Korsan yazılım kullanımının bireylere, kurumlara ve ekonomilere verdiği hasarlara karşı uyarılarda bulunan Microsoft‘a bu kez destek araştırma firması KPMG‘den geldi. KPMG’nin sahte yazılımların arka planına dikkat çeken ve “Uygunsuz Gerçeklik” adını taşıyan araştırması, korsan yazılımlar ile kurumsal bilgi güvenliği arasındaki derin ilişkileri gün ışığına çıkardı. Araştırma korsan yazılım kullanımının yüksek olduğu ülkelerin kötü niyetli İnternet ataklarından da neredeyse aynı oranda etkilendiğini gösteriyor.
Düşük maliyetleri ve İnternetten kolay ulaşılabilirlikleri nedeniyle korsan yazılımların ekonomik açıdan büyük bir kayıp oluşturduğuna dikkat çeken KPMG araştırmasına göre lisanssız yazılım kullanan bireyler ve kurumlar, bilgi güvenliği başta olmak üzere çok sayıda tehditle karşılaşıyor. Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Elçim Barkay, KPMG araştırmasının bulguları hakkında şunları söyledi:
“Sayısı giderek artan şüpheli yazılımlar sadece bilgisayar sistemlerine virüs bulaştırmakla kalmıyor, kişisel ve kurumsal bilgilerin çalınmasına da yol açabiliyor. KPMG araştırmasının vurguladığı başka bir boyut ise, işin organize suç niteliğinin ve oluşturduğu ekonominin büyüklüğünü de gösteriyor. Genelde bu tür yasadışı yazılımların geniş çaptaki dağıtımını küresel organize suç örgütleri gerçekleştiriyor.
Genelde siber suç aleminde faaliyet gösteren bu tür yapılanmalar, örneğin yazılım robotları yaratarak bilgisayarların denetimini ele geçiriyor ve sanayi casusluğuna varan boyutlarda bilgi hırsızlığını hedefleyebiliyorlar. Microsoft gerek lisanslı yazılım kullanımı için tüketicileri bilinçlendirirken, yazılım mühendisliğine ve güvenlik teknolojilerine yaptığı yatırımlar ile bilişim endüstrisine de liderlik yapıyor. Ayrıca korsan yazılım piyasasının yaygın olduğu ülkelerde, uluslararası bilgi birikimi ve deneyimimiz ile organize suç örgütlerini engellemeye çalışan yerel güvenlik güçlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz.”
Korsanı Bol Olanın Bilgisayarı Virüsten Kurtulmuyor
Korsan yazılım kullanımıyla casus yazılım (malware) ataklarından etkilenme arasındaki ilişkiselliği inceleyen KPMG uzmanları, bugüne kadar pek üzerinde durulmayan bir gerçeği ortaya koydu. Korsan yazılım pazarının büyüklüğü arttıkça sistemlerin riski daha da yükseliyor. KPMG’nin araştırmasına göre korsan yazılım pazarı büyük olan ülkelerde bilgisayarlara zararlı kod bulaşma ilişkiselliği %74 gibi yüksek bir oranı buluyor. Örneğin, satılan her 4 yazılımdan 3’ünün sahte olduğu Arnavutluk‘ta her dört bilgisayardan biri kötü niyetli atakların kurbanı oluyor. Lisanslı-lisanssız kullanım oranı %57 olan Bahreyn‘de ise her üç bilgisayardan birinin İnternet saldırılarından kötü bir şekilde etkilendiği ortaya çıkmış. Hindistan’da bu tür saldırıların 2007 yılında ekonomiye yaklaşık 2 milyar dolar zarar verdiği hesaplandı.
:: Korsan yazılım hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın