Puan: 80/100

Ukraynalı bir yapımcı firma olan 4A Games’in başarılı bir tanıtım ile satışa sunduğu Metro 2033, son zamanların en popüler isimlerinden. Henüz çok genç bir firma olan 4A Games, S.T.A.L.K.E.R.’ın da oyun motoru olan X-Ray’in geliştirilmesinde çalıştıktan sonra, Metro 2033‘ün yapımına koyuldu. Aynı motorun geliştirilmiş bir versiyonu ile hazırlanan oyunun önce ekran görüntüleri ve bol sayıda trailer’ı yayınlandı. Bu sayede gündemde kalan yapım, bir anda hatırı sayılır bir kitlenin merakına neden oldu.

DirectX 11 desteğiyle gelen Metro 2033, ayrıca DX9 ve DX10’da da çalışıyor. Daha açılır açılmaz hoş bir giriş videosuyla karşılayan yapım, ardından şık menü tasarımıyla start alıyor. Detaylı sayılabilecek Options seçeneklerinde, ayarlarımızı kişiselleştirdikten sonra Metro 2033’ün gerilim ve aksiyon dolu dünyasına adım atıyoruz…

{pagebreak::Romandan Oyuna}

Romandan Oyuna

Dmitry Glukhovsky adlı Rus yazarın aynı adlı bir romanından uyarlanan yapım, post apokaliptik, yani felaket sonrası bir dönemi konu alıyor. Günümüzden sonra nükleer bir süreç yaşanmış ve sağ kalan insanların bir kısmı, gelişmiş şehirlerin altlarında yer alan metro ağına saklanmıştır. Yüzeyde kalan şanssızlar ise radyasyonun geri dönüşü olmayan kalıcı etkilerine maruz kalır…

Artık dünya adeta ikiye ayrılmıştır; başkalaşım geçiren yüzeydekiler ve onlardan köşe bucak kaçan metrolarda yaşayan halk… Moskova’nın metro hattında yaşayan insanlardan biri de, yönettiğimiz “Artyom” karakteri.

{pagebreak::Gelecekten Bir Gün}

Gelecekten Bir Gün

Yapım, kurgusu gereği oyunun sekizinci gününde başlıyor. Eğer iyi bir sisteminiz ve ekran kartınız varsa, burada sizi tam bir görsel şölen bekliyor demektir. Metro 2033’ün çevre detayları ve ışık efektleri gerçekten etkileyici görseller sunuyor.

Kısa bir süre gelecekte, The Dark Ones adı verilen yaratık grubuyla karşılaştıktan sonra günümüze (yani 8 gün önceye) dönüyoruz. Yavaş yavaş karanlığın derinliklerine ilerlediğimiz ilk bölümlerde, bir yandan yapımın özelliklerini de tanıyoruz. Örneğin hayati önem taşıyan gaz maskemiz çok önemli. Yüzeye çıktığımız anlarda, bu maske sayesinde nefes alıyoruz. İşin kötü yanı, masketi uzun süre kullanamıyor oluşumuz. Üzerindeki filtrenin değişmesi gerektiği için, arada sırada çıkarmamız gerekiyor. Bu anlarda savunmasız olduğumuzdan, düşman saldırılarını buyur eder konumdayız. Maskeyi değiştirmezsek, bu sefer de temiz havasızlıktan zehirlenerek ölüyoruz…

{pagebreak::Görevli}

Görevli

Yapımda görev aldığımızda, “M” tuşuna basarak bilgileri ve gideceğimiz yönü görebiliyoruz. Bu konuda epey orijinal bir fikir sunan 4A Games, görevlerin yazdığı bölümü oyunun içine yedirmiş. Öyle ki, “M”ye basınca, sağ elimize bir dosya alıyoruz. Bunun üzerinde görevin ne olduğu yazıyor. Bu sırada oyunun içerisindeyiz tabii. Aynı zamanda yanda da açılan ok işareti sayesinde, gideceğimiz yön, en basit şekliyle kullanıcıya tarif ediliyor.

