Reklam

Microsoft Türkiye’de Korsanı Değerlendirdi

0
Reklam

Fikri Mülkiyet Hakları alanındaki gelişmeleri paylaşmak ve kamuoyunda bu konuda belli bir duyarlılık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyen Microsoft Türkiye, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili önemli bir ismi ağırladı. Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu‘nun (WIPO), Global Fikri Mülkiyet Sorunları Bölümü Başkanlığı da yapmış olan Microsoft Fikri Mülkiyet Hakları Genel Hukuk Danışmanı Richard Wilder, firmanın Ankara ofisinde konuk oldu.

Wilder, Fikri Mülkiyet Hakları‘nın Önemi konulu bir konuşma yaparken ülkemizdeki lisansız yazılım kullanımın getirdiği  ekonomik etkileri de değerlendirdi. Uzman dünyaya bakıldığı zaman korsan yazılıma karşı açılan savaşta belirli bir stratejiye sahip olan ülkelerin son dönemlerde büyük başarılar elde ettiğini belirtti.

Fikri mülkiyet hakları ve korsan yazılıma karşı kararlı çalışmalarını sürdüren Microsoft Türkiye, sahte yazılım kullanımı ile bireysel, kurumsal ve kamu düzeyinde ortaya çıkması olası hasarlar konusunda ilgilileri ve yetkilileri uyarıyor. Sahte yazılım dağıtanlar ile verilen mücadelenin büyüklüğüne rağmen, Türkiye‘de yazılımların yasadışı kullanım oranı dünya ortalamasının iki katında olduğuna da dikkat çekti.

Reklam

Türkiye emeğini boşuna harcıyor

IDC’nin bu konuda hazırlamış olduğu rapora göre dünyada korsan yazılım kullanımı yüzde 35′ler seviyesindeyken, Türkiye’de yasadışı kullanım oranı yüzde 65‘leri buluyor. IDC‘nin 2008 yılı raporuna göre Türkiye’deki mevcut korsan yazılım kullanım oranını sadece yüzde 10 düşürmekle ekonomiye önemli katma değerler sağlamak mümkün görünüyor. IDC raporuna göre korsan yazılım oranının yüzde 10 azaltılmasıyla 36.000 kişiye istihdam yaratılabiliyor ve toplam vergi gelirlerinde 80 milyon ABD Doları artış elde edilebiliyor.

Lisanssız yazılım satın almak, kayıt dışı ekonomiyi desteklemek anlamına geliyor. Vergi kayıplarının dışında böyle bir finansman desteği ekonomiye ve dolayısıyla topluma değil organize suç örgütlerine kazandırıyor.

:: Türkiye’nin korsan politikalarını destekliyor musunuz? Sizce lisanslı yazılımı cazip kılmak için neler yapılmalı?

 

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version