Microsoft ile Facebook, tarihi bir işbirliğin altına imza atmaya hazırlanıyorlar.
ABD merkezli iki teknoloji şirketi, İspanya’nın Bilbao kenti ile, ABD’nin Virginia Eyaleti’nde bulunan Virginia Beach’i deniz altından geçirilecek kablolar ile birbirine bağlamaya hazırlanıyorlar.
Ağustos ayında başlatılacağı ifade edilen proje, Microsoft ve Facebook müşterilerine yönelik olarak yüksek hızlı bulut işlemleri, çevrimiçi güvenilir bağlantılar kurma hedefinde olacak.
Önümüzdeki ağustos ayında yapımına başlanacak “MAREA” adı verilen kablo çözümlerinin Ekim 2017’de tamamlanması bekleniyor.
MAREA Bir İlk Olacak
Bilbao ile Virginia Beach’i birbirine bağlayacak MAREA kabloları, faaliyete geçtiğinde Atlantik üzerindeki gelmiş geçmiş en yüksek kapasiteli deniz altı kablosu olma unvanına sahip olacak.
160 Tbps işlemek için tasarlanan 8 elyaf çifti kablolar, ABD ile Avrupa’yı birbirine bağlama konusunda mevcut sürümlerinden farklı bir yol seçmesi ile de ayrılıyor.
Microsoft yetkilisi Frank Ray konuyla ilgili yaptığı açıklamada, müşterilere daha iyi hizmet ve hak ettikleri güvenilir düşük gecikmeli bağlantı türünü sağlamak için girişimlerinin süreceğini ifade etti.
Microsoft Cloud ve küresel internet bağlantısını yükseltmek için yenilikçi yatırımlar yapmaya devam edeceklerini belirten Ray, söz konusu projenin yeni nesil internet inşası ve altyapısı için önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi.
Henüz Microsoft ile Facebook arasında olan işbirliğine ileriki süreçte çeşitli konsorsiyumlarla başka şirketlerinde dahil olabileceği TechCrunch’daki haberde yer aldı.
İki şirket yetkilileri de, şu anki aşamada proje ile ilgili başka bilgi vermekten kaçındılar.
:: Microsoft ile Facebook arasındaki denizlerarası kablo projesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bulut için çok fazla mali yükün altına giriyorlar, "havada bulut sen bunu unut (çok pahalı senin için bu hizmet)" muhabbetine dönebilir bu iş….
Telekominikasyon şirketleri kan emici ve yavaş hizmetlerinden dolayı artık firmalar kendi fiberoptik altyapılarını yapmaya başladı.Samsung da Kore'de kendi fiberoptik altyapısını kurmaya başladı.Mesela Türk Telekom Google hizmetlerini bilerek yavaşlatıyor.Hatta Avrupa ve Amerika'da birçok şirket kısıtlamaya gidip firmalarda ilaveten paralar bile istiyor.
Gelelim Türkiye'ye.Türkiye hala uyuyor.Birçok şeyi kaçırdığımız gibi fiberoptik hub merkezi olma fırsatını kaçırıyoruz.Aksine olmamız konusunda siyaset ve bürokrasi herşeyi yapıyor.Ne diyelim her zamanki gibi Hayır olsun demek kalıyor.
Belki sırf bu işbirliğinden dolayı windows ono ne platformuna destek verebilir mi facebook? Ne bileyim mesela android ve ios a verdiği güncellemeleri verir mi windowsa