Metro 2033, alternatif kapılar bulup ilerleyebileceğiniz bir oyun değil. Maalesef gideceğiniz hep bir yön var. Dolayısıyla orayı bulmak için dakikalarca aranacağınıza, “M” tuşuna basıp gideceğiniz yönü görebiliyorsunuz. Yapımda ayrıca fener kullanmanız da sınırlı. Öyle ki, enerjisi bittiğinde, “F” tuşuna basılı tutup dinamoyu çıkarıyorsunuz. Bu cihazı kullanarak fenerinizin şarjını dolduruyorsunuz. Ayrıca ilerleyen bölümlerde Night Vision da yardımınıza koşuyor.

{pagebreak::Alışveriş}

Alışveriş

Oyunun en önemli özelliklerinden biri de alışveriş yapabilme özelliği. Metro 2033’de mermiler para yerine geçiyor. Bunları kullanarak sağlık mühimmatı, silah ve gaz maskesi için filtre alabiliyorsunuz. Ancak bir yandan da mermiler değerli. Zira metronun karanlık atmosferinde, yaratıklar ve şaşırtıcı ama Nazi’ler gibi düşmanlarla karşılaşmanız söz konusu. Bol bol silahlı çatışmaya gireceğiniz oyunda, mermiler ile adeta hayatınızı satın alıyorsunuz.

Karakterlerin suratlarında duyguları yansıtmayı deneyen yapımcılar, maalesef beklenen etkiyi sağlayamamış. Zira insan modellemeleri uzaktan hoş görünse de, yaklaştıkça canlılıktan uzak görseller olduklarını görmek zor değil. Buna karşın çevre detayları, mekanlar ve ışık efekleri bir hayli başarılı. Ancak şunu belirtmekte fayda var, oyunun görselleri DirectX 11 seviyesinde belirgin bir şekilde değişmiyor. Hatta değişiklikleri dikkatle aramak zorunda kalıyorsunuz.

{pagebreak::Zeka Mağdurları}

Zeka Mağdurları

Seslendirmelerde bolca Rusça’nın kullanıldığı yapımda, insanlar arasındaki konuşmalar, sanki canlı bir ortamda olduğunuzu hissettiriyor. Bu da atmosfere olumlu katkı yapıyor. Silah sesleri pek başarılı olmasa da, ortalama FPS oyunları ayarında.

Yapay zeka açısından yapım maalesef sınıfta kalıyor. Özellikle karşılaştığınız yaratıklar çok fazla anlamsız devinimlerde bulunuyor. Bu durumu onların kurgusal zeka seviyesiyle değil, Metro 2033’ün yapay zeka seviyesiyle açıklamak gerek. The Dark Ones üyelerinde bariz bir kafa karışıklığı var, nereye saldıracakları belli değil. Ayrıca atak sırasında da, anlamsız kısa mesafeli sıçrayışlar yaparak, kullanıcıyı şaşırtıyorlar(!) Bir de vurulduklarında net bir karşılık görememek de bir hayli üzücü. Ateş ettiğiniz düşmandan ne görsel bir devinim ne de durumu destekler bir yapay zeka salınımı göremiyoruz.

{pagebreak::Metro 2034}

Metro 2034

Genel olarak baktığımızda ortalamanın üzerinde bir FPS, Metro 2033. Ukraynalılar gerçekten iyi iş çıkarmış fakat günümüzün başa güreşen (Call of Duty ve Battlefield gibi…) FPS’leriyle karşılaştırdığımızda, yapım birkaç adım geride kalıyor. Onlardan bambaşka bir kurguya ve tarza sahip olsa da, teknik olarak da rakipleri çok güçlü. Eğer S.T.A.L.K.E.R. tarzı, hikayesi ve atmosferinden etkilenebileceğiniz, oynanabilirlik açısından çok başarılı olmasa da iyi bir FPS arıyorsanız, Metro 2033 tam size göre. Aynı adlı romanın yazarı Dmitry Glukhovsky’nin Metro 2034’ü de yazdığını belirterek, olası bir devam oyunu için kapıyı açık bırakmakta yarar var.

:: Metro 2033 oyunu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın.