Geçtiğimiz yılın Ekim ayında göreve başlayan Britanya Gizli İstihbarat Servisi Casus Şefi Richard Moore yaptığı ilk kamuya açık konuşmasında, halk arasında MI6 ismiyle bilinen bölümün gizli çalışmalarını etkin bir şekilde yapabilmek için daha açık bir yapıya dönüşmesi gerektiğini söyledi.
Richard Moore ayrıca yapay zeka (AI), kuantum hesaplama ve diğer dijital teknolojilerin içinde yaşadığımız çağda bir araya gelerek insan zekasına üstünlük sağladığını söyledi. Bu sebeple geçtiğimiz yıllara oranla önümüzdeki dönemde MI6 casuslarını daha büyük zorlukların beklediğini belirtti.
Yapay zeka sistemleri ne kadar güvenilir?
MI6 hayatta kalmak için teknolojiye adapte olmak zorunda!
Geçtiğimiz yüzlerce yıl içerisinde istihbarat görevlileri önceden ayarlanan kimlikleri sayesinde diledikleri gibi dünyada dolaşabiliyor ve diğer ülkelere hesap vermiyorlardı. Ancak en büyük güçleri olan anonim kimlikleri, son yıllarda neredeyse sonları olmaya başladı.
Yüz tanıma sistemleri gibi biyometrik veriler sayesinde artık bu casusların düşman ülkelerde tanınmadan veya ifşa edilmeden sahte kimleri ile ellerini kollarını sallayarak dolaşması neredeyse imkansız hale geldi. Tabii bir şekilde resmi olmayan yöntemlerle ülkelere sızmayı başarabilirler. Ancak kırsal kentlerde, köylerde ve kasabaların ücra kısımlarında yaşamadıkları sürece artık neredeyse her caddede kamera bulunduğu için işleri oldukça zor.
MI6 karargahında James Bond esintisi
Geçtiğimiz Eylül ayında tıpkı James Bond filmlerindeki Q bölümü gibi gerçek hayatta da Vauxhall Cross’taki MI6 karargahında casusları güvende ve gizli tutmak için en son cihazları sağlamaya çalışan bir departman olduğu ortaya çıktı.
Fakat gizlenme sanatı, teknolojinin bir şeyleri açığa çıkarma hızının oldukça gerisinde kalıyor. Dolayısıyla Q departmanı bile konuyla alakalı çaresiz durumda. Bu sebeple MI6 için 34 yıl çalışmış olan Richard Moore önümüzdeki günlerde yapacağı konuşmasında Londra merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’ne hitap edeceğini, daha açık olmayı ve yeni teknolojiler bulmak için özel sektörle ortaklık kurmayı teklif edeceğini söylüyor.
Moore Kuantum mühendisliği ve biyoloji alanındaki ilerlemelerin tüm endüstrileri değiştireceğine inandığını söylüyor. Ek olarak buradaki ve genel olarak veri bilimindeki ilerlemelerin hem devletler ve hem de terörist gruplar gibi kötü niyetli aktörler için çekici olacağını belirtiyor. Ayrıca defterin tehdit tarafına bakmak için maaş aldığını ve MI6’in dünyayı istediğimiz gibi değil, olduğu gibi ele aldığını söylüyor.
Teknolojinin entegrasyonuyla alakalı konuşan Moore şunları söyledi:
Düşmanlarımız yapay zeka, kuantum hesaplama ve sentetik biyolojide uzmanlaşmak için para ve hırs akıtıyor çünkü bunun kendilerine avantaj sağlayacağını biliyorlar. Küresel teknoloji endüstrisini taklit etmeyi umamayız, bu yüzden ondan faydalanmalıyız.
Bu doğrultuda Ulusal Güvenlik Stratejik Yatırım Fonu aracılığıyla, misyon sorunlarımızı normalde ulusal güvenlikle çalışmayan organizasyonlar arasında yetenekli olanlara açıyoruz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!