Bilişim sektörüyle ilgili araştırmalarıyla tanınan, saygın ve bağımsız araştırma kuruluşu IDC, yaptığı kapsamlı çalışma ile bilişim teknolojilerinin (BT) ve Microsoft’un küresel ekonomi için yarattığı değeri net bir şekilde ortaya koydu. “Microsoft Ekosisteminin, Yazılım ve Bilgi Teknolojilerinin Küresel Ekonomiye Etkisi” başlıklı araştırma, Microsoft’un krizden kurtulmaya çalışan küresel ekonomiye olan katkısını ve öncü rolünü somut göstergelerle vurguladı.
Dünya BT harcamalarının % 98’inin gerçekleştiği 52 ülkeyi kapsayan IDC araştırmasında Türkiye de yer alıyor. Araştırmanın yapıldığı 52 ülkedeki toplam BT harcamalarının bu yıl sonu itibarı ile 1,414 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çalışma bu rakamın 2013 itibarı ile 1,7 trilyon lira olacağı tahmin ediliyor.
IDC’nin yaptığı tahminlere göre Microsoft’un ekosistemiyle gelir paylaşımı dünya genelinde yaklaşık olarak 1’e 9 oranında gerçekleşirken, Türkiye’de Microsoft’un kazandığı her 1 TL’ye karşılık iş ortakları 2009 yılında 13,53 TL gelir elde edecek.
Türkiye bilişim sektörü bu yıl % 8,5 büyüyecek.
2009 yılında BT harcamalarının 9,5 milyar TL‘ye (7,2 milyar dolar) ulaşması beklenen Türkiye’de bilişim pazarının % 8,5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.
Bilgi teknolojileri bağlantılı faaliyetlerin 2009 yılında toplam vergi gelirine 2,3 milyar TL (1,8 milyar dolar) katkıda bulunacağını öngören IDC araştırması, bilişim pazarının önümüzdeki dört yılda 3,3 milyar TL’lik (2,5 milyar dolar) ek vergi geliri yaratacağını ortaya koydu.
Bilişim harcamalarındaki artışın kuşkusuz istihdama önemli etkileri olacak. Araştırmaya göre şu anda bilişim sektöründe ve bilgi teknolojilerini kullanan kurumlarda 156.000 olan istihdam hacmine 2010 – 2013 arasında 58.000 yeni iş eklenecek.
Yazılım, dağıtım ve hizmetler ile, bilgi teknolojilerini kullanan kurumların ekonomik faaliyetlerindeki ağırlığını artırmaya devam edecek. 2009 yılındaki toplam BT harcamaları içinde paket yazılımın oranı % 9’u bulurken, toplam BT istihdamının %30’unun bu yıl yazılım bağlantılı işlerde gerçekleşmesi bekleniyor.
Bilişim pazarındaki canlılık 2013’ün sonuna kadar Türkiye’de 1,100’den fazla yeni iş kurulmasını sağlayacak. Bu işleri ağırlıkla küçük ve yerel işletmeler kuracak.
Microsoft hem Türkiye ekonomisine, hem de iş ortaklarına kazandırıyor.
Microsoft Türkiye’nin birlikte ekosistemi oluşturduğu 7 bini aşkın iş ortağı 2009 sonu itibarı ile 4,7 milyar TL‘nin (3,6 milyar dolar) üzerinde gelir elde edecekler. Microsoft’un elde etmiş olduğu her 1 TL’lik gelire karşılık ekosistemdeki şirketlerin bu yıl 13,53 TL gelir sağlaması bekleniyor. Bu geliri elde etmek için ekosistemdeki firmaların bu yıl yapacağı toplam yatırım miktarı ise 1,1 milyar TL‘yi bulacak.
Microsoft ekosistemindeki şirketler toplam 39.000 kişi istihdam ederken, işlerinde bilgi teknolojisini kullanan şirketler de Microsoft yazılımları ve ürünleriyle ilişkili 41.000 BT profesyoneli çalıştırıyor. Microsoft ekosisteminde veya Microsoft yazılım, donanım ve hizmet bağlantılı işlerde görevli bu iş gücünün toplam bilişim istihdamının % 52’sini oluşturduğu tahmin ediliyor. Türkiye’deki bilişim gelirlerinin % 57’si ise Microsoft’un yarattığı bu işgücünden kaynaklanıyor.
Microsoft ekosistemi, küresel BT işgücünün yaklaşık %42’sini istihdam ediyor
Yazılım, donanım, hizmet veya satış kanalı firmaları olarak bu ülkelerde faaliyet gösteren Microsoft ekosistemi yaklaşık 700 bin işletmeden oluşuyor. Son kullanıcı kurumlar ve veri merkezleri de dahil olmak üzere Microsoft ekosistemi, küresel BT işgücünün yaklaşık % 42’sini istihdam ediyor. Sadece bu çalışanların ödediği vergilerin toplam tutarı 500 milyar doları buluyor.
2009 yılında Microsoft ürünleri satan şirketlerin 52 ülkedeki gelirleri 535 milyar doları bulurken, bu ürünler nedeniyle yerel ekonomilere sağlanan katma değerin ise 180 milyar dolar civarında olduğu hesaplanıyor.
IDC’nin araştırmasına göre 2009 için çeşitli para birimlerinden bağımsız olarak bu ülkelerde Microsoft’un elde ettiği 1 birim gelire karşılık iş ortakları 8,70 birim gelir sağlayacaklar.
:: Microsoft ekonomiye hayat veriyor mu?