Ekim ayında resmen hayata geçen Meta Platforms, Inc şirketi Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) başlıklarında kullanmak üzere özel bir işletim sistemi geliştirmekteydi. Android’e rakip olması beklenen XROS isimli bu platforma şirket büyük yatırımlar yaptı. Geliştirme süreci 2017’de başlayan ve yaklaşık 5 yıldır devam eden proje için 300 kişilik bir ekibin çalıştığı biliniyordu.
Google’dan Meta Ray-Ban Stories’e rakip geliyor
Meta, işletim sistemi projesini askıya aldı
The Information’un konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Meta yıllardır üzerinde çalıştığı işletim sistemi projesini durdurdu. Meta Quest (önceki adıyla Oculus Quest) başlıkları ve gelecekte Metaverse için üretilecek Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik gözlükleri için tasarlanan platform, şirket CEO’su Mark Zuckerberg’ün kararıyla askıya alındı.
Meta şu anda Quest VR cihazlarında Android tabanlı özel bir yazılım kullanıyor. Mark Zuckerberg’ün deyişiyle “Metaverse’ü hayata geçirmek” amacıyla kurulan ve WhatsApp, Instagram gibi platformları bünyesine katan şirket, Android’i terk etmeyi amaçlamıştı. AR ve VR sektöründe kendi işletim sistemiyle varlık göstermeyi kafasına koymuştu.
Meta’nın sanal gerçeklik tabanlı başlıklarında VROS olarak adlandırılan özel bir yazılım kullanılıyor. Android’in açık kaynaklı değiştirilmiş bir sürümü olan VROS, şirketin kararına göre bir süre daha Quest cihazlarda kullanılmaya devam edecek. Bunun dışında raporlarda, Meta’nın kendi işletim sistemini geliştirme fikrinden tamamıyla vazgeçmediği de vurgulanıyor.
Facebook, ‘Metaverse’ü kullanıma açtı
Meta’nın Metaverse hedefleri kapsamındaki ilk büyük projesi olan Horizon Worlds, Aralık ayında piyasaya çıktı. Oculus sahiplerine ücretsiz olarak sunulan Roblox benzeri Horizon Worlds evreninde, 18 yaş ve üzeri herkes bacaksız hareket edebilen (Meta’nın işyeri odaklı toplantı sisteminde kullanılan avatarına benzer) VR avatarı oluşturabilecek.