Microsoft, Windows 7′nin piyasaya çıkış tarihi yaklaştıkça, yeni işletim sisteminin başarısızlığa uğramaması için elinden gelen her şeyi yapacağını gösteriyor. Değişik reklam kampanyaları ve organizasyonlar düzenleyen şirketin oyunu farklı şekillerde de oynamaya kararlı olduğu ortaya çıktı.
Piyasaya çıkacak yeni işletim sistemi için çalışanlarını bilgilendirmek ve müşterilere yardımcı olmalarını kolaylaştırmak isteyen Best Buy bunun için bir eğitim başlattı. Microsoft’tan alınan bir sunum ve testten ibaret olan eğitimde çalışanlara Windows 7 ile Linux arasındaki farklar gösteriliyor. Hazırlayan Microsoft olduğu için birçok taraflı yoruma ve yanlış bilgiye sahip olan sunumda neler var, büyük şirketlerin pazarlama çalışmaları gerçekte nasıl yapılıyor, teknoloji marketlerindeki çalışanlar ürünler hakkında nasıl bilgilendiriliyor görmek istiyorsanız diğer sayfalara bir göz atın.
{pagebreak::Eğitim başlıyor}
Eğitim başlıyor
Eğitim gayet masum bir şekilde Windows 7’nin netbook’larda Linux’a göre avantajlarının anlatılacağını söyleyerek başlıyor.
{pagebreak::Üç neden}
Üç neden
Bu sayfada müşterilere Windows 7 tavsiye edilirken üzerinde durulması gerekenler üç ana başlık altında toplanmış. Uyumluluk, tanınmışlık ve güven.
{pagebreak::Garip tablo}
Garip tablo
İşte sunumun en enteresan sayfası. İlk iki satırda kamera, MP3 çalar, yazıcı ve tarayıcı uyumlulukları konusunda söylenenler doğru olabilir fakat diğer satırlardakiler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. WINE sayesinde birçok yazılım ve tabloda örnek gösterilen World of Warcraft ve benzeri birçok oyun Linux üzerinde çalışıyor. Windows Live Essentials’ın Linux’ta olmadığını söylemek ise gerçekten komik. Linux’ta çok sayıda anında mesajlaşma uygulaması zaten mevcut.
{pagebreak::Her konuda daha iyi}
Her konuda daha iyi
Burada Best Buy çalışanlarına Windows 7’nin Linux’tan daha iyi olduğu konular öğretilmeye çalışılmış. Windows 7’nin hemen hemen her konuda iyi olduğunun iddia edildiğini görebilirsiniz.
{pagebreak::WINE unutuluyor}
WINE unutuluyor
Burada Windows 7’nin birçok yazılım ve donanımla uyumlu olduğu söyleniyor. Bu dorğu fakat Linux’un WINE adlı yazılım sayesinde birçok uygulama ile uyum sağladığı tamamen göz ardı edilmiş.
{pagebreak::Bedava mı?}
Bedava mı?
İşte bu da sunumun en komik sayfası. Windows ile Internet Explorer ve başka birkaç yazılımı bedava indirebileceğimiz belirtiliyor. Bu sunumu hazırlayanlar Linux’un ve onunla ilgili her şeyin tamamen ücretsiz olduğunu unutuyorlar sanırsak.
{pagebreak::Güvenlik konusu}
Güvenlik konusu
Burada Linux Windows’tan daha mı güvenlidir sorusuna “Doğru” cevabını veren çalışanın yanlış yaptığı söyleniyor. Microsoft’a göre bu sadece bir efsane. Dünyaya yayılan virüslerin ve diğer tüm zararlı yazılımların çok büyük bir çoğunluğunun Windows işletim sistemlerini hedef aldığı da bir efsane olsa gerek.
{pagebreak::Güncellemeler}
Güncellemeler
Burada ise Linux güncellemelerini yapmanın çok zor olduğu vurgulansa da bunun hiç de doğru olmadığını Linux kullanıcıları daha iyi biliyordur.
:: Microsoft’un hazırladığı bu eğitim hakkında ne düşünüyorsunuz?
ben tamamen karşı görüşte değilim. world of warcraftı wine ile oynamak blizzard tarafından onaylanmamış hatta oynanmaması gerektiği belirtilmiştir. fark edilirseniz hesabınız banlanır. evet internet explorer ve öteki programların yüklenmesi linux a göre kat ve kat daha kolaydır. firefox 3.5 i sistemime kurana kadar göbeğim çatladı. instant messenger programları açısındanda live messenger en gelişmiş ve göze hoş gelen araçtır. amsn kopete vs.. muadil linux programları parça parça live messengerden iyi olsalarda asla tek birtanesi yeterli iyilikte değildir. güvenlik olarak hacker tabir edilen kişilerin şuanda tamamen windowsu hedef aldığı da bir gerçektir. ileride dengelerde değişme olursaki son kullanıcı pazar payı açısından öyle bariz bir linux atağını olucağını düşünmüyorum, linux a yönelik saldırılar linux ın okadarda güvenli olmadığını göstericektir. ama tabiki linux ın kernel yapısından dolayı daha en temelden windows tan daha güvenliği olduğu da göz ardı edilemez. özetlemek gerekirse, linux versiyonları (slaytta bahsedilenlere paralel olarak=) windows ta olduğu gibi program kurulumu ve kullanım açısından daha insanlara yakın programlar olmadığı sürece son kullanıcılar açısından ancak forumlarda linux şöyle iyidir böyle iyidir diye konuşulmanın ötesine gidemiyecektir. şunuda eklemek isterim. exe sistemi en basit ve kolay kurulum sistemdir. linux taki paket yöneticileri “BÃœTÃœN” yazılımları mouse klikleriyle yükleyemedikleri takdirde, linux lar asla windows kadar pratik olmayacaktır.
yalan mı, ne var sanki linuxte?
windows linux kadar hızlı ve verimli olamasada günümüz şartlarında windows kullanmaya mecburuz taki linux icinde windows işletim sistemindeki gibi çeşitli oyunlar ve programlar vs. vs. yazılıncaya kadar.
Tebrikler.
çok fazla olması bişi değiştirmez alternatif çi değil alıştığımızı veya istediğimizi özgür ce kullanmaya alışmışız
linux şunu yapıyor DVD mi yazmak istiyorsun ? al sana bedava program
mp3 mü dinlemek istiyorsun ? al sana program
ama nero da mı yazmak istiyorsun ? ashampoo da mı ? o zaman olmaz git windows kullan o zaman,, böle özgürlük nü olur linux özgürlerin değil alternatifçilerin yeridir
en basit exe yi çalıştırmak için wine gerekiyor ki %100 çalışma diye bir garantisi yok ama linux ne zaman adam gibi formatları benimser se o zaman adam gibi işletim sistemi olur yoksa windows a doğal olarak herşeyi kurabiliyoruz,,
bu altindaki notlarda fazlasi ile tarafli ayrica
–
Burada ise Linux güncellemelerini yapmanın çok zor olduğu vurgulansa da bunun hiç de doğru olmadığını Linux kullanıcıları daha iyi biliyordur.
–
eger bir windowsunuz var ise ve hic bir bilgisayar tecrubesine sahip degil iseniz windows guncellemek cok kolay olucaktir ama linux kernel ini 🙂
windowsun linüxe üstünlüğü falan yok windows sadece program desteği var.
windowstan nefret ettiğim kadar hiçbirşeyden nefret etmiyorum.
kullandığım programların linux desteği yok keşke olsada pardusa geçebilsem.
SDN okur kitlesi tam bilgisayar cahiliymiş
Burada microsoft tamamen şaçmalamış 😀
Bazı arkadaşlar (10 Eylül 2009 05:48’de yorum yapan arkadaşımız gibileri) Linux’un, yazılım özgürlüğünün ne demek olduğunu bilmeden yorum yapmışa benziyor. Linux’ta özgürlük var demek Windows programlarını Linux altında çalıştırabilirsiniz demek değildir. Özgür yazılımın tarifi için sizi buraya alalım: http://tr.wikipedia.org/wiki/Özgür_yazılım
Nero’nun Linux sürümü var ayrıca.
Yorumlarda sondaki birkaç kişinin dışında geri kalan tüm kullanıcıların BT sektörü dışında oldğuna, içinde olanların da Linux sistemler ile en yakın tecrübelerinin 1999 – 2000 yılları arasında oldğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Pek çok dağıtım dışında kullanıcı yakınlığı ile ün salmış Ubuntu Linux kullanılması ulaşılan son noktayı gözler önüne serecektir.
Program kullanımı ise tamamı ile alışkanlık meselesi. Aktif kullandığım windows makinemde bile Açık kaynak kodlu haberleşme, mail, ofis, grafik programlarımı kullanıyorum.
Linux özgürlüğüne laf eden kişilere de bir not;
Linux altında çalışan uygulamaların %99’unu Windows, MacOSX vb. platformlarda çalıştırabilirsiniz. Açık kaynak kod ve özgür yazılım bu imaknı veriyor. Linix camiası bunları paylaşıyor. Ama çok sevdiğiniz Windows camiası kaçtane programını “Linux’a da uyarlayalım, Linux kullanıcıları mahrum kalmasın programlarımızdan.” diyor merak ediyorum.
