Tüm sektörlerdeki oyuncular dijital dönüşümü odağına koymuş durumda. Dolayısıyla veriden değer yaratma da tüm sektörlerin öncelikli ihtiyacı haline geliyor. Bu yetenek tabii ki dijital dönüşüm programlarına verilen önem ile doğru orantılı. Dünya çapında sektör oyuncularına sunduğu yapay zekâ çözümleriyle dijital geleceği şekillendiren Microsoft, Türkiye’de Tofaş ile yapay zekâ eğitimi üzerine bir iş birliği başlattı. Tofaş çalışanları, Microsoft ile ortak yürütülen Yapay Zekâ Programı kapsamında, yapay zekâ veri analisti eğitimi aldı.
2020’de yayınlanacak WhatsApp özellikleri
Yeni yıl için hazırlıklara başladı. 2020'de yayınlanacak WhatsApp özellikleri de ortaya çıktı. 2020 WhatsApp için nasıl geçecek? İşte göreceğimiz yeni özellikler...Microsoft Tofaş iş birliği ile eğitim verildi
Otomotiv sektörünün lider isimlerinden Tofaş, Yapay Zekâ ve Nesnelerin İnterneti-Endüstri 4.0’ı odağına aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Tofaş CIO’su Ömer Özgür Çetinoğlu, şirketin dijitalleşme sürecini şu sözlerle anlattı:
“Dijitalleşme yolunda adımlarımız ve Endüstri 4.0 uygulamalarımız otomotiv sektöründeki dönüşümde bizi rekabetçi yapan önemli adımlar. Sektörün karşılaştığı zorlukları aşmada başarılı olmak isteyen kurumlar bunu içselleştirmiş olmak zorunda. Yaptığınız basit otomasyonlarla ergonomide, hızda önemli yollar kat edebilirsiniz ama bunlar yeterli değil. Yeni endüstri çağında yüksek katma değer yaratan konuları seçmek ve bunu başaracak insanlara sahip olmak en önemli yetkinlik. TOFAŞ da bu iş birliğiyle bu yolda önemli bir adım attı.”
Microsoft ile ortak yürütülen Yapay Zekâ Programı kapsamında, farklı uzmanlık alanlarında görev alan Tofaş çalışanlarına teknik yetkinlik kazandırılması planlanıyor.
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu da sektörlerin dönüşümündeki en önemli araçlardan birinin yapay zeka olduğuna dikkat çekti. Artık hangi sektörde olursa olsun birçok şirketin teknoloji şirketine dönüştüğünün de altını çizdi.
Şimdi tekrar programın detaylarına bakalım.
Programda üretim, Ar-Ge, kalite, tedarik zinciri, İK gibi farklı alanlarda görev alan toplam 40 Tofaş çalışanı yer aldı. Katılımcılara, verinin anlamlandırılması, toplanması, analiz edilmesi, tahminlemesi gibi konuların yer aldığı veri hazırlığı sürecinde rol üstlenmelerine yardımcı olacak 45 saati sınıflarda olmak üzere 200 saat online eğitim verildi.
Eğitimin sonunda katılımcılardan oluşan 8 ekip, kendi iş biriminden birer proje seçti. Bunun ardından Microsoft Azure platformunda uygulamalı olarak çalışmalar yapıldı. Burada projelerin gerçek hayatta uygulanabilir olmasına ve geçmişten bu yana süren bir problemin çözümüne yönelik olmasına özen gösterildi.
Program kapsamında her ekip en az yüzde 80 başarı oranına sahip bir yapay zekâ modeli ile gerçekte var olan bir probleme çözüm üretti. Program dâhilinde elde edilen sonuçlar üretim hattında deneyimlendi. Eğitimlere ışık tutan Microsoft uzmanlığının yanında, Tofaş Bilgi İşlem Teknolojileri veri bilimi ekibi katılımcı gruplara koçluk verdi ve liderlik yaptı. Program katılımcılarına Tofaş Fabrikası’nda düzenlenen bir tören ile sertifikaları takdim edildi.
Sistem çökmesi çok olacak desene yine
Optimum yan nasıl verilir
Tofaş mı, Allah uzak etsin
Biri şuna Ferrari’nin Fiat’a ait olduğunu hatırlatsın
Beyin göçü olacak orası kesin ancak sürücünün mü beyni uçar, TOFAŞ’ın mı o belli değil. Hadi görelim.
Bu ülke de yıllarca şu dandik Tofaş arabalarını satıp durdular. Teneke, çöp arabalara dünyanın parasını verdik, neden ? Koç u zengin etmek için. Tofaş, Koç a yıllarca teşvik, vergi indirimi verip, insanların bu çöpleri almasını sağladılar.