ABD Hava Kuvvetleri için ilk artırılmış gerçeklik sistemi üzerinde çalışan öncü bir bilgisayar mühendisi, metaverse hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Bilindiği üzere, geçtiğimiz haftalarda sosyal medya devi Facebook, ismini değiştirerek Meta yaptı. Meta’nın bu radikal değişikliğinin arkasında ise sanal evren dediğimiz metaverse’ye yönelik projeler yer alıyor. Zira şirket, kendi sanal evrenini kurmaya kararlı.
Tüm dünyada bir anda sanal evren çılgınlığı başladı. Örneğin, Güney Kore sanal kent kuracağını duyurdu. Böylece Güney Kore, dünyadaki ilk sanal kente sahip olacak. Ancak bu teknoloji hakkında herkes olumlu şeyler düşünmüyor. İşte bir örnek…
Güney Kore, dünyadaki ilk metaverse kentine sahip olacak!
Asya'nın güçlü ülkelerinden Güney Kore, metaverse için önemli bir adımını duyurdu. İşte Güney Kore'nin sanal evren hakkındaki planı...Metaverse, gerçeklik algımızı yıkacak mı?
Dünyanın önde gelen bilgisayar mühendislerinden biri, metaverse’nin bir gün ‘gerçekliği ortadan kaldırabileceğine‘ inanıyor. Bu iddia, Daily Mail‘in haberine göre, ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarında ilk artırılmış gerçeklik sistemini geliştiren Louis Rosenberg‘e ait.
Rosenberg, Big Think‘te yayımladığı makalesinde metaverse hakkındaki görüşlerini belirtti. Makalede, “Çevremiz, gerçekte var olmayan kişiler, yerler, nesneler ve faaliyetlerle dolacak. Bununla birlikte yine de bizim için son derece gerçekçi görünecekler.” dedi.
Ayrıca sanal gerçeklik şirketi Immersion Corporation‘ı kuran Rosenberg, metaverse altyapısına sahip olacak ‘platform sağlayıcıları’ konusunda da endişeli. Rosenberg, “Altyapıyı kontrol edecek güçlü platform sağlayıcıları tarafından artırılmış gerçekliğin meşru kullanımlarından endişe duyuyorum.” şeklinde konuştu.
Louis Rosenberg, sanal gerçekliği ve artırılmış gerçekliği entegre eden ve günlük hayatın önemli bir bölümünde dijital alanda etkileşimi kuran sistemin, ‘gerçeklik algımızı değiştirebileceğini‘ düşünüyor. Ayrıca mühendis, bunun ‘doğrudan günlük deneyimlerimizi nasıl yorumladığımızı’ çarpıtacağını da ileri sürdü.
Sanal evrene bağımlı olacağız!
62 yaşındaki Rosenberg, gözlük gibi artırılmış gerçeklik teknolojilerinin insanları bağımlı hale getireceğini ileri sürdü. Söz konusu teknolojiler bizi en sonunda, ‘etrafımıza yansıtılan sanal bilgi katmanlarına tamamen bağımlı hale gelmeye’ zorlayacak.
Metaverse hakkındaki görüşünü yazan mühendis, “AR sisteminizin fişini çekmeyeceksiniz. Çünkü bunu yapmak çevrenizdeki önemli şeyleri sizin için erişilemez hale getirecek. Sizi sosyal, ekonomik ve entelektüel olarak dezavantajlı duruma sokacaktır.” dedi.
Bununla birlikte, Meta CEO’su Mark Zuckerberg ise sanal evrenin şirketinin geleceği olacağını öne sürmüştü. Bu arada, ‘metaverse kavramını ise bilim kurgu yazarı Neal Stephenson ortaya çıkardı. Stephenson’a göre, sanal evren aslında internetin halefi.
Konuşan fikir belirten adam 62 yaşında(!).
2 nesil geriden geliyor, oysa gelecek burada… Ve hepsinin neredeyse bakış açısı bu. Kafaları almıyor, ama konuşuyorlar.
Gördük geleceği metaverse bizden konuşan yok unutuldu gitti sonu vr gibi olacak
Metaverse vr gibi balondan ibaret
Kafan o kadar calisiyor…