Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Meta’nın Giphy anlaşmasına engel çıktı!

Ana sayfa / Sosyal Medya

Ekim ayında ‘Meta’ ismiyle yeniden markalaşan Facebook, GIF üretim ve paylaşım aracı Giphy’yi Mayıs 2020’de satın aldı. Başta Instagram olmak üzere şirket çatısı altındaki sosyal medya uygulamalarıyla entegre edilmesi hedeflenen Giphy, 400 milyon dolara mâl oldu. Mark Zuckerberg’in CEO görevini yürüttüğü Meta’nın planları suya düşebilir.

Financial Times’ın konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre, İngiltere’nin rekabet kurumu Meta – Giphy anlaşmasını engellemeye hazırlanıyor. Anlaşmanın yaratabileceği rekabet sıkıntılarını uzun süredir inceleyen Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA), Meta’ya ait sosyal ağlar ile Giphy’nin birleşmesinin rekabete aykırı olduğunu düşünüyor.

Mark Zuckerberg üzgün: Meta’ya şok suçlama!

Meta, üzerinde çalıştığı AR/VR eldiven prototipi hakkında, patent ihlali yaptığına dair suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

Reklam
Reklam

Giphy, Facebook’a haksız bir avantaj sağlayabilir

İngiltere Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA), Ağustos 2021’de Meta’nın (o dönem adıyla Facebook) Giphy’yi satın almasını ‘rekabete zararlı’ olarak nitelendirdi. Uygulamanın Facebook’un kontrolüne geçtiği takdirde, Snapchat ve TikTok gibi Giphy’yi kullanan rakip sosyal medya platformlarına karşı şirketin haksız bir avantaj elde edeceğini belirtti.

CMA, devam ettiği soruşturmanın bir parçası olarak Ekim ayında Facebook’a 70 milyon dolar para cezası verdi. Bu cezanın sebebi ise, şirketin Giphy uygulamasını satın aldıktan sonra rekabeti nasıl koruyacağı konusunda yeterli bilgi vermemesinden kaynaklanıyor. Facebook, CMA’nın gerekliliklerine uymak için elinden gelenin en iyisini yaptığını söyleyerek para cezasına itiraz etti.

Bir Meta sözcüsü, açıklamasında CMA ile aynı fikirde olmadıklarını belirterek şunları söyledi:

CMA’nın kanıtlarla desteklendiğine inanmadığımız ön bulgularına katılmıyoruz. Gösterdiğimiz gibi, bu birleşme Birleşik Krallık’ta ve dünyanın her yerinde Giphy’yi ve hizmetlerimizi kullanan kişilerin ve işletmelerin çıkarınadır. Anlaşmanın rekabete zarar verdiğine dair yanlış algıyı gidermek için CMA ile çalışmaya devam edeceğiz.

Business Insider’ın haberine göre, Rekabet ve Piyasa Otoritesi yeni kararını 1 Aralık’a kadar açıklayacak. İngiltere’de sağlanan bir mal veya hizmetin ülkedeki pazarın yüzde 25’inden fazlasını kontrol etmesi durumunda CMA’nın satın alma üzerinde yaptırım yetkisi var. Rekabet otoritesinin bulgularına göre, Meta – Giphy birleştiğinde İngiltere’nin aranabilir animasyonlu çıkartma paketi pazarının yüzde 80-90’ına hakim olacak.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam