Son yıllarda devletler, teknoloji devleri üzerindeki kontrollerini sıklaştırmaya başladı. Google ve Meta (eski adıyla Facebook) gibi sektörün büyük oyuncuları diyebileceğimiz şirketler, tekelleşmelerini önlemek amacıyla açılan haksız rekabet davalarıyla cebelleşiyorlar. Bu davaların sayısı arttıkça ortaya çıkan bilgiler ise endişe verecek türden.
ABD’de Google aleyhine açılan bir soruşturmada, çatı şirket Alphabet’in Meta ile 2018 yılındaki reklam anlaşması ortaya çıktı. Teksas Başsavcısı Ken Paxton öncülüğünde yürütülen ve birden fazla eyaleti kapsayan davaya göre Google, yayınladığı reklamlarda Facebook’a yıllarca pozitif ayrımcılık sağlıyordu.
Meta ve Google CEO’larının imzası var
Aslında bu olay ilk defa gündeme gelmiyor. Önceki belgelerde, anlaşmanın Meta’nın Mark Zuckerberg’den sonra en yetkili yöneticisi Sheryl Sandberg’in imzasıyla yapıldığı söyleniyordu. Ancak mahkemeye ulaşan güncel dosyalarda, Sandberg’in imzasının yeterli olmadığı ve bizzat Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in onayına ihtiyaç duyulduğu ortaya çıktı.
Mahkeme belgelerine göre, Meta’nın Operasyon Yöneticisi Sheryl Sandberg, Google arama sonuçlarında Facebook’un reklamlarına pozitif ayrımcılık sağlayacak bu iş birliğini, “stratejik açıdan çok büyük bir anlaşma” şeklinde değerlendiriyor. Ayrıca Alphabet CEO’su Sundar Pichai ile Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in anlaşmayı bizzat imzaladığı da belirtiliyor.
“Anlaşma yasalara aykırı değil”
Her iki şirket de söz konusu anlaşmanın yasa dışı olduğu iddiasını reddetti. Google sözcüsü Peter Schottenfels, konuyla ilgili açıklamasında dava dosyalarının yanlış bilgilerle dolu olduğunu belirtti. Her yıl CEO onayı gerektirmeyen yüzlerce anlaşma imzaladıklarını belirten sözcü, Meta ile yapılan reklam anlaşmasının detaylarını Pichai’nin bilmediğini öne sürdü.
Öte yandan Meta cephesinden de açıklama gecikmedi. Şirket sözcüsü, verdiği demeçte Meta’nın bu tarz anlaşmaları sıkça yaptığını ve bu sayede reklam yerleşimleri için rekabeti artırmaya yardımcı olduğu bilgisini paylaştı. Ayrıca bu tarz iş ilişkilerinin, Meta’nın reklam verenlere değer kattığını belirtti “Anlaşmalar, yayıncıları adil bir şekilde tazmin ederek herkes için daha iyi sonuçlar elde etmesini sağlıyor” dedi.
Peki ya sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı aşağıdaki alanda paylaşabilirsiniz.
Bu yüzden mi googledan aradığım ürünün reklemı Facebook ta çıkıyor karşıma
Bu yuzden chrome kullanmayi biraktim mobilde. Chrome da neye baksam instagramda reklami cikiyordu.
Google artık fotoğraflarımdan ve yüzümden tutmuş cihazımdakı program datalarına kadar her şeyi biliyor. Bir bu yetmiyor, hala reklamlarda bizi izliyorlar. Bu da hiç hoşuma gelmiyor.