Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda, gençlerin teknolojiye olan ilgisini ve yeteneklerini geliştirmek amacıyla 81 ilde Milli Teknoloji Atölyeleri kuruluyor. Bu atölyeler, gençlere hayallerindeki projeleri hayata geçirme, ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlanma imkanı sunacak.
Milli Teknoloji Atölyeleri kuruluyor
Milli Teknoloji Atölyeleri, gençlerin teknoloji alanında kendilerini geliştirmelerini, yenilikçi fikirler üretmelerini ve bu fikirleri prototiplere dönüştürmelerini sağlayacak donanım ve bilgiye erişimlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu sayede, yerli ve milli sanayi için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve girişimci gençlerin desteklenmesi amaçlanıyor.
Atölye konumu ve destekler
Atölyeler, üniversitelerde ve TÜBİTAK destekli bilim merkezlerinde kurulacak. Bilim ve teknoloji yarışmalarına katılacak takımlara makine, teçhizat ve sarf malzeme desteği sağlanacak.
Kimler Başvurabilir?
- Müşteri Kurum (MK):
- Proje yürütücüsü kuruluşu belirleyerek Ön Protokol imzalayan, proje sonuçlarının uygulanmasını taahhüt eden ve TÜBİTAK ile eşgüdümün sağlanmasından sorumlu olan vakıf/devlet üniversitesi veya TÜBİTAK destekli veya işbirliği ile yürütülen bilim merkezleri/eğitim kurumları.
- Proje Yürütücüsü Kurum/Kuruluş (PYK):
- TÜBİTAK tarafından desteklenmesi kabul edilen Atölye projesini fiilen yürüten kurum/kuruluşlar. PYK’ler, kuluçka merkezine sahip, girişimcilik ve mentörlük eğitimleri verebilen, ortak hedeflere sahip firmaların eşleştirilmesini teşvik edebilen, AR-GE ve inovasyon çalışmalarını birlikte yürütebilen ve teknoloji transferi için ortam sağlayabilen, TÜBİTAK’ın ortağı olduğu teknoloji merkezleri olmalıdır.
Başvuru Süreci:
- MK, Atölye ihtiyacına yönelik ihtiyaç analizi ve fizibilite çalışmalarını seçtiği PYK ile yürütür.
- MK ve PYK arasında Ön Protokol imzalanır.
- İhtiyaç analizi bulguları doğrultusunda proje öneri formu ve diğer gerekli dokümanlar PYK tarafından https://bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr/ adresi üzerinden başvuru yapılır.
Çağrı Kapsamı ve Proje Süresi:
İki farklı proje türü destekleniyor:
- Atölye Kurulum Projesi: En az 200 m2 alana sahip yeni atölye kurulumu (en fazla 12 ay)
- Sürdürülebilirlik ve Kapasite Artırımı Projesi: En az 200 m2 alana sahip ve en az 6 ay hizmet vermiş atölyelerin kapasite artırımı (en fazla 48 ay)
Proje Bütçesi ve Destek Kapsamı:
- Toplam proje bütçesi 30.000.000 TL (1+4 yıl)
- İlk yıl Atölye Kurulum bütçesi kullanılır, kalan bütçe dört yıla kadar Sürdürülebilirlik ve Kapasite Artırımı Desteği için kullanılabilir.
- Destek kapsamında; atölye tefrişi, sarf ve teknik ekipman, proje faaliyetleri, personel istihdamı ve diğer gerekli mal ve hizmet alımları yer alıyor.
Detaylı bilgi için TÜBİTAK’ın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Süper harika olmuş bu işle ugrasmak lazım benden geçti dememek lazım gençlere toplamak ve onlara bu yolu göstermek bunların geleceği için biz kendilerimizi feda etmek onların geleceği için helali hoş olsun tabii ki yapacak olan kişilere.
Şu her şeyin başına milli ibaresi getirtiğiniz saçmalıklardan bıkmadınız mı? Daha sonra hiçbir şeyin yerli ve milli olmadığı ortaya çıkıyorda!