Microsoft PowerShell nedir? Ne işe yarıyor?

0

Windows 7’nin piyasaya sürülmesi sonrasında kullanıcılar Windows Komut Satırı ile benzer bir görünüme, ancak farklı (gelişmiş) bir yapıya sahip olan PowerShell uygulamasının geliştirildiğini gördü. Windows sürümlerinin yanı sıra Linux desteğine sahip olan Microsoft PowerShell Nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır?

Windows kullanıcılarının son yıllarda hayatına giren bazı yenilikler bulunuyor. Bunlardan biri de aslında ilk olarak 2006 yılında komut satırı ve Windows Script Host’a alternatif olarak ortaya çıkan Microsoft PowerShell.

h4

Microsoft PowerShell Nedir? Ne İşe Yarıyor?

Windows’ta klasik siyah pencere ile kullandığımız komut satırı, CLI yöntemi ile oluşturulan PowerShell ile yeni görünüm ve yeteneklere kavuştu. Başlangıçta sadece Windows PowerShell olarak bilinen bir Windows bileşeni, 18 Ağustos 2016’da PowerShell Core‘un tanıtımı ile açık kaynaklı ve çapraz platform haline getirildi.

Microsoft PowerShell nedir? Ne işe yarıyor?

PowerShell’de yönetim görevleri genellikle belirli bir işlemi uygulayan özel .NET sınıfları olan cmdlet’ler (telaffuz komutları) tarafından gerçekleştiriliyor. Bu görevler, sağlayıcılar aracılığıyla PowerShell’e sunulan dosya sistemi veya kayıt defteri gibi farklı veri depolarındaki verilere erişerek çalışıyor. Ayrıca üçüncü taraf geliştiriciler, PowerShell’e cmdlet’ler ve sağlayıcılar ekleme iznine sahip.

PowerShell, COM ve WMI’a tam erişim sağlayarak yöneticilerin hem yerel hem de uzak Windows sistemlerinde yönetim görevlerini yerine getirmesine olanak tanır. WS-Management ve CIM ise uzak Linux sistemlerinin ve ağ cihazlarının yönetimini sağlar. Bu uygulamalar daha sonra PowerShell görevini grafiksel arabirim aracılığıyla belirli işlemleri uygulamak için kullanabilir.

PowerShell nasıl kullanılır?

1- Windows arama çubuğuna PowerShell yazın ya da CTRL + R yaparak Çalıştır penceresine ‘powershell‘ yazın ve çalıştırın.

PowerShell’in hem etkileşimli bir dil olması hem de komut dosyası aracı olarak kullanılabilmesi, sistemlerin daha kolay yönetilebilmesine ve büyük bir esnekliğe izin veriyor. Programın en büyük avantajlarından birisi farklı bir sisteme uzaktan bağlantı yoluyla bağlanma yeteneği ve komutları doğrudan o sunucu üzerinde çalıştırabilmesidir.

PowerShell Komutları

– Active Directory (Modül): Bu modül, bilgisayarlar, kullanıcılar, gruplar ve hesaplarda depolanan yetkiler gibi Active Directory nesnelerinin yönetilmesini sağlıyor.
– Exchange Server (Modül): Bu modül, Exchange Server’ların tam yönetimini sağlıyor. Modülün içerisinde birçok ek cmdlet bulunuyor ve bunlar Exchange mail sunucusuna tam destek sağlıyor.
– Get-Help (cmdlet): Bu cmdlet, syntax kullanımları ve komutlarla ilgili faydalı bilgileri sağlıyor.
– Get-Command (cmdlet): Yürütüldüğü zaman mevcut olan komutların listesini sağlar. Özellikle modüller için hangi komutların mevcut olduğunu görmek açısından faydalıdır.
– Set-Variable (cmdlet): Bu cmdlet, yeniden kullanmak istediğiniz kodları, çoklu nesneleri, dosya yollarını depolamaya yarayan değişkenleri oluşturur.
-Invoke-Command (cmdlet): Bu cmdlet, genelde yerel bilgisayardan çalıştırılıp uzaktaki bilgisayarlarda komutları çalıştırmak için kullanılır.
-Pipeline (|): PowerShell’in özelliklerinden birisi | karakteri ile komutları birbirine bağlamasıdır. Böylelikle PowerShell, komutun ilk kısmını yürütüyor ve elde edilen sonucu ikinci komutu yürütmek için kullanıyor. Daha fazla bağlı adım varsa tüm işlemler tamamlanana kadar bu döngü devam ediyor. Özellikle kullanıcı adı oluşturma, kullanıcıyı bir güvenlik grubuna eklemek ya da varsayılan parolayı sıfırlamak gibi çok adımlı işlemlerde işe yarıyor.
– Function ({}): Bu işaretlerin arasına alınan komut fonksiyonları bir yada daha fazla kez yürütülebiliyor.
– Out-File (cmdlet): PowerShell’in komut çıktısını bir dosyaya aktarmayı sağlar. Örneğin kullanıcı hesaplarının listesi alınıp daha sonra kullanılmak üzere bir metin dosyasına kaydedilebilir.
– Import-Module (cmdlet): Daha fazla modülü PowerShell yapısına katmayı sağlar.

Microsoft PowerShell sistem gereksinimleri

1- PowerShell 6.0’a özel sistem gereksinimleri: Ubuntu 14.04 ve sonrası (Uygun .deb paketi ile birlikte), CentOS 7 (Uygun .rpm paketi ile birlikte), Arch Linux (AUR’de yer alan uygun sürümle birlikte), macOS 10.11 ve sonrası (Uygun .pkg yükleyici ile birlikte)
2- Windows 10’un yeni sürümleri, PowerShell 5.1 yüklü olarak geliyor.
3- Windows 10’un eski sürümleri veya Windows Server 2016, PowerShell 5.0 yüklü olarak geliyor.
4- Windows 8.1 veya Windows Server 2012 R2 için gerekli tüm bileşenler mevcut olup Windows Management Framework 5.0 yüklendiği zaman PowerShell de 5.0 sürümüne yükseltiliyor.
5- Windows 7 SP1, Windows Server 2008 R2 SP1 için öncelikle Windows Management Framework 4.0’ın yüklenmesi gerekiyor. Daha sonra WMF’nin 5.0 sürümü yüklenip PowerShell 5.0 sürümüne yükseltilebilir.
6- Windows .NET Framework 4.5 (Mutlaka gerekiyor.)
7- Opsiyonel olarak geniş bant internet bağlantısı

PowerShell, Windows 7 ve sonraki sürümlerinin tümünde tümleşik olarak geliyor.

Mac OS X ve Linux için de bu bağlantıdan kurulum dosyasını indirebilirsiniz.

Microsoft PowerShell nedir? sorusuna detaylı bir şekilde cevap vermeye başladık. Görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümünde bizlerle paylaşabilirsiniz.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version