Askeri platformlar ve komuta merkezleri arasındaki iletişimi güvenli bir şekilde sağlayacak olan milli yazılım Link-M ilk mesajını kamuoyu ile paylaştı.
Milli mikro işlemci Çakıl geliştiriliyor!
Son dönemlerde artış gösteren milli ürünlere bir yenisi daha eklenecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank TÜBİTAK'ın geliştirdiği Çakıl mikro işlemcinin yabancılarının yerini alacağını söyledi.Milli yazılım Link-M ilk mesajını paylaştı!
20 yılı aşkın süredir savunma sanayisine özgün çözümler üreten MilSOFT geliştirmiş olduğu milli yazılım Link-M ile birlikte, yeniden adından söz ettirdi.
Daha önceden NATO için Link-11, Link-16 ve Link-22 adlı yazılımları geliştiren MilSOFT 2009‘dan bu zaman kadar, bu taktik veri linklerini gemi, deniz altı gibi platformlara entegre ediyor.
NATO tarafından da kullanılan bu taktik linkleri ile birlikte oldukça büyük bir başarıya imza atan MilSOFT şimdi ise milli yazılım Link-M ile karşımıza çıkıyor.
Yine aynı şekilde NATO standartlarına uygun olan Link-11, Link-16 ve Link-22‘de öğrenilen bilgi birikimlerinden yararlanan MilSOFT, yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları ile birlikte, yerli yazılım Link-M‘yi geliştirmeyi başardı.
Milli yazılım Link-M : ” Merhaba tarihi an!”
Bugünkü gelişmeye göreyse MilSOFT tarafından geliştirilen Link-M tarafınca ilk mesajda kamuoyuna paylaşıldı. Söz konusu yazılımın ilk mesajı ise ‘‘Merhaba tarihi an!” oldu.
Paylaşılan resmi verilere göre, MilSOFT’un aynı zamanda geliştirmiş olduğu taktik veri linkleri sayesinde dünyadaki sayılı şirketlerin arasında olduğunu da özellikle belirtelim.
Bu sistem ile birlikte MilSOFT, örneğin bir geminin uçağın radarıyla gördüğü temasın diğer tüm dost birlikte tarafından da gerçek zamanlı takip edilmesine de imkan tanıyor.
MilSOFT yerli mi?
evet yerli
http://www.milsoft.com.tr/hakkimizda/
Hayır buralı değil. Ardahanlı.
Adındaki “Mil” “milli” kelimesinden değil “military” kelimesinden gelmekte.
Link-11, Link-16 ve Link-22 sadece yazılım değil ki! Bunlar protokol ve donanımları olmak durumunda. Link-M bunların üzerinde çalışan (genellikle 11, 16 ve 22 yi altta kullanan yazılıma ya da projeye özel bir isim veriliyor) bir yazılım ise benzer yerli çözümler yıllardır geliştiriliyor ve zaten varlar. Ki Denizaltı Komuta Kontrol yazılımı için Tübitak ile Havelsan’ın aynı anda ürüne sahip olduğuna ve biri tamamlamış ve üzerinden 1-2 yıl geçmişken diğerinin haberinin yapılıp “yerli deniz altı yazılımı hazır” başlıkları ile haber yapıldığına şahit bile olmuştum.
Ne mutlu Türküm diyene
o hello world! değil miydi 🙂