Ubuntu‘nun geliştirilmesi ve destek hizmetlerinin sağlanmasını temin eden Canonical’ın sahibi Mark Shuttleworth, Microsoft‘un açık kaynak ve özgür yazılım geliştiricilere fikri mülkiyet (patent ve telif hakları gibi) konularda dava açmasının, gerçek bir savaş istemiyorsa, zor olduğunu, belirtti. O’Reilly Open Source Convention etkinliğinde sorulan bir soruya cevap olarak "Microsoft’un özgür yazılım geliştiricilerine karşı bir dava açacağını düşünmüyorum. Eğer açarsa bu nükleer savaşla eş anlamlıdır. Benim de bu savaşa girmeye gücüm var" şeklinde cevap verdi.
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net
Microsoft’un işletim sistemlerini zevkle kullanları irdelediğimiz zaman genelde. Alternatiflerinin çokta farkında olmayan dünyada sadece Bilgisyar diyince MSnin işletim sistemlerinden ibaret olduğunu sanan kullanıcılar. Oysaki bilinçli kullanıcıların hepsi Linux Sempatizanıdır. Ubuntu bu sürece girerse kullanıcılardan oldukça yüksek destek görecektir. Bence bu savaş başlasın. Ben MS nin işletim sistemlerinin kötü olduğunu söylemiyorum ama alternatifler ve rakipler olduğu zaman herşey kullanıcın faydasına dönüşüyor mesela ülkemize bakın 4 tane büyük gsm operatörü vardı 2 si birleşti 3 tane kaldı ne oldu şimdi? 6 saniyesine 1 kontür bedeli taksil edilirken şuan 10 dakikasını 1 kontür gibi bir bedelden konuşulan tarifelere kadar çeşitler çoğaldı. Bu olay hem MS nin işletim sistemi fiyatlarını düşürecek hemde daha kararlı sistemler üzerinde çalışmasına ön ayak olacaktır. …
Microsoft’un tekelinden,kendini bişey sanmasından sıkılan insanlara bir umut vaad ettiği için Mark Shuttleworth’u ayakta alkışlıyorum….
Microsoft böyle bir dava sürecine girmesi mümkün değildir aksi halde acılan davalarda kendi işletim sistemini acıp linux veya unix tabanından herhangi bir şeyi empoze etmediğini kim söylebilir….
bende ubuntuya sempati duyuyorum ama gears of war oynamak için bile xpveya vista kullanırım. savaş için önce tüm birimlerde askeriniz olacak. oyun desteksiz bir ubuntu hangi savaşı kazanabilir. mantıklı değil. bu arada 8.04 oldukça sağlam olmus . ubuntu en iyi linux sürümüdür bence. hatta sayesinde .deb formatlı program sayısı bile oldukça artmaya başladı…
microsoft dünya şirketi olurken parolası her evde 1 bilgisayardı yani halka inmişti şimdi işlerin kötü gitmesinin en büyük sebebi halktan uzaklaşmasıdır hey gidi gates amca…
erp projeleri üreten bir yazılım şirketinin ortaklarındanım, ticari başarıya ulaşan projelerin ne anlama geldiğini çok iyi bilen bir insanım. fonksiyonelite kavramları üzerine kurulu yazılımların microsoft ürünleriyle yarışabilmesi mümkün değildir. microsoft arkasında sadece yazılımcı gücü barındırmaz aynı zamanda piyasa şartlarını iyi anlamış üstün pazarlama taktikleriyle hareket eden bir orduyla çalışır. bir fontun her pikseli için yüzbinlerce doları sadece bir tasarımcıya öder. iyi çalışan bir yazılımın iyi görünmesi gerektiği şartı üzerine üretim yapar.oysa özgür yazılım dünyası sonuçtan hareket eder. bir yazılımın başarılı olabilmesi için o yazılımın mükemmel ve sorunsuz çalışması yeterlidir.özgür yazılım gerçekte son kullanıcıyı hedeflemez. …
Ölümüne Ubuntucuyuz….
İnsanlar hala oyun yapımcıları MS i kullanıyor diye ms ürünlerini kullanıyorlar. 1-2 sene içerisinde umarım oyunların Linux uygulamaları da çıkacaktır. işte o zaman MS hakikaten yutacak hap arayacak kendine… (örnek olarak ID Software in yapmış olduğu Q3 Arena Uygulaması, gerekli dosyayı indirip yanına bir de orjinal cd veya dvd’den dosyaları kopyaladığınız zaman linux altında canavar gibi çalışan Q3)…
açık kaynak kodlu özgür yazılım geleceğin ana yazılım sistemleri haline gelecektir. zamanla grafiklerlerin gelişeceği vede çok güzel bir görünümle ortaya çıkacağı aşikar. compiz fusion buna örnektir.bu savaş ubuntunun savaşı değildir sadece daha çok üretimin toplumsallaşması ancak sermayenin küçük bir grubun eline geçmesinin savaşıdır. o yüzden tüm kendisini tekellere mahkum etmek istemeyenlerin ms karşı savaşın bir parçası olması gerekir.