TEI (TUSAŞ Motor Sanayii) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit yaptığı bir konuşma sırasında şirketin motor üretim kapasitesinin dünya standartlarına eriştiğini söyledi. Üstelik merakla beklenen MMU’ya (Milli Muharip Uçak) F-22 standartlarında bir motor yapabileceklerini belirtti.
TEI, Milli Muharip Uçak için F-22 gücünde motor yapabilir!
Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında ABD ve Avrupa ambargoları sebebiyle kendi yerli ve milli projelerinin temelini attı. Özellikle geçtiğimiz son 20 yıl içerisinde ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN ve TUSAŞ gibi şirketlerimiz dünyanın sayılı Savunma Sanayi devleri arasına adını yazdırdı.
Fakat bu ambargolar zaman içerisinde azaltıldı ve çoğu kaldırıldı. Ancak ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 (orta menzilli hava ve füze savunma sistemi) almasını bahane göstererek, devir teslim törenini yaptığı 6 adet F-35 jetine el koyarak tekrar bir ambargo süreci başlattı.
Bunun ardından uzun bir süredir yapılmak istenen, ancak teknoloji yetersizliği sebebiyle sürekli olarak rafa kaldırılan yerli savaş uçağı projesi bir kez daha gündem oldu. Bu sefer MMU’yu yapmakta kararlı olan TUSAŞ ise, Hürjet, F-16, F-4 ve diğer onlarca araçtan elde ettiği birikimi birleştirmeye karar verdi.
Başlangıçta F-16’ların yerini alabilecek bir jet planı yapılırken, elimizdeki teknolojinin ve savunma sanayii alanında ülkemizin kendini geliştirmesinin bir sonucu olarak F-35 kalitesine yakın bir uçak hedeflenmeye başlandı.
Hatta Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, katılmış oldukları televizyon programlarında MMU projesine bakış açılarını sıklıkla dile getirdi. Her ikisi de bu hava aracının yalnızca F-16’nın yerine geçecek değil, aynı zamanda F-35 ile F-22 arasında bir kalite ve yeteneklere sahip olacağını söyledi.
Tabii TUSAŞ ve diğer yerli şirketler uzun yıllardır TSK envanterindeki pek çok hava aracına parça üretimi ve onarımı yaptıkları için bu konuda kendilerine güvenleri tam gözüküyor. Fakat motor konusu her zaman için Türkiye’nin adım atmasının önüne geçen bir mesele oldu.
Hatta Hürjet ve Hürkuş gibi uçaklarımızdan SİHA’larımıza ve ATAK helikopterlerimize kadar hepsi ya yabancı ya da ortak yapım motor kullanıyordu. Fakat bu durum artık değişmeye başladı. KALE’den TEI’ya kadar pek çok şirket bu araçlarda kullanılacak alternatif ve de yerli motorları üretmeye başladı.
Şimdi ise TEI (TUSAŞ Motor Sanayii) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, F-22’de kullanılan Pratt & Whitney F119 (F119-PW-100 varyantı) motoru ile aynı gücü üretebilecek, yani 35 bin pound itkiye sahip olacak bir motor geliştirebileceklerini söyledi. Tabii jet üzerinde bundan 2 adet olacağını belirtelim.
Tabii bu tip projeler bir iki yıldan ziyade en az 5 ila 15 yıl arası bir sürede yapılabiliyor. Dolayısıyla MMU beklenildiği gibi 2023-24’te hangardan çıkıp 2025’te ilk uçuşunu gerçekleştirir ve de 2028-30 arasında hizmete girerse burada dışarıdan alınan motorlar kullanılmak zorunda kalınacak.
Fakat bu uçak 2070’li yıllara kadar envanterde kalacağı için pek çok gelişmiş varyantının olacağını, bunlar arasında da TEI Genel Müdürünün bahsettiği yerli motorlu versiyonların olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca bu başarım elde edilirse MMU’daki gibi ikili kullanımın yanı sıra pek çok diğer insanlı ve insansız hava aracında kullanılabilir.
MMU özellikleri
- Uzunluk: 21 m
- Kanat açıklığı: 14 m
- Yükseklik: 6 m
- Itki: 2x 29.000 ya da 2x 32.500 lb (2x F110)
- Servis tavanı: 55.000+ ft
- Azami hız: 1.8 Mach
- G limitleri: +9g / -3.5g
- Aviyonikler:
- ASELSAN’ın yerli AESA radarı bütünleşik RF sistemi (BÜRFİS)
- SAR (Sentetik açıklıklı radar sistemi)
- IRST (Kızılötesi arama ve takip) sensörü
- EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
- Kaska monteli nişangah sistem
- Diğer:
- Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
- Süperseyir kabiliyeti
- Uzun harekat yarıçapı
- Radarda düşük görünürlük
- Sensör füzyonu
- Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri
- Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}