Ülkemizde savunma sanayi konusunda yürütülen kritik çalışmalardan birisi de, fırkateynler. MİLGEM Projesi’nin devamında üretilecek İ sınıfı fırkateynlerin ilki olan İstanbul Fırkateyni öncekilere kıyasla çok daha yüksek bir yerlilik oranıyla Türk Deniz Kuvvetlerine kazandırılacak.
İ sınıfı fırkateynlerde yerlilik oranının en az yüzde 75 olması hedefleniyor. Bir kıyaslama yapacak olursak, ada sınıfı MİLGEM korvetleri platform sistemlerinde (ana tahrik sistemi hariç) yaklaşık yüzde 72 yerlilik oranı elde edildi.
Yerli otomobil için yüzleri güldüren haber!
Yerli otomobil için sevindirici haberler gelmeye devam ediyor. 2022'de yollara çıkması beklenen otomobil için büyük bir yatırım haberi geldi.Milli fırkateyn için yerli güç birliği oluşturuldu!
Silah sistemlerindeki onanım değişikliği veya ilaveler nedeniyle geminin boyu 10 metre uzadı ve buna bağlı olarak yapısal değişikliklere gidildi. Yurt içinde ve dışında deniz platformu inşa ve modernizasyon faaliyetleri yürüten STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin sorumluluk üstlendiği projelerde bugüne kadar yaklaşık 300 sistem sağlayıcı ve 400’ü aşkın inşa malzemesi üretici ve tedarikçisiyle çalışma gerçekleştirdiği vurgulandı.
Ana alt yüklenicilerden biri olunan MİLGEM Projesi’nin ilk 4 gemisi, Ada sınıfı korvetlerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına tesliminin ardından projenin devamı niteliğinde ve STM’nin ana yüklenici sorumluluğunda İ Sınıfı Fırkateyn (MİLGEM Projesi 5’inci gemi) Tedariki Projesi, Test ve Eğitim Gemisi Projesi (TCG UFUK A-591), Yeni Tip Denizaltı Projesi, Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyon Projesi, Pakistan ile Denizde İkmal Tankeri Projesi ve Agosta 90B Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyon Projesi gerçekleştiriliyor.
Pakistan’da yürütülen projelerde, MİLGEM Projesi’nde çözüm ortağı olan yurt içi firmaların sistemlerinin de kullanılması bu firmalara ihracat imkanı sağlıyor, ürünlerin uluslararası platformlarda tanınmasına katkıda bulunuyor.
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile MİLGEM 5’inci Gemi (İstanbul/F-515) Tedarik Sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeyle STM, geminin tasarımı, silah-elektronik sistemleri ve ana tahrik sistemi sorumluluklarını da kapsayacak şekilde ana yüklenici olarak görevlendirildi.
ASELSAN ve HAVELSAN’ın ana iş ortakları olarak yer aldığı projede, 150’den fazla sistem için 80 civarında alt yüklenici görev yapıyor. Toplamda sözleşmeli ve sipariş emriyle çalışılan firma sayısı ise 220’yi buluyor.
2023 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda
İstanbul Fırkateyni’nin blok inşaları ve birleştirmeleri devam ediyor. Geminin Ocak 2021’de denize indirilmesi öngörülüyor. Havuzda gerçekleştirilecek donatım faaliyetlerinin ardından Mayıs 2022’de liman kabul testlerine, Ocak 2023’te seyir kabul testlerine başlanması planlanıyor. Her şey yolunda giderse İstanbul Fırkateyni, Eylül 2023’te Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.
Milli fırkateyn projeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz…
Ne kadar cok uretebilirsek o kadar iyi..
Muhteşem
Tebrik ederim 👏👏👏 TF2000 ( Hava Savunma ve Füze Destroyerleri ) oda umarım en kısa zamanda denizlere indirilir
3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak bu tür harekat kabiliyeti yüksek gemilere çok daha fazla ihtiyaç var. LPD gibi atıl bir gemi olmayacak, işe yarayacak. Yerlilik oranı keşke dedikleri gibi olsa! Neyse, güzel, devam, yapalım daha fazla..
Allah bereketini artırsın İnşallah
Güzel daha hızlı çalışılması gerek ve ordumuzun gücüne güç katacak nu gemilerin daha hızlı ve güvenli yürütülmesi gerek hak yar Ve yardımcınız olsun daha büyük gemiler görmek dileklerimle emegeyi geçenlere Teşekür ler
Bir devlet denizlerde güçlenmedikçe süper güç olamaz. Tarihe bakın, Osmanlının en güçlü dönemi denizlerde hakim olduğu dönemdir. İngiltere ve sonra amerika için de aynı durum geçerli. Yılda en az 1 fırkateyn yapmamız lazım. Donanmanın büyük kısmı 30-40 yıllık ne yazıkki.
Allah türkiyemizi güçlü kılsın
Projelerin hızlandırılması gerekiyor. Projeler çok yavaş ilerliyor. Yunanistan fransa italya ortaklığından hazır fremm fırkateynleri alacak ve 1 sene sonra envanterine koyacak. Biz ise 2023’te ilk gemiyi ordunun emrine vereceğiz. Zaman kaybediyoruz. Daha çabuk olunmasını ve gemi projelerimizin dahada hızlandırılmasını istiyorum. Allah devletimizin yar ve yardımcısı olsun inşallah.