OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT tüm dünyada büyük bir etki yarattı. Bu sohbet robotunun insanlık tarafından büyük bir ilgi ile karşılanmasının ardından Microsoft ve Google gibi şirketler de bu yöndeki çalışmalarını hızlandırdı. Facebook ve Instagram’ın çatı kuruluşu olan Meta da yapay zeka konusunda önemli bir adım atıyor.
Meta’dan yapay zeka konusunda önemli bir adım
Meta, LLaMA adı verilen yeni yapay zeka uygulamasını yayınlıyor. LLaMA; karşılıklı sohbet edilebilen ChatGPT ya da Bing gibi sistemlerden farklı çalışıyor. Bu sistem AI dil modellerinin sorunlarına eğilerek onları daha güvenilir hâle getirme hedefinde.
Bu amaçla Meta, LLaMA’yı üniversiteler, STK’lar ve endüstri laboratuvarları gibi kurumlar için erişime açıyor. Yapay zeka topluluklarının birlikte çalışması gerektiğine inanan Meta, LLaMA aracılığı ile AI destekli dillerin daha da gelişeceğini ifade ediyor.
Meta yeni yapay zeka sistemleri hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Tüm AI topluluğunun – akademik araştırmacılar, sivil toplum, politika yapıcılar ve endüstri – genel olarak yapay zeka ve özellikle büyük dil modelleri hakkında net yönergeler geliştirmek için birlikte çalışması gerektiğine inanıyoruz. Topluluğun LLaMA kullanarak neler öğrenebileceğini ve sonunda neler inşa edebileceğini görmek için sabırsızlanıyoruz.”
Bir araştırma makalesinde Meta, LLaMA modelinin en küçük ikinci versiyonu olan LLaMA-13B’nin “çoğu kıyaslamada” OpenAI’nin popüler GPT-3 modelinden daha iyi performans gösterdiğini ifade ediyor. Bunun yanı sıra bu sistemin en büyüğü olan LLaMA-65B’nin ise DeepMind’den Chinchilla70B ve Google’dan PaLM 540B gibi en iyi modeller karşısında ise ‘rekabetçi’ olduğunu vurguluyor.
Meta aslında geçmişte kendi erişilebilir AI sohbet robotlarını piyasaya sürmüştü. BlenderBot isimli sistem yeterli görülmediği için zamanın oldukça eleştirildi. Bilimsel makaleler yazmak için tasarlanan Galactica adlı bir diğeri uygulama ise aktif edildikten yalnızca üç gün sonra devre dışı bırakıldı.
Tüm dünya AI konusundaki çalışmalarını hızlandırmış durumda. Özellikle ChatGPT’nin bu süreci hızlandırdığını söyleyebiliriz. Peki siz sohbet robotları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. İlgili videoyu ise aşağıdan izleyebilirsiniz.
Yapay zekaya kendi videosunu çektirdik! ChatGPT gelince İşimizden mi oluyoruz?
Başımıza taş yağacak.
Bakılım baham bu işin sonu nereye gidecek.
Şirketler yavaş yavaş kendi yapay zekasını üretme yarışına girecek ve hoşgeldin skynet, hoşgeldin terminatör, hoşgeldin wiki vs. vs. Böyle de komplo teorisyeni gibi oldum 😁😁 ama yakında yapay zeka yarışına şahit olabiliriz bence