Microsoft’un en yeni inovasyonlarını ve yeniliklerini aktardığı Ignite Etkinliği, 4 Kasım günü kapılarını açtı. Teknoloji dünyasının yakından takip ettiği etkinlikte birçok yenilik duyuruldu. Biz de ShiftDelete.Net olarak bu etkinlikte görücüye çıkan yenilikleri sizler için bir araya getirdik.
Yeni veri depolama sistemi Project Silica
Microsoft, ultra hızlı lazer optik ve yapay zeka teknolojini kullanarak cama dijital kayıt yapma imkanı sunan yeni bir veri depolama sistemi geliştirdiğini duyurdu. Sistemde, 2 milimetre kalınlığındaki cama 100’den fazla voksel katmanı işlenebiliyor. Veriler, cama polarize ışık verilerek makine öğrenmesi algoritmalarıyla okunuyor.
Edge logosu
Word, Excel ve Powerpoint için tek uygulama
Microsoft’un tüketicilere sunduğu en büyük hizmetlerden biri olan Office uygulamaları uygulama mağazalarında ayrı ayrı yer alıyordu. Microsoft, kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmak amacıyla bu uygulamaların hepsini “Office” adı altında topladığını duyurdu. Uygulama içinde toplu olarak yer alan Word, Excel ve Powerpoint, kendiyle özdeşleşen renklerini de korumaya devam ediyor. Kullanıcılar Word açtığında mavi, Excel açtığında ise yeşil renkli bir görünümle karşılaşıyor.
Yeni bilgi yönetimi hizmeti Project Cortex
Teams’in ardından Microsoft’un tanıttığı ilk büyük Microsoft 365 bulut hizmeti olan Project Cortex, tüm Microsoft 365 içeriğini etkileşimli bir bilgi deposuna dönüştürebiliyor. Proje, kullanıcıların erişebileceği konuşma, belge, toplantı ve videolardan bilgileri toparlamak için makine öğrenmesi ve yapay zekayı kullanıyor. Project Cortex, ağ içindeki bilgileri ve belgeleri gerektiğinde Outlook, Teams ve Office uygulamaları gibi Microsoft uygulamalarına aktarabiliyor.
Chromium tabanlı Edge tarayıcı için tarih 15 Ocak
Etkinlikte ilgi çekici duyurular yapıldı. Bunlardan biri de Chromium tabanlı Edge tarayıcının çıkış tarihi. Açık kaynaklı Google Chromium projesi kapsamında oluşturulmuş Microsoft Edge tarayıcının dünya genelinde 15 Ocak’ta kullanıma sunulacak. Microsoft’un Chromium tabanlı Edge sürümü, yeni geliştirilen InPrivate tarama modu sayesinde, yeni gizlilik ayarlarına da kavuştu.
Yeni nesil Chatbot’lar görüntü kazanıyor
Microsoft, sanal sohbet oluşturmak için kullandığı inovatif kodsuz/düşük kodlu araç olarak Power Virtual Agents’ı duyurdu. Platform, görsel bir arayüz yardımıyla Azure’un makine öğrenmesi özelliğinden yararlanıyor. Power Virtual Agents ile görsel araçlar ekleyip bir chatbot geliştirmek kolaylaşıyor.
Cortana’ya erkek sesi eklendi
Akıllı kişisel sesli asistan Cortana’ya erkek sesi ekleyen Microsoft, asistanın verimlilik aracı olarak da kullanılması için Cortana tabanlı yeni deneyimleri de duyurdu. Cortana, iOS tabanlı cihazlardaki Outlook’ta gelen kutusunda neler olduğunu özet olarak okuyabilecek, e-mailleri işaretleyebilecek, silebilecek ya da yanıt verebilecek. Ayrıca, takvim randevularının günlük bir özetini sunabilme özelliği kazanan Cortana, cevaplanması gereken önemli e-postaları haber verebiliyor.
Microsoft Azure Arc ile bulut avantajları herkese açılıyor
Microsoft, Azure’u tüm dünyanın yararlanabileceği bir bilgisayar haline getirmek için yeni bir adım attı. Ignite’te duyurulan Azure Arc, tüm kurumların bulut inovasyonlarından faydalanabilmesini ve üstün güvenlik önlemleri dâhil tüm Azure özelliklerine sahip olmasını sağlıyor. Microsoft’un hibrit bulut konusunda uzun yıllar süren çalışmalarını temel alan Azure Arc ile müşteriler, Azure ile ilişkilendirilmeyen servislerini bile kendi içlerinde, şirkete ait veri merkezlerinde ya da farklı bulut hizmetleri üzerinde güvenle kullanabilecek.
Endpoint Manager verileri güvence altına alıyor
Microsoft özellikle son günlerde gündeme gelen siber güvenlik konusunda da yeniliklerini duyurdu. Şirket verilerinin güvenliğini sağlamak için Bilgi Teknolojileri (BT) departmanlarının aldığı önlemler yetersiz kalabiliyordu. Microsoft BT yöneticilerinin de işini oldukça kolaylaştıracak bir uygulama hayata geçirildi. Microsoft CEO’su Satya Nadella‘nın etkinliğin en önemli duyurularından biri olarak nitelendirdiği Endpoint Manager ile BT departmanları farklı cihazları tek bir yerden takip edebiliyor ve güvenle kullanılmasını sağlıyor.
Türkiye de milyonlarca pc var Windows lu Coortana nın Türkçe öğrenmesi gerek en büyük yenilik bu olur