Milli işletim sistemi Pardus için önemli adımlar atılmaya başladı. Kamu Açık Kaynak Konferansı sırasında konuşan TÜBİTAK başkanı Arif Ergin, Pardus yapılanmasının yeniden oluşturulduğunu belirtti. Bu alanda destek bekleyen Arif Engin, özel sektörün katkılarının oluşturulacak yeni sistem için çok önemli olduğunun altını çizdi.
Türk arama motoru Yaani bize neler sunacak?
Turkcell tarafından iOS ve Android için sunulan tarayıcı ve Türk arama motoru hizmeti olan Yaani, bakalım neleri değiştirecek? Kaan Terzioğlu'na sorduk.Milli işletim sistemi Pardus yaygınlaştırılacak
Türkiye’nin dijital gündemi yakından takip ettiğini vurgulayan Engin, dijital gündemin ülkenin odak noktası olmaya başladığını da sözlerine ekledi. Pardus’un 2011 ve 2013‘ü kapsayan dönemde yapılan saldırılar nedeniyle tamamen çöktüğünü söyleyen TÜBİTAK başkanı, 2014’ten beri işletim sisteminin kendine gelmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti.
Bu saldırılar ardından yerli işletim sistemi Pardus toparlanmış durumda. Şimdilerde TSK başta olmak üzere birçok alanda Pardus kullanılıyor. İşletim sisteminin güncel durumu hakkında Engin şunları söyledi:
“Milli Savunma Bakanlığında 5 bin istemci ve 420 sunucu milli işletim sistemi Pardus işletim sistemiyle asıl işlemlerini gerçekleştiriyor. 2015’te Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nda dönüşüm projemiz başlatıldı. Yüzde 70 civarında bakanlığın dönüşümü tamamlandı. Yaklaşık 5 bin istemcisi bulunan İSKİ’de 2 bin 400 istemci Pardus yüklü olarak çalışmaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Pardus ve Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi kuruldu. Bunu testlere açtık. Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi ilk versiyonu çıkarıldı. Engerek Kimlik Yönetim Sistemi kullanıma sunuldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile kullanım için protokol imzalandı. Kamu Hastaneler Birliği genel sekreterliklerinde göçler yapılıyor. Aydın, Bursa ve Şanlıurfa’da değişik hastanelerde pilot çalışmalar yapıldı, Pardus dönüşüm takvimleri belirlendi.”
Bu noktada özel sektöre dönen Arif Engin, şu ana kadar yapılan çalışmaların sadece kamu alanında gerçekli olduğunu, Pardus’un özel sektörden yeterince destek alamadığını söyledi. Özel sektörün katkısıyla işletim sisteminin yaygınlaşabileceğini de sözlerine ekledi.
:: Pardus’un geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben güvenip de kullanmam… yerli filan olmaz bu işlerde… açık kaynak olacak.
Bak arkadaşım kullandığın windowsun tüm sürümleri açık kaynak! Ve ayrıca pardus açık kaynaklı işletim sistemi! Bilgi sahibi olmadan atıp tutmayın 😉
windows kapalı kaynak kodlu bir işletim sistemi… aynı apple’lın osx’i gibi…
zaten debian tabanlı daha neresini açacaklar.
Hangi saldırıdan bahsediyor?
keşke daha da gelişse telefonlara bile gelse google siz bir telefon iyi olurdu.
Devlet bu işletim sistemini kamu alanında zorunlu kılmazsa ülkece geride kalıcaz
Eğitimde kullanılmadığı sürece başarı şansı yok, bunun için de okullara önce donanım yani bilgisayar, bilgisayar laboratuvarı, sonra da eğitimcilere bu konuda kapsamlı bir hizmetiçi eğitim verilmeli, bu uzaktan eğitimle de yapılabilir.
Pardus zamanında kendine özgü pisi paketlerini kullanıyordu, sonradan debian paketlerini kullanmaya başladı. Piyasada debian paketlerini kullanan sayısız linux dağıtımı var.
İş zaten özel sektörde bitiyor
Vestel ar-ge de yazılım test uzmaniyim,
Çalıştığım ekibe ait tüm pcleri pardusa göç etmesi için sistemin alt yapısını yeniden yazdım.
Kesinlikle ve şiddetle Pardus kullanın diyorum. Sizlerde risk alıp Pardus a katkıda bulunarak Microsofta ödenen servetimizi hep birlikte geri kurtaralım..
ödeyen ödemiş neyin kafası
Fedora’dan selamlar. Umarım Pardus hakettiği değeri görür.
W-S çomarlarının yaptığına güvenip kullanan olur mu ki?
Debian çakması ubuntu özentisi kopyala yapıştır pardus hayır zerre kadar destek vermem. Ne zamanki pisi, kaptan, zemberek, tasma vb gibi kendine has yazılımlar geri döner o zaman benden zamanında yaptığım gibi destek görür. Gördüğüm hem home kullanıcısına zorla kendi elimle yükler elimden geldiğince dilim döndüğünce anlatmaya sevdirmeye çalışırım. Harici bir durumda size kolay gelsin benden -1
Pardus sivilleştirmek gerekli daha fazla. Halk kullanmalı ki şirketlerin ilgisini çeksin
Kesınlıkle yerlı bır işletim sistemi kullanımı olmalıdır. Artık yabancı hayranlığını bır kenara bırakalım .
Sitenizi de bu konuya destek verdıgı ve takıpcısı oldugu için de gönülden kutluyorum.
Kendine özgü bir çekirdek ile yeniden kodlanmalı linux tabanlı olması 100%100 yeril olmaz. Bir de uygulama desteği olmalı ofis uygulamaları vs. ve tabi bunlar için de bir uygulama mağazası olmalı. Sistem kullanıcılarına sürekli güncel kalmaları için destek vermeli ve son olarak sadece masa üstü yada diz üstü bilgisayarlar ile sınırlı kalmamalı tablet tv ve özellikle cep telefonlarına da bir el atılmalı…
ama içinde vektor var
Yazlık oldu Pardus için ilk betadan beri kullandım dünya çapında ses getirdi. Sonra çöktü inşallah tekrar yaygınlaşır. Fakat şu an bir debian klonu gibi görünüyor.
Arladaşım ubuntu da bir debian klonu. Önemli olan üstüne ne koyduğun.
Herkes kullanmalı bu işletim sistemini biz kullanmazsak dışarıya nasıl pazarlayıp yazılım sektörün de prestijimizi attıracağız? o öyle dedi bu böyle dedilere kapılmayın herkes elinden geldiği kadar desteğini esirgemesin
windows açık kaynak diyen arkadas anlaşılıyor ki bilgi sahibi 🙂
android uygulamalarını çalıştırabilip googleplayede bağlanırsa harika olur
.net artık açık kaynak https://referencesource.microsoft.com/