Metali buharlaştıracak kadar sıcak gezegen

2
Bilim insanları melali anında buhar edecek bir gezegen keşfetti. TOI-1431b'nin yörüngedeki görünümünü bir sanatçı resmetti. (Fotoğraf: Güney Queensland Üniversitesi)

Bilim insanları, metali bile eritip buhar edebilecek sıcaklıkta bir gezegen keşfetti. TOI-1431b veya MASCARA-5b olarak isimlendirilen gezegen, 2 bin 700 santigrat derece sıcaklıklara ulaşıyor. TOI-1431b, Dünya’dan 490 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Bir metal ortalama olarak 2 bin santigrat derecenin altında sıvıya dönüşür. Tam olarak açıklamak gerekirse titanyum bin 670, platin bin 770 ve paslanmaz çelik ise bin 375 ila bin 530 santigrat derecede erir. Araştırmacıların keşfettiği TOI-1431b ise metalleri kolaylıkla buharlaştırmak için yeterli olan 2 bin 700 santigrat dereceye ulaşıyor. Ancak TOI-1431b, yine de yüzey sıcaklığı 5 bin 505 santigrat derece olarak ölçülen Güneş’i geçemiyor.

Kayıp gezegen Theia için ilginç iddia: Parçaları dünyada

Ölçülen en yüksek ikinci sıcaklık 

NASA’nın Öte Gezegen Araştırma Uydusu ilk olarak TOI-1431b’yi 2019’un sonlarında olası bir gezegen olarak kaydetmişti. Güney Queensland Üniversitesi Astrofizik Merkezindeki araştırmacılar, keşfi yapan küresel ekibe liderlik etti. TOI-1431b’nin konumu Dünya’dan yaklaşık 490 ışık yılı uzaklıkta. Gündüz sıcaklıkları 2 bin 700 santigrat dereceye ulaşıyor. 2 bin 300 santigrat derece olan gece sıcaklığı ise şimdiye kadar ölçülen ikinci en yüksek sıcaklık olarak kayda geçti.

çok sıcak bir gezegen keşfedildi
TOI-1431b, hiçbir canlının yaşayamayacağı sıcaklıkta.

Astrofizikçi Dr. Brett Addison TOI-1431b’yi, “cehennem gibi bir dünya” olarak tanımladı. Addison, “Atmosferinde hiçbir canlı hayatta kalamaz.” diye ekledi. Dr. Addison, Kanarya Adaları’ndaki Yıldız Gözlem Ağı Grubu teleskopu ile birkaç ay boyunca toplanan takip gözlemlerinin gezegenin varlığını doğruladığını söyledi.

Gaz gezegeninin yörüngesi de ters

Bilim insanları gezegen hakkında bilgiler verdi. TOI-1431b, gazdan oluşuyor ve bu nedenle Güneş sistemindeki karasal gezegenler gibi katı bir yüzeye sahip değil. Güneş sistemimizin dışındaki TOI-1431b, Jüpiter’in yaklaşık bir buçuk katı büyüklüğünde. TOI-1431b, yaklaşık olarak iki günde bir ise çok sıcak bir yıldızın etrafında dönüyor.

TOI-1431b’nin çizimi. (Fotoğraf: Güney Queensland Üniversitesi)

Gezegeni farklı kılan bir özelliği de yörüngesinin ters olması. Dr. Addison, “Güneş Sistemine bakarsanız, tüm gezegenler yörüngede Güneş’in döndüğü yönde döner. Hepsi de aynı düzlemde yer alır. Bu yeni gezegenin yörüngesi o kadar eğimli ki aslında ev sahibi yıldızının dönüş yönünün tersine hareket ediyor.” dedi.

Bu gezegende hiçbir canlı yaşayamaz 

TOI-1431b, araştırmacılar tarafından MASCARA-5b olarak da adlandırılıyor. Ancak Dr. Addison bu ismin makyajla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. MASCARA-5b ismi Multi-site All Sky Camera‘nın kısaltması. Bu ad, TOI-1431b’yi bulan incelemeye dayanıyor.

Dr. Brett Addison, ekibe liderlik etti. (Fotoğraf: Güney Queensland Üniversitesi)

Araştırmacılar, TOI-1431b’yi insanların ayak basamayacağı bir yer olarak belirtti. Dayanılmaz sıcaklıkların yanı sıra gaz bileşimi de bir yüzeyden yoksun olduğunu gösteriyor. Kaliforniya Üniversitesinden astrofizikçi Dr. Stephen Kane, araştırmanın önemini açıkladı. Dr. Kane, “Bu tür keşifler bize gezegen sistemlerinin çeşitliliği ve ne tür mimarilerin var olabileceği hakkında çok şey öğretiyor. Bu dev gezegenin yıldızına yakın olması için hareket etmiş olması gerekiyor.” şeklinde ifade etti.

2 YORUMLAR

  1. Evren de bir tek elektronun bile boşa yaratılmadığını düşünürsek böyle bir gezegenin bir amacı vardır. Bilim insanları bunu da ileride çözecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version