Dünyada sayılı ülkede yapılan Microsoft Management Summit 2012 etkinliğinde ShiftDelete.net olarak Microsoft’un üst düzey yöneticilerinden Microsoft Yönetim ve Güvenlik Teknik Ürün Yönetimi Direktörü Clare Henry ve Microsoft Özel Bulut ve Veri Merkezi MEA Bölgesi Direktörü Mark Chaban ile bulutlar üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

System Center 2012 Veri Merkezi ve Bulut Yönetim Ürünleri, Windows Server 2012 ve Microsoft Bulut Bilişim Platformu Windows Azure hakkında en güncel bilgilerin paylaşıldığı MMS 2012’de Microsoft Amerika’dan gelen üst düzey ürün yöneticileri ilgili çözümlerin kurumlara sağlayabileceği faydaları aktarmaya çalıştı. Clare Henry ve Mark Chaban’a etkinlikte paylaşılan konulara dair bazı sorular sorduk ve cevaplarını sizler için derledik.

SDN– Bulut teknolojisini kurum içinde maliyetlendirme konularında zorluklar yaşanıyor mu? Microsoft’un bu konudaki çözümleri nelerdir?

Clare Henry – Esasında tamamen finansal olarak ücretlendirilmesi değil kimin ne kadar kullandığının görülmesi ve ona göre ücretlendirilmesi önemli. System Center 2012‘yle birlikte Windows Server’le beraber ölçme ve raporlama özellikleri de geliyor. Bunlarla beraber ücretlendirme değil, esasında kim ne kullanıyor, ne yapıyor, kim çalışıyor, kaynakları takip ediyor.

Önümüzdeki ay Cloud Management Service Pack diye bir araç gelecek önümüzdeki aylarda. Bunlarla birlikte maliyet modellerini görebileceksiniz. Bu sayede de maliyet modellerini atayabileceksiniz. Böylece kimin hangi maliyet modeliyle çalıştığını görebileceksiniz. Yani ücretlendirmeden ziyade esas hedef kimin ne kullandığını görmek.

SDN– Bulut bir hizmet tüketim modeli olarak mı, yoksa teknoloji modeli olarak mı görülmeli?

Clare Henry – Aslında her ikisi. BT’nin hizmet olarak sunulması günümüzde yeni bir konsept. Bu yeni konseptin altında ise yeni teknolojik yatırımlar var. Bunun altında sanallaştırma, otomasyon, hizmet sunum modelleri var. Yeni bir konsept ve ama bu yeni konseptin altında yeni teknolojiler yatıyor. Bu yüzden hem teknolojik değişim hem de BT’nin servis olarak sunumu modelinin değişmesi diyebiliriz. BT’nin hizmet olarak sunulması modeli sonuçta hizmet sunucular olduğu gibi sonuçta bir de hizmet alıcısı modeline geçiş söz konusu.

Bulutun en temel özelliklerinden biri sanallaştırmayla yapılan kaynak havuzu paylaşımı. Bulutun ikinci en önemli özelliği kendi kendine kullanım. Bu ise arka planda otomasyonla yeni bir kullanıcının sanal makine isteğine self servis portali üzerinden bunu alıp onayının alınıp hayata geçirilmesi. Bulutun en önemli üçüncü özelliği ise elastikiyet ve ölçülebilirlik. Talebin artması veya düşmesi halinde kapasitenin artırılması veya düşürülmesi.

Mark Chaban – Windows Azure’u mutlaka deneyerek bulut bilişimin işleyişi hakkında herkesin fikir sahibi olabilir. Azure sitesine girdiğinizde (ücretsiz deneme seçeneğiyle) kendi bulutunuzu istediğiniz kapasitede oluşturabiliyorsunuz. Mesela Hotmail’e girdiğinizde e-posta gönderirken 500 MB’lık bir ek gönderecekseniz arka planda kaç sunucu olduğuna bakmazsınız ve başka sunucuya ihtiyaç olup olmadığını önemsemezsiniz. Bulut bilişim kullanımı da aynı keyif verici niteliktedir.

Ortadoğu ve Afrika bölgesine baktığımızda buluta adaptasyon sürecinde hosting şirketlerini öncü olarak görüyoruz. Geleneksel hosting şirketlerinin yanında kamu şirketleri de bulutta olmaya başladı. Devlet ajansları, maliye, sağlık ve benzeri farklı bakanlıklarda bunu görmeye başladık.

Finans tarafında bunu çok yoğun görmeye başladık çünkü finansta verimlilik önemli. Geleneksel olarak hosting firmalarında gördüğümüz bu olgu şimdi kamu, telko ve finans kurumlarında görülüyor.

SDN – Buluta geçmenin zorlukları nelerdir? Microsoft bu zorlukları aşamada hangi araçları devreye alıyor?

Clare Henry – Bunda tipik zorluklar ve fırsatlar olarak da bakmak lazım. Bulutta birden bir geçiş olmayacak. Kendi veri merkezinizin buluta geçişi olabilir. Genel bulut üzerinden hizmet alabilir veya hibrid bulut üzerinden hizmet alabilirsiniz.

Microsoft bu tercihi yapacaklara kolaylık sağlıyor ve bunların ortasında dört ortak avantaj sunabiliyor. Bunlar Ortak yönetim, Ortak kimlik, Ortak Sanallaştırma platformu ve ortak uygulama geliştirme fırsatları.

İkincisi BT profesyonellerinin bilgi ve kapasiteleri. Eskiden network, depolama veya altyapıları yönetmeye alışmış IT Pro’lar şu anda bütün bu yapıyı IT’yi yönetmesi gerekiyor. System Center 2012 ile profesyoneller donanım, yazılım ve çevresel diğer noktalara ulaşabiliyor ve kolaylıkla yönetebiliyor.

Son olarak eğitim süreçleri ve iş ortaklarından bahsedilebilir. Microsoft bulutla ilgili sertifikasyonlarının yanı sıra Fast Track İş ortaklarımız HP, Dell, IBM, Fujitsu, Cisco ve NetApp gibi firmalarla kullanıma hazır çözümler sunulabiliyor.

Röportajımız esnasında bize her konuda yardımcı olan Microsoft Türkiye Sunucu ve Bulut Platformları Pazarlama Müdürü Kadir Şener, ülkemizde buluta geçiş konusunda en önemli örneklerden birinin Denizbank olduğunu, pek yakında iki yeni büyük kurumun daha Microsoft bulutuna katılımının açıklanacağını belirterek, kamudan bir örneğin de çok uzakta olmadığını aktardı.

:: Microsoft’un Windows Azure platformunu denediniz mi?