Son zamanların gündeminde yer alan sohbet robotu ChatGPT, büyük yankı uyandırdı. Sohbet robotu, en büyük yapay zekâ projelerinden biri olarak görülüyor. Ancak Meta’non baş yapay zekâ bilimcisi Yann LeCun, bu projeden etkilenmediğini belirtti ve ChatGPT ile ilgili eleştirilerde bulundu.
LeCun: ChatGPT devrim niteliğinde bir şey değil
OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka uygulaması ChatGPT’nin piyasaya sürülmesi, teknoloji dünyasında bir dönüm noktası olarak görülüyor. Ancak Meta’nın yapay zekâ bilimcisi Yann LeCun, aynı düşüncelere sahip değil.
Yann LeCun, geçtiğimiz hafta Zoom’da basın ve yöneticilerin olduğu küçük bir toplantıya katıldı. Bu toplantıda ise son zamanların en büyük projelerinden olan ChatGPT ile ilgili eleştirilerde bulundu. Bu eleştirilerinde ise sohbet robotunun çok da farklı ve etkileyici olmadığını belirtti.
Toplantıda yapay zekâ bilimci, ChatGPT’nin özellikle temel teknik açısından yenilikçi olmadığını ifade etti. Ayrıca, “Kamuoyunda öyle algılansa da devrim niteliğinde bir şey değil. Sadece bilirsin, iyi bir araya getirilmiş ve yapılmış.” cümlelerini kullandı.
LeCun’un bu sözleri beklenmedik gibi durabilir ancak Meta’nın kendi yapay zekâ programının olması ve güçlü ilerleme kaydetmesi tüm olayı ortaya seriyor. Bunların yanı sıra yapay zekâ bilimci, bu tür veri odaklı AI sistemlerinin geçmişte pek çok şirket ve araştırma laboratuvarı tarafından oluşturulduğunu belirtti.
Ayrıca bu sohbet robotuna benzer teknolojiye sahip yarım düzine girişimin olduğunu da ekledi. “ChatGPT’in bu kendi kendini denetleme yöntemiyle önceden eğitilmiş Transformer mimarilerini kullandığını fark etmelisiniz. Kendi kendine denetimli öğrenme, OpenAI var olmadan önce bile uzun süredir savunduğum bir şey.”
Peki, siz ChatGPT hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Yann LeCun ChatGPT ile ilgili söylediklerinde haklı mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Her güzel bir işe çomak sokan mutlaka olur. Madem devrim niteliğinde değil sen yap o zaman devrim niteliğinde olanı.
OpenAI’nin Kendisinin de belirttiği gibi iyi eğitilmiş bir sohbet robotunun eline devasa olmasada offline olduğu için devasa sayılabilicek bir veritabanı verirsen olur sana çakma yapay zeka adamların uğraştığı şey (metanın yani) kendi kendine daha önceden var olan çıkarımlarıda hesaba katarak özniteliği olan “Sohbet Robotu” Olmayan ve içinde kendi düşünce yapısı olan bir yapay zekadır. Saçma Sapan yorumlar yapmayın ayrıca bahsettiğiniz o sohbet robotu uzun süredir yapılıyorki içindeki verilerin bir çoğu eski ve adamlar “Sohbet Robotu” yaparken her kaydedilen ilerlemeden sonra save dosyası alıp en mükemmel ilerleme kaydedilene kadar o save dosyasını kullanarak en baştan başladılar ve böylece bir çok bilgi yıllarca bekledi ve eskidi.
Open source language modeller de var, Webi indexleyin bı language modeli eğitin, kendi chatgptnizi oluşturursunuz, çok da devrim değil, Microsoftta Googleda Facebook’ta yıllardır var bu teknolojiler, şimdi halka açılınca millet sandı ki aha devrim oldu
Ne oldu, Musk un teknolojiyi halk ile paylaşması hoşuna gitmedi degil mi? Sadece sen mi sahip olmak istiyorsun o teknolojiye
Hocam Elon muskın bu işte alakası yok metanın sahibi Mark Zuckerbergtir.
Veri tabanlı AI varolanı geviş getiriyor, varolandan çıkarım yapıyor. Bio-chip gibi bir mimariyle ve kendi sensörleriyle sorgulayarak, hedef-amaç çerçevesinde öğrenen bir AI gerçekten devrimsel olurdu. Meta’nın başındaki ineğe kısmen katılıyorum. Devrimsel kısım şirketin transparan olması ama kullanılan teknoloji eski jenerasyon.