MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı araştırmacıları, radyo sinyalleri üzerinden hareket takibi yapabilen bir çözüm ürettiklerini duyurdu. RF-Diary isimli çözüm bir kişinin hareketlerini ve nesnelerle etkileşimini metin tabanlı dokümante edebiliyor. Termal harita benzeri bir çıktı ile kullanıcının ekran başında aktiviteyi anlık olarak takip etmesine imkan veriyor.
Alanın radyo sinyalleri ile sağlığı konusunda tedirgin olunun kişiler takip edilebiliyor. Geliştirici ekip evler ve hasteneler için iki ayrı ürün ile sistemin ticarileşebileceğini söylüyor. Bireysel kullanım için yaygınlaşıp, ucuzlayabilmesi ve herkesçe kullanılabilmesi epey zaman alabilir. Ancak hastaneler için çözümün biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebiliriz.
Korkutan COVID-19 sürüntü testini yapabilen robot
MIT radyo sinyalleri ile hareket takip sistemi geliştirdi
MIT CSAIL (Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı) ekibi bu yöntem ile bir süredir parkinson ve demans hastalarını takip ettiklerini, bu sayede hasta ve yakınları için gizlilik kaygılarını ortadan kaldırıp, hastanın huzurunu en iyi şekilde sağlayabildiklerini dile getirdi. Ve hatta COVID-19 salgın sürecinde, hastaların virüsü yaymasına engel olabilmek için bu çözümle hasta takibi yapmaya başladıklarını ekledi.
Sistem, kişinin nesneler ile etkileşimi üzerinden yemek pişirmek, televizyon izlemek, temizlik yapmak gibi faaliyetlerini yüzde 90’nın üzerinde doğru tahmin ediyor. Takibin gece karanlığında da aynı kalitede yapılması bu yöntemi güvenlik kamerasından ayırıyor.
Yüzde 90’lık tahmin yeteneğinin nasıl sağlandığına gelecek olursak, önce kişinin yaşam alanının haritası tanımlanıyor ve ardından veri toplamak adına takip edilecek kişinin günlük eylemlerini yerine getirmesi isteniyor. İşte önceden alınan bu veriler ile takip esnasındaki verilerin ne denli eşleştiği, kişinin hangi faaliyet içinde olduğunu, yanlış giden bir şey olup olmadığını gösteriyor.
Çözümün avantajları bir yana, radyo sinyallerinin duvarların ardından ve metrelerce uzaktan takip edilebilmesi yöntemin ileride gizliliğimiz adına büyük bir tehdit oluşturabileceğini de akıllara getiriyor.
Sizce, MIT radyo sinyalleri ile hasta takip sistemini ticarileştirdiğinde ilgi görür mü? Yorumlarınızı bekliyoruz..
bu daha önce askeri kullanım için yapılmıştı mit de ısıtıp covidle bağlayıp önümüzemi koymuş bunu ayrıca frekans değerleri verilmemiş olmasına ragmen wat ve frekans hesap edilince rf sinyallerinin yüzde 37.5 kanser oranını yükselttiği bilinirken covid takip ediyoruz diye insanları kanser etmekte ne biliym pekte etik bi bilim gibi gelmedi bana
1995’de Sidney’de Dr. Bruce Hocking TV antenine 4 km. ‘den daha yakın evlerde çocuk akut Ienfatlk Iösemisinin %50’den fazla (1.61 kat) arttığını gösterdi. Çocukların aldıkları MD dozu 0.02-8 mikrowatt/cm2 idi; yani Avustralya için MD tehlike sınırının 1000’de birlnden az. Düşük doz MD’ların kanser yaptıgına dair bu çok kuvvetli bir kanıttı.