Yiyeceklerimizi ısıtmak için kullandığımız mikrodalga fırınlar, karbondioksit salınımında otomobiller kadar tehlike yayıyor. Mikrodalga fırınlar, AB’de yılda 7.7 milyon ton karbondioksit üreterek çevre için tehlike yayıyor.
Mikrodalga fırınlar ve karbondioksit salınımı
Manchester Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışmaya göre mikrodalga fırınları Avrupa Birliği’nin en büyük hava kirletme kaynağı olabilir. Bu küçük cihazlar, AB’deki 7 milyon otomobil kadar karbondioksit salınımı yapıyor.
Bir kereden bir şey oluyor!
Bu çalışma, bir ürünün çevresel etkilerini değerlendirmek için kullanılan ve hayatının tüm aşamalarında ham maddenin çıkarılmasından elden çıkarılmasına veya geri dönüştürülmesine kadar toplamış bir yöntem olan yaşam döngüsü değerlendirmesine (LCA) dayanıyor.
Sonuçlarının bazı önemli noktaları şu şekilde oldu:
♦ Mikrodalga ile çalışan fırınlar AB’de yılda 7.7 milyon ton karbondioksit üretiyor. (Yıllık 6.8 milyon otomobil emisyonuna eş değer)
♦ AB genelindeki mikrodalga ile çalışan fırınlar her yıl yaklaşık 9.4 terawat / saat (TWh) elektrik tüketiyor.
Araştırmacılar bu konuda tüketicilerin bilinçlendirilerek bu cihazların daha verimli kullanılması gerektiğini belirtiliyor. Örneğin; her gıda için pişirme süresinin ayarlanarak daha bu cihazların daha az çalıştırılması gerekiyor. Mikrodalga fırınların kullanımı kontrol altına alınarak hava kirliliğine olan etkileri azaltılabilir.
Peki normal fırınlar ne kadar karbondioksit çıkarıyormuş?
Nedir bu herkeste bir mikrodalga düşmanlığı anlamadım ki? Saatlerce açık kalıp kimsenin izlemediği televizyonlara, biri çay içecek diye açık duran elektrikli çaydanlıklara, açık duran bilgisayar ekrankarına laf eden yok, mikrodalgada birkaç dakikada bir şeyler ısıtmak sorun öyle mi?