Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bilim insanları giyinmeye yardımcı olan bir robot geliştirdi. Dünyanın pek çok noktasında benzer çalışmaları yapan bilim insanlarını sıklıkla duyuyoruz. Örneğin, görme engelliler için rehber robotik köpekler ya da çeşitli teknolojik protez organlar gibi. Son olarak MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarında (CSAIL) araştırmalarını sürdüren bilim ekibi, geliştirdikleri yeni sistemin özellikle engelliler ve hareket kabiliyeti sınırlı olanlar için faydalı olacağını belirtti.

Tek başına evi temizleyen robot incelemesi!

Tek başına evi temizleyen robot incelemesi!

Xclea H30 Plus robot süpürge inceleme videosuyla karşınızdayız. Cihazı ofisimizde test ettik ve deneyimlerimizi sizlere aktarıyoruz.

MIT ekibi robot çalışmasını videoyla açıkladı

Giyinmek hız, el becerisi ve birçok faktörü gerektiren bir eylemdir. İnsanlar diğer insanlara uyum sağlamak için donanımlara sahip. Örneğin, bir kişinin bir başkasının giyinmesine yardım etmesi nispeten kolay. Çünkü biz içgüdüsel olarak giysiyi nerede tutacağımızı, insanların kollarını nasıl bükebileceğini, kumaşın nasıl tepki verdiğini biliyoruz. Ama robotlar aynı donanımsal davranış farkındalığına ve kontrolüne sahip değil.

MIT giyinmeye yardım eden robot

Arkadaşınızın kahvenizi üzerinize dökmeden dolduracağını varsayarsınız. Ancak bir robot için bu basit görünen görev, dikkatli bir gözlem ve insan davranışının anlaşılmasını gerektiriyor. Robotların tüm bu bilgilerle programlanması gerekiyor. Ayrıca bilim insanları geliştirdikleri robotu farklı davranış ve konumdaki insanlara karşı da eğitti. Böylece, sistemin tek bir modele göre tasarlanmasının önüne geçtiler.

Bununla birlikte geçmişte algoritmalar, güvenlik adına robotların insanlar üzerinde herhangi bir etki yapmasını engelledi. Ancak bu durum robotun hareket etmeyi bırakıp görevini yerine getirememesine yol açtı. Bu sorunu aşmak için doktora öğrencisi Shen Li liderliğindeki ekip, çarpışmadan kaçınmanın yanı sıra faydalı robotik hareket güvenliğini yeniden tanımlayan bir algoritma geliştirdi.

Böylece, robotun insan üzerindeki etkisi düşük olduğu sürece görevini yerine getirmek için insanlarla zararsız temas kurmasını sağladı. Li, “Görev verimliliğini gereksiz yere etkilemeden fiziksel zararı önlemek için algoritmalar geliştirmek zordur. Robotların insanlar üzerinde zararlı olmayan etkiler yapmasını sağlayarak insanları giydirmek için robotlar geliştirdik” dedi.

Sistem kişi telefonu kontrol etmek gibi başka faaliyetler yapıyor olsa bile çalışıyor. Carnegie Mellon Üniversitesinden Zackory Erickson, “Bu araştırma, robotların engelli insanlara daha güvenli fiziksel yardım etme hedefine yönelik çok çeşitli yardımcı robotik senaryolarda uygulanabilir.” dedi.

Araştırmacılar çalışmalarını bir makale ile duyurdu.