Meta, dünyanın en büyük sosyal medya şirketleri arasında. Şirketin bünyesinde Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi önemli uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalarda kullanıcıların güvenliğini ve gizliliğini sağlamak çok önemli. Şirket bu alanda çalışmalarda bulunuyor.
Şirket, geçtiğimiz günlerde Instagram ve Facebook Messenger için 2023 yılında uçtan uca şifreleme özelliğinin geleceğini duyurmuştu. Bu duyurudan sonra birçok kişi çocuk istismarcıların tespitinde çok zorluk çıkaracağı için tepki göstermişti. Şirket, kullanıcı güvenliğine yaklaşımıyla ilgili açıklama yaptı.
Meta, kripto yöneticisi ile yollarını ayırıyor
Meta, sosyal medyadaki tepkilere cevap verdi!
Şirket, yaptığı açıklamada uçtan uca şifrelenmiş mesajları tarayamadığını açıkladı. Açıklamada yeni nesil yapay zeka ile platformun şifrelenmemiş kısımlarından müdahale edebileceklerini söyledi. Örneğin bir yetişkin hesap açıp sürekli çocuklara ulaşırsa ya da farklı farklı hesaplara sürekli mesaj atarsa şirket bu duruma müdahale edecek.
Meta, kısa süre önce reşit olmayan kullanıcılar için Facebook ve Instagram’da özel ya da “sadece arkadaşlar” gibi korumalar eklemişti. Bunların yanında reşit olmayan kullanıcıların kendilerini takip etmeyen yetişkinlerden mesaj almalarını engelleyen sistemini de hayata sürmüştü.
Facebook Messenger, şüpheli etkinlikleri test etme ve kullanıcıları bildirmeyle ilgili bildirimler de yolluyor. Yapılan açıklamada geçtiğimiz yıl 100 milyon kişinin bu hizmetten yararlandığı açıklandı. Ayrıca bu sistemin uçtan uca şifreli sistemde de çalışabileceğini ekledi.
İsteyen kullanıcıların yabancılarla konuşmayı engelleyebileceğini söyleyen Meta, bu yılın başlarında raporlama akışına “bir çocuğu içerir.” seçeneğini eklediğini de söyledi. Bu sayede kullanıcılar çocuk istismarına karşı çıkabilir. Yapılan raporlamaların yıldan yıl %50 oranında arttığı da söyleniyor. Raporlama yapılan mesajların şifresinin çözüldüğü ve araştırıldığı söyleniyor.
Şirket, bu açıklamayı uçtan uca şifreleme olduğu zaman çocuk istismarının artacağını söyleyen kişiler için hazırladı. Meta, uçtan uca şifreleme olsa da kötüye kullanımla ilgili bir şikayette harekete geçebileceğini söyledi. Ayrıca WhatsApp’da her ne kadar uçtan uca şifreleme bulunsa da kolluk kuvvetlerinin belli durumlarda bilgi alabileceğini söyledi.
Yapılan açıklama sonrasında eski bir Meta çalışanı açıklama yaptı. Paylaşımında bu açıklamanın her ne kadar Meta’nın kullanıcılarını koruduğunu gösterse de çok hızlı bir şekilde uçtan uca şifrelemeye geçtiklerini söyledi. Hatta bu durumun şirkette bazı istifalara yol açtığı da biliniyor. Peki sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın.