Sosyal medya platformları, hayatımızın önemli bir parçası. Neredeyse yediden yetmişe herkes, Instagram, Facebook ve TikTok gibi platformlarda hayatını paylaşıyor. Ancak bu durum, özellikle genç bireylerin üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor.
Son ortaya çıkan bir araştırma, durumun ne kadar ciddi boyutta olduğunu gösterdi. Meta çatısı altında bulunan Facebook, Instagram ve WhatsApp‘ın çocuklar ve genç bireyler üzerindeki olumsuz etkisi ortaya çıktı. İşte ayrıntılar…
Adam Mosseri, Instagram akış sistemi hakkında bilgi verdi
Meta, gençlerin büyük bölümünü olumsuz etkiliyor
Son dönemlerde gizli Meta belgelerini sızdırmasıyla tanınan Frances Haugen, platformun gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin araştırmasını sızdırdı. Ortaya çıkan bilgilere göre, gençlerin yüzde 32‘si Instagram ve Facebook nedeniyle bedenleri hakkında kötü hissediyor.
Bu durum özellikle genç ve çocuk sağlığını kötü etkilerken, ruhsal problemlere ve kendine zarar verme eğilimine neden oluyor. Bu araştırmayı saklamaya çalışan Meta, pek çok kişi tarafından da eleştiri yağmuruna tutuluyor. Ancak platformu savunanlar da mevcut.
Oxford İnternet Enstitüsü‘nün araştırma direktörü Profesör Andrew Przybylski, araştırmanın, abartıldığını öne sürdü. Sosyal medya konusunda uzmanlaşan psikolog Przybylski, araştırmanın basit bir ön çalışma olduğunu ve Instagram‘ın gençler için kötü olduğuna dair kesin kanıt olmadığını söyledi.
Przybylski, Meta‘nın araştırmasının tamamen Instagram kullanıcılarının kendi bildirimlerine dayandığını, yani sosyal medyanın ruh sağlığı üzerindeki gerçek etkileri hakkında sonuç çıkarmak için yeterli olmadığının da altını çizdi. Ancak Meta gibi platformların gençler üzerindeki etkisini yabana atmak doğru olmaz.
Ebeveynler dikkatli olmazsa, sosyal medyanın küçük yaştaki bireyler üzerindeki etkisi oldukça yıkıcı olabilir. Her yıl yüz binlerce genç, sosyal medya yüzünden depresyon ve benzeri psikolojik rahatsızlıklar yaşıyor. Ayrıca daha küçük yaştaki kişilerde ölüme sebebiyet verecek kazalar bile yaşanıyor.
Bu nedenle ebevynlerin daha dikkatli olmaları gerekiyor. Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Meta gibi şirketlerin çocuklar üzerindeki etkisi ne kadar yüksek? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
HahAhAHA
Sosyal medya psikaytristide açıklama yapmış kesin kanıt yok diye 🙂
Vakti zamanın Malbro ve Parliament sigaları için de bu firmaların tuttuğu doktorlar sigaranın hiçbir sakıncası yoktur diye açıklama yapmışlardı.
Buda bu durumun tamamen aynısı.
Fakat neden Meta yada facebook gibi şirketler bu konuyla alakalı doğru verileri paylaşmıyor, çok basit, kullanıcı sayılarını kaybedecekler de ondan.
Zaten yine aynı tayfa bu platformları kendi kullanıcısını bağımlı hale getirmek için çalışmalar yapmıştı.
Çok doğru bu yüzden dikkatli olmak ve başında geçirilen süreyi azaltmak gerekiyor
Belli bir yaşa kadar çocuklar zaten bu tip yapay ortamlardan doğal gelişimleri için uzak kalmalı. Yalnız ortaokul çağından itibaren önüne engel konulabilecek birşey olduğunu sanmıyorum. Lise ve sonrası içinse kendi tercihleri olacağını düşünüyorum. Eğer kötü etkileniyorlarsa lütfen uzak dursunlar bu zararlı ortamlardan. Sonuçta bu zararı görüp görmemek de herkesin kişisel tercihi.
meta sağlıklı ve güvenli bulmuyorum klasik face kullanırken daha mutluyduk meta tamamen reklamcılık ve çıkar peşinde hesaplara hakim oluyor engeller koyuyor sonuç sağlıklı değil