Linux’u özellikle ubuntu yu deneyin arkadaşlar. Linux camiasının kısa zamanda ne kadar yol aldığına inanamayacaksınız. Linux mükemmel değil ama anarşist bir ruhu var. O da yeterli kullanmak için 🙂 Hele ki bilgisayar programlarını kullanırken ben fareyle tıklarım arkada neler oluyor beni ilgilendirmez diye düşünmeyen meraklılardansanız o zaman muhakkak denemelisiniz bence. 3-4 yıl önce linux sürümlerinin bir çoğunun “son kullanıcı” dostu olmadığı, emek istediği bir gerçek ama artık herşey değişti. Linux zor diyen arkadaşlar lütfen ubuntu kurup deneyin. Çok şaşıracak ve etkileneceksiniz eminim. Oyun meselesine gelince siz de benim gibi yapabilirsiniz. Ben sadece oyun oynamak istediğimde win kullanıyorum 🙂
@SDN Okuru – 10 Eylül 2009 01:53:
Sizi, Windows kullanmağa mecbur olduğunuz hissine kaptıran şey ne ise, ‘özgür’ olmadığınız hissini veren gerçek de o’dur; ki, buradaki çözüm de, sorunun ta kendisi, yani ‘findoz’dur. Geçir tüm bilgilerini/belgelerini Linux’a; Kaldır findozunu; Kır zincirlerini, viral pencerelerini, bul penguenini, özgür ol arkadaşım! Oyun oynamayı bırakın desem eminim topa tutarsınız. Eğlenmek herkesin hakkı. Ama sadece oyun oynamayın artık. Kendinizi, sorumsuz bir yazılım ve donanım tüketicisi olmaktan kurtarın; birşeyler yapın, üretin, birşeylerin geliştirilmesine katkıda bulunun. Bilgiyi paylaşın, başarıyı da paylaşırsınız! Devir, elindeki varlıkları (bilgi/yazılım/donanım), verimli kullanma, tasarruf etme devridir.
@SDN Okuru – 09 Eylül 2009 21:39
Hacker dediğiniz kişiler, findoz’a saldıranlar ise, bu saldırıları başarılı kılanlar, o saldırılan gedikleri, önceden, sisteminize ustaca bir şekilde yerleştirenler, kişisel bilgilerinizi, mahremiyetinizi, alışkanlıklarınızı, internet üzerinden toplayanlar kim ve ne oluyorlar ?
Bilgisayarı kullanılabilir kılan şeye, bir işletim sistemine para verip satın alıyorsunuz. Öğreniyorsunuz ki satın aldığınız ürün o kadar da güvenli değil ve ek güvenlik yazılımları da satın alıyorsunuz. Bilgisayarınızın performansı bu ek yazılımlarla arttı mı yoksa tam tersi mi oldu? Ya güvenliğiniz? Bilgisayarınız mı sizi koruyor yoksa siz mi bilgisayarınızı?
Bilmeyenlerin ayıbını kapatalım, ama gerçeği de su üstüne çıkaralım. Gösterişli oyunlar dışında, lisanslar el verdiği ölçüde(!), Findoz’da yapılabilen her iş, Linux’da da yapılabilir. Aksi durumlarda bilgi eksiği söz konusudur ki, monopolik eğitime, monopolik formatlara, monopolik ..’lara sahip findoz kullanıcılarında, bilgi eksiği olması gayet normaldir.
Doğru soruları sormayı öğrenin!
-Dünya findoz kullanıyor!
Göreceli ve yanıltıcı bir idda! FBI, CIA, KGB, Bankalar, Holywood filmlerinde gördüğünüz bilgisayarlar, askeri veya güvenlik birimleri vs. vs. vs. ne kullanıyor? Hafızalarınızı bir yoklayın. En son teknolojik ürünleri, en güvenli ürünleri, en işlevsel ürünleri hangi birimler test ediyor ve kullanıyor ve neyi tercih ediyorlar?
Sevgili, Saygılı, Linux’lu günler…
Ayrıca, kıllı kollu boksörlerin atletik bacaklı rakiplerini devirmedikleri bir maç g-ö-r-e-m-e-z-s-i-n-i-z ^^
Buraya yorum yapan arkadaşlar hiç linux kullandınız mı?
Eger kullansaydınız bu yorumlara gülerdiniz.
Linux ile tıklayarak kurulumu bırakın paket yonetıcısınden yazıyonuz yukle dıyonuz tek tık yapmıyonuz. Hatta YERLİ YAZILIM OLAN PARDUS HEM TÃœRK İŞLETİM SİSTEMİ HEMDE MUKEMMEL BİŞİ TAVSİYE EDERİM: