İş dünyasına hitap eden sosyal medya ağı LinkedIn, iki ay önce Çin’de hizmet vermeyi durdurdu. Çin Hükümeti’nin internet üzerindeki baskılarını gerekçe göstererek “Önemli ölçüde zorlu bir çalışma ortamıyla karşı karşıyayız” açıklamasını yapan yetkililer, LinkedIn’in Çin yasalarına uygun olarak yerelleştirilmiş sürümünü kullanımdan kaldırdı.
Microsoft, Çin’de yaşayan kullanıcıların ülkede iş aramalarına ve Çinli şirketlerin de çalışan bulmalarına yardımcı olacak InCareer platformunu tanıttı. LinkedIn Kıdemli Başkan Yardımcısı Mohak Shroff, konuyla ilgili blog yazısında “InCareer lansmanımız henüz bir başlangıç. Üyelerimiz ve müşterilerimizden aldığımız geri bildirimlerle geliştirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
InCareer, LinkedIn’in sosyal medya özelliklerini içermiyor
InCareer, çalışma mantığı açısından LinkedIn ile birebir aynı. Fakat sosyal paylaşım özellikleri barındırmıyor. Kullanıcılar bu uygulama ile gönderi veya makale paylaşamayacak, LinkedIn’deki gibi bir sosyal profile sahip olmayacaklar. Diğer yandan, profillere kişisel bilgiler ekleme ve işverenler ile mesajlaşma imkânı sunmaya devam edecek.
Yeni platformda işleri iş unvanına, konuma, şirkete, sektöre veya kıdem düzeyine göre filtreleyebilen bir arama algoritması yer alıyor. Burada tıpkı LinkedIn’de olduğu gibi kullanıcılar, istedikleri işleri bulabiliyor ve uygulamanın yaptığı önerileri görüntüleyebiliyorlar. Ayrıca bağlantı kurulmamış üyelere mesaj göndermeyi sağlayan InMail özelliği de InCareer’de bulunuyor.
Microsoft’un LinkedIn’i Çin’de tutabilmek için sosyal paylaşım özelliklerinden arındırması gerekliydi. Çünkü Çin Hükümeti’nin sansür mekanizmaları son zamanlarda şirketin başını oldukça ağrıtmıştı. Hatta Çin’in mültecilere yönelik kötü muamelelerini ortaya çıkan gazeteci Greg Bruno’nun hesabını Çin Komünist Partisinin isteğiyle askıya almak zorunda kalmıştı.
Şirket geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada artık baskılara daha fazla dayanamadığını belirterek “Çin’de önemli ölçüde zorlu bir çalışma ortamıyla karşı karşıyayız. Bunu göz önünde bulundurarak, Çin’deki insanların LinkedIn’in sosyal medya özelliklerine erişmelerine sağlayan yerelleştirilmiş sürümünü kaldırma kararı aldık.” ifadelerini kullandı.
ABD merkezli sosyal ağlar arasında Çin Halk Cumhuriyeti’nde barınabilen en büyük şirket LinkedIn oldu. Facebook (Meta), Twitter, Google dahil çoğu platform ülkede faaliyet göstermiyor. Microsoft ise her şeye rağmen vazgeçmeyerek InCareer uygulamasıyla yeni bir başlangıç yaptı.