Milli Muharip Uçak için beklenmedik bir gelişme yaşandı. Bugün akşam saatlerinde sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlara göre MMU/TF-X, motor çalıştırdı. 2 yıl erkene çekilen takvime göre yıl sonunda havalandığını görebiliriz.
Milli Muharip Uçak, beklenenden erken motor çalıştırdı!
TUSAŞ, Hürkuş’un ardından Hürjet ve Milli Muharip Uçak için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde montaj süreci biten Hürjet prototipinin hangar dışına çıkarıldığı ve motor çalıştırdığı video paylaşıldı.
Milli Muharip Uçak ise normal takvimde Hürjet’in 2 sene gerisinde gelecekti. Ancak TUSAŞ genel müdürü Temel Kotil işlerin beklenenden hızlı ilerlediğini, uçuş kontrol sistemlerinden motora, hidroliklerden iniş takımlarına kadar neredeyse tüm parçaların en ufak sorun olmadan entegre edildiğini söyledi.
Bununla birlikte MMU için paylaşılan mevcut takvime göre ilk uçuş tarihi Ekim 2025 olarak gözüküyor olsa da 2023 yılının sonunda gerçekleşeceğini belirtti. Bugün de (henüz görselleri ve videosu paylaşılmadı) Milli Muharip Uçak motor çalıştırdı.
Yukarıda paylaştığımız fotoğraflarda gövde montajı tamamlanmış haliyle seri üretim için planlanan tasarım arasındaki farkı görebilirsiniz. Prototipte F-16 (F-110), seri üretimde ise TEI üretimi yerli motorların kullanılması planlanıyor. Dikkatleri çeken bir diğer detay da kızılötesi arama ve takip (IRST) sensörünün tasarımına kadar 5. nesle uygun hale getirilişi oldu.
MMU/ TF-X özellikleri
- Uzunluk: 21 m
- Kanat açıklığı: 14 m
- Yükseklik: 6 m
- Itki: 2x 29.000 ya da 2x 32.500 lb (2x F110)
- Servis tavanı: 55.000+ ft
- Azami hız: 1.8 Mach
- G limitleri: +9g / -3.5g
- Aviyonikler:
- ASELSAN’ın yerli AESA radarı bütünleşik RF sistemi (BÜRFİS)
- SAR (Sentetik açıklıklı radar sistemi)
- IRST (Kızılötesi arama ve takip) sensörü
- EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
- Kaska monteli nişangah sistem
- Diğer:
- Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
- Süperseyir kabiliyeti
- Uzun harekat yarıçapı
- Radarda düşük görünürlük
- Sensör füzyonu
- Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri
- Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti
Hürjet’in hangardan çıkış ve motor çalıştırma anını aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Milli Muharip Uçak yeni takvime uyarak 2023’te havalanabilecek mi? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
vatana millete hayırlı olsun.
5.nesil ile ucagimizin alakasi yok. dunyada kabuk edilen 5.nesil olma kriterleirni karsilamiyor
4.nesili cok iyi karsilar. 4.nesillerden iyi bile olabilir ama hayalet karakteristigi, aviyonik kapasitesi(radar teknolojileri) ve motorun hayalet karakteristige uygun olmamasi sebebiyle 5.nesil degil.
daha 10 senesini yeni tamamlamis bir ucak projesi icin heleki ilk ucagimiz olacagindan 5.nesil imkansiza yakin fakat seri uretim sonrasi 3 veya 4.blokta belki 5.nesil olabilir .
bunu kendi ucagimizi karalamak kotulemek icin demiyorum. ucagimizin neyi eksik bilelim ki ona gelistirme yapilsin. ona gore savas stratejileri planlansin. dusman ucagina nasil karsilik veriri bunlarin planlari yapilmali. hava kuvvetleri yapmali yani.
Ya kardeşim zaten amerikanın çoğu kritik uçak parçaları türkiyeden gidiyordu sadece motor sogütma konusunda sıkıntı yaşayabilirlerdi demekki yaşanmamış bu kadarda kötülemeyin be
Vaybe senin bildiğini üretenler bilmiyor demekki haklısın..
Sen söyle ki bilsin ve ona göre geliştirsinler..
5. Nesil demek en iyi savaş uçağı demektir. Mükemmel bir gelişme. Herkesin bilmesi lazım. Nereden nereye gelmişiz. Harika.