Microsoft, ekranlara benzeri görülmemiş düzeyde kontrol getirmeyi amaçlayan yeni bir patent üzerinde çalışıyor. Dijital ekranlar için Pixel Luminesce olarak adlandırılan yeni teknoloji, parlaklığı gerektiği gibi ayarlayarak ekranınızın her bir pikselini mikro düzeyde yönetmenize olanak tanıyor.
Microsoft’un patentini aldığı Pixel Luminesce nasıl çalışıyor?
Eğer bu teknoloji geliştirme aşamasından çıkarsa, her türlü kullanım durumu için çok büyük olabilir ve en iyi oyun monitörlerinden bazılarına büyük iyileştirmeler getirebilir. İlk olarak Windows Report tarafından paylaşılan teknolojiyi açıklayan patent başvurusu, yeni teknolojiyi seçici karartmayı mümkün kılacak bir özellik olarak tanımlıyor.
Microsoft’un Pixel Luminesce teknolojisiyle ekranın bir bölümünün daha parlak kalmasına, geri kalanının etkilenmemesine karar verebilirsiniz ve bu dinamik olarak gerçekleşebilir. Microsoft bunu, her pikselin parlaklığını sinyaller aracılığıyla kontrol eden EM geçit sürücüsü adı verilen bir yapı kullanarak başarmayı amaçlıyor.
EM geçit sürücüsü, bir parlaklık kontrol cihazından bilgi alacak ve ona her piksel sırasına darbe genişliği modülasyonlu sinyaller gönderme talimatı verecek. Bu, basit bir “açma” ve “kapatma” anahtarı gibi görünüyor ve ekranın bazı kısımlarını isteğe bağlı olarak daha karanlık veya daha parlak hale getiriyor.
Microsoft Teams, yapay zeka desteği alıyor!
Bildirildiğine göre bu sinyaller aynı anda veya ayrı ayrı gerçekleşebiliyor ve uzunlukları her pikselin parlaklık gücünü belirliyor. Öte yandan zamanlamalarının her pikselin rengini etkileyerek renk doğruluğunu potansiyel olarak iyileştirdiği söyleniyor.
Windows Raporu aynı zamanda güç tüketimini de bu teknolojinin bir avantajı olarak adlandırıyor çünkü darbe genişliği modülasyonunun kullanılması monitörün güç tasarrufu yapmasına yardımcı olabilir.
Henüz çok erken olduğu için bu teknolojinin ana akım pazara ne zaman çıkacağını söylemek zor. Ancak Microsoft’un Pixel Luminesce’i bir gün sıradan hale gelirse, bu mevcut duruma göre çok büyük bir gelişme olabilir. Dinamik karartma, oyunlarda ve filmlerde daha sürükleyici bir deneyim sunabilir.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Ekranda birşey izlerken kumandayla ışık ayarı yapmak zorunda kalmak istemem diye düşünüyorum..ilginç bir teknoloji..açık hava konserleri ve büyük ekran canlı sunumlarinda daha çok işe yarayabilir..hatta görüntü kalitesi kontrol edilebildiği için belki stüdyo makyajlarina ihtiyaç kalmayabilir☺️😃
1280×768 monitör kullanan ben 🗿
Zaten bu Mac cihazlarda vardı. En azından buna benzer bir şey. Patent alması Microsoft un kafamı karıştırdı değil. En azından güzel bir gelişme. Linux kullanıcısı olarak bunu beğendim 😀
Anladığım kadarıyla ips panellerin siyahları gösterme gücü artacak, lakin bunun ayriyeten işlenmesi performans kaybına yol açar. Filmler için ise güzel duruyor.
Aman ne büyük başarı…
Hdr dedigimiz şey ne acaba? Microsoft monitor yapmaktan ne anlar. Biraz burada fırsatçılık yapıp ön alarak fikrini ben buldum ayağıyla zaten teknolojinin gittiği yönden patent paraları kazanmayi hedefliyorlar. Bence bu sistemde bir saçmalık var.
İyi de bu hali hazırda MiniLed panelli Mac’lerde var zaten. HDR içeriği gösteren cihazlarda da var. Örneğin iPhone. Parlaklığı kısın ve tam ekran olmayan HDR bir içerik açın. Sadece içeriğin olduğu alandaki piksellerin diğer piksellere göre daha parlak olduğunu göreceksiniz. Ya içerikte bir eksiklik var ya da Microsoft hala İnternet Explorer kullanıyor.
Monitörlerde Yıllık lisans parası da alır bu kansız ms.