikli araçlar tıpkı cep telefonları gibi ömrü var yani çok kısa.gitiiğin her yerde şarj cihazı arar gibi istasyon ararsın ki saçma… Kışın soğugunda yolda kalman an meselesi… Hele Tesla çok kötü ne dizayn var ne de konfor…piyasadan hızlı silinecek gibi tıpkı Nokia cep telefonu gibi…
Finansal yapısı çok güçlü olanlar liderlik ederek küçükleride elektrikli araç üretimine sevk edip onlarında pazar paylarını kapmak amaçlı batmalarını sağlarken kendileri muhtemelen gizli tuttukları yeni projeler geliştiriyorlar..Hidrojen vesaire bir bilgi sahibi değilim ancak şarj süresi bu kadar uzun ve klima vesaire kullandıkça ve hava şartlarına göre sürekli menzili değişkenlik gösteren elektrikli araçlar bana başından beri hiç mantıklı gelmemişti..
Avrupalıların ve sektör öncüsü firmaların kıvırma ya başlamasının tek sebebi var … ÇİN elektirikli araçta her zaman 3 adım ilerde olacak …
Menzil konusunu çözmeden zor gibi görünüyor
Araçların ana enerji kaynağı ne olursa olsun pil, hidrojen yada fosil yakıt, ama çekiş sistemi elektrikli olmaya devam edecek. ( 2015 den beri elektrikli araç kullanıcısıyım, elektrikli çekiş sistemini deneyimlenen hiç kimse geri dönüş yapamaz.)
Elektrikli araç kullanıcısıyım , 630 km ideal menzilli bir araç kullanıyorum . Uzun yolda rahatlıkla 500 km şehir içi ise 400 km rahatlıkla menzili var Evime şarj cihazı kurulumu yaptım . Güç performans yakıt sessizlik ve konfor anlamında daha iyisini düşünemiyorum . Asla fosil yakıta dönmeyi düşünmüyorum . Hele ki Tr koşullarında . Şehir içi her gün en az 70 km yol yapıyorum ve çoğunlukla durkalk şeklinde , 4 günde 1 şarj ediyorum ve sadece bedeli 200 TL . Gerisini siz hesaplayın .
Elektrikli araç şuan kesinlikle boş iş önünde çok yıllar var bence olması gereken beklemek biraz Zaman 10 veya 20 yıl
Kış şartlarında elektrikli araçlar dezavantajlı, Hidrojen yakan motorlar gelişirse daha avantajlı ve çevreci olabilir.
Hidrojeni elde etmek için temiz su kaynağı lazım. Nerde dünyada o kadar tatlı su
Eninde sonunda mazot benzin pisliğinden tarladaki maruldan denizdeki balıklara kadar zararlı partiküllerin ciğerimize girmesi motor yağı atık yağlar ve balata tozlarının milyarca insan tarafından yayılması son bulmalı. Toyota hidrojenle uğraşıyor japonlar uğraşırsa yapar. Çinlilerde yeni uzun menzilli batarya ile ilgileniyor. Sen şuan düşük menzilli corsa alsan bile aracın 14 yıl sonra yeni nesil batarya değişimi ile daha uzun menzile çıkabilir. Yazılımı da buna göre güncellenir.
Almanlar = Amerikan uşağı Amerika ne derse onlarda onu yapar.Suan elektrikli araç üretimi hangi ülkenin işine gelmez denilse 10 kişiden 8-9 u Amerika der bunca savaş mermi maliyet var petrol için yapılan savaşlar unutulmadi.. Elektrikli otomobil işine kafa bı markayla dur derdi oda Mercedes oldu insanlar daha çok dikkate alacak.Adamlar 20 dakikaya şarjını fulleyen 1 gün rahatlıkla giden telefon bataryalarini uretebildiyse ufacık telefonla ay a kadar zoom yapabiliyorsak.Bir araca müdahale etmeden verdiğimiz konuma bizi kendi goturebilir hale geldiysek…İnsansız hava araçlarıyla savaşlar kazanilabiliyorsa batarya işi devede pire onunda zamanı var kureselciler tamam dediğinde (ki hicbirzaman diyeceklerine inanmam) kendi kendini şarj edip giden araçlarıda gorucez.
Mercedes Eqb gibi dandik modeller yaptıkça tabiki vazgeçecek
Mercedes bu Rolls Royce mu Bentley mi? Sen Mercedes’i Rolls Royce, Bentley falan sandın herhalde. Mercedes çok yönlü bir markadır her kesime uygun araçlar üretir buna kamyon ve otobüsleri de dahildir. Haliyle GLB/EQB gibi araçlar üretilecek ve üretilmeye devam edecek. Ayrıca konunun EQB ile uzaktan yakından alakası yoktur
Mercedes bu Rolls Royce, Bentley değil. Nasıl ki Ford yılda misalen 10 milyon araç üretiyorsa Mercedeste 10 milyon araç üretiyor ama Ford halk otomobilidir Mercedes premium markadır ve her kesime araç üretir. Elmayla armutu karıştırma Mercedes bu Bugatti, Koenigsegg, RR, Bentley hiç değil. Her kesime hitap eden markadır GLB’yi beğenmiyorsan gider başka Mercedes modelini alırsın yok oda kesmedi paran varsa yeterse RR, Bentley, Bugatti, Koenigsegg, Maybach falan alırsın. Keza sadece Mercedes değil Audi de, BMW de her segmentte araç üretiyor Mercedes GLB’ye laf ettiğin kadar Audi ve BMW’ye de laf etsene
Mercedes’i RR ve Bentley ile karıştırdın herhalde. Otomobilden gram anlamıyorsun sus bare. Mercedes her kesime hitap eder bu yüzden her segmentte yer alır ve geniş bir model yelpazesi ile ürün gamı vardır. Otobüsten, kamyona, hafif ticari araca kadar. Mercedes bu RR yada Bentley değil. EQB’yi beğenmiyorsan gidip başka Mercedes modeli alırsın yoksa Mercedes’e laf etme hakkın yok. Önce Mercedes’in ne olduğunu bil öğrende öyle yaz beğenmiyorsan gider başka otomobil alırsın ama yine de Mercedes’e laf edemezsin
bruksel byd showroom’ unda 2 yasinda, 20bin km de bir arac gordum : 35bin euro idi. sıfırı 42 bin euro imis. amma da deger kaybetmis dedim, ee bu ikinci el dediler. pile 8 sene garanti veriyorlar. Pil ölmez dediler kafam karisti. cunku yenisi 15bin euro imis. 20bin euroyu kaportaya mi veriyoruz?
Mercedes-Benz, çok yerinde ve doğru bir karar vermiş. Geleceğin yakıt teknolojisi hidrojen olacaktır otomobil markalarının bu konuda çalışmalar yürütmelidir. Hibrit ise elektriğe şu an için en iyi alternatiftir ancak ne olursa olsun içten yanmalıların ömrü daha uzundur. Menzil ve şarj sorunu çözülmediği sürece içten yanmalı motorlu araçlar üretilmeye devam edecektir Mercedes’in ki haklı bir gerekçe. Birçok markada aynı kararı almıştı bu kararı alan tek marka Mercedes değil. Otomobil markalarının haklı bir gerekçeleri bulunmaktadır ve bu konuda aldıkları kararlar çok doğrudur içten yanmalılar kolay bitmeyecektir henüz ülkemiz de dünyada buna tam olarak hazır değil sonuna kadar haklısın MERCEDES-BENZ verdiğin kararın arkasındayız