Mercedes-Benz’den Katı Hal Batarya Hamlesi

Mercedes-Benz, elektrikli araç teknolojilerinde devrim yaratması beklenen katı hal batarya çalışmaları kapsamında ProLogium ile olan iş birliğini bir üst seviyeye taşıdı. Otomotiv devi, Tayvan merkezli enerji firmasıyla on yılı aşkın süredir devam eden ortaklığını güçlendirerek yeni nesil batarya hücrelerine öncelikli erişim hakkı kazandı.
Bu stratejik hamle, Mercedes-Benz’in gelecekteki elektrikli araç modellerinde kullanmayı hedeflediği dördüncü nesil batarya hücrelerinin test süreçlerini kapsıyor. Şirket, bu gelişmiş bataryaların hem kendi tesislerinde hem de bağımsız kuruluşlarda elektriksel, termal ve güvenlik testlerini gerçekleştirecek.
Katı Hal Bataryaların Avantajları
Katı hal bataryalar, uzun süredir batarya teknolojisinin kutsal kasesi olarak görülüyor. Geleneksel lityum-iyon bataryalarda bulunan sıvı elektrolitlerin yerini yanmaz katı malzemelerin alması, bu teknolojiyi daha güvenli hale getiriyor.
Bu yeni yapı, bataryaların daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip olmasını sağlıyor. Ayrıca daha hızlı şarj desteği ve daha uzun kullanım ömrü, bu teknolojinin sunduğu temel avantajlar arasında yer alıyor.
ProLogium tarafından geliştirilen dördüncü nesil hücreler, seramik ayırıcı teknolojisi ile donatılıyor. Yanmaz inorganik elektrolit kullanımı, bataryaların yüksek güç çıkışına olanak tanıyan önemli bir teknik detay olarak öne çıkıyor.
Mercedes-Benz, bu teknolojiyi sadece kendi bünyesinde değil, BYD, Toyota, Nissan, Honda, VW, Stellantis ve Chery gibi diğer üreticilerle benzer bir gelişim sürecinde değerlendiriyor. Bazı modellerin önümüzdeki 12 ay içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Avrupa’da Dev Yatırım
ProLogium, halihazırda Tayvan’da büyük bir batarya fabrikası işletiyor. Şirket, Avrupa pazarındaki varlığını güçlendirmek adına Fransa’nın Dunkirk kentinde yeni bir tesis kurmayı planlıyor.
Bu yeni tesisin toplamda 44 GWh kapasiteye ulaşması hedefleniyor. Fabrika, Mercedes-Benz dahil olmak üzere Avrupa genelindeki müşterilere batarya hücresi tedarik etmeyi amaçlıyor.
Factorial Energy ile Testler
Mercedes-Benz, katı hal batarya çalışmalarında sadece ProLogium ile sınırlı kalmıyor. Alman üretici, Amerikalı Factorial Energy firmasının lityum-metal batarya hücrelerini de aktif olarak test ediyor.
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen bir testte, Factorial bataryalarına sahip bir Mercedes-Benz EQS modeli tek şarjla 1.205 kilometre yol kat etti. Testin sonunda aracın hala 137 kilometre civarında bir menzile sahip olduğu tahmin ediliyor.
Mercedes-Benz, bu tür iş birlikleriyle elektrikli mobilite geleceğine yön vermeyi hedefliyor. Sizce katı hal bataryalar elektrikli araçların yaygınlaşmasında en büyük engel olan menzil sorununu tamamen ortadan kaldırabilir mi?

Yorumunuz gönderildi,
onaylandıktan sonra yayımlanacak.