Slikon entegre devre ya da hepimizin bildiği, yaygın ismiyle mikroçip, 1961 yılının Nisan ayında patent aldı. Mikroçipler elektronik sinyalleri yükseltmek ya da değiştirmek için transistörlere başvuruyor ve böylece bilgisayarların bel kemiğini meydana getiriyorlardı. Giderek daha hızlı çalıştılar, küçüldüler, hafifleştiler ve hayatımızı işgal ettiler.
Doğal Ömürleri Bitmek Üzere
Dünyanın tanınan geliştiricilerinden İngiliz Steve Furber, “Her teknolojinin bir ömrü var. Mikroçipler, artık daha fazla küçülüp hızlanamaz. Son sınıra önümüzdeki 10 yıl içinde ulaşacaklar. Sonra, yerlerini yepyeni teknolojiler alacak. Bilişim dünyasına çok şey kattılar ve tarihte, altın bir sayfa açtılar.” ifadelerini kullandı. Steve Furber’ın tahminlerinin doğru çıkıp çıkmayacağını ise zaman gösterecek.
:: Sizce mikroçipler, ömürlerinin son günlerini mi yaşıyor?
Mikroçiplerin son 10 yılında oldukları bana pek inandırıcı gelmedi.
Meslek lisesinde okurken televizyon hocamızda tvler için böyle bir şey söylemişti.Ama yanıldığını gördük.
Eğer 10 yıl sonrasını görürsek de daha bu mikroçiplerden çok ekmek yeriz bence.
Bence yeteri kadar hızlı gelişemiyor mikroçipler. Yeni teknoloji şart oldu.
Bunlar Mikroçip olmaktan çıkıp Ömerçip olmaya başlamışlar.
Vayyy.. Be.. Gençliğim aklıma geldi…!!!
1980 li yıllarda Siclair ZX-80 ile tanıştım bilgisayar ve Microçiple o zamanlar Türkçe’de adı bile yoktu…!!
İşte o zaman dedim ki bu harika şeyleri yapan şeyi görmek istiyorum babamdan gizlice dikkatlice içini açtım ve son vidayı söküp kapağı kaldırmadan önce hayallere daldım. Kapak kaldırdığımda pek de hayallerim gibi olmadığını gördüm. Fakat o harika şeyleri bu küçük siyah şeyin yaptığını onu görmek yinede benim hayranlığımı azaltmadı bilakis arttırdı. Sonra "bunda gelecek var" diye düşündüm. Şimdi teknolojinin son sınırları diyebileceğimiz şu an bir tırnak yüzeyi kadar ( 1 – 1.5 cm.) alana 1 Milyar transistör sığıyor. Müthiş bir performans ilerde ne olur ve/veya 10 yıl sonra ne olur derseniz. Evet gerçekten işlemcilerin fiziksel olarak sınırlarına yaklaşıyoruz sanırım 10 micron gibi bir kırılma noktası var ondan sonra elektronlar stabil olarak silikon kanalda tutulamıyor. Ha ne olur başka bir yöntem olacağı kesin benim favorim Optik veya Quantun işlemciler.