Türkiye’nin hedeflediğini Kore yaptı! İşte F-35 rakibi KF-21

40

Kore’nin yerli savunma sanayii şirketi Korea Aerospace Industries, prototip döneminde KF-X adını verdiği, daha sonra ise KF-21 Boramae olarak adlandırdığı ilk jet savaş uçağının yer testlerine başladı. Peki özellikleri itibariyle F-35 rakibi KF-21 projesinin Türkiye’deki ile benzerlikleri neler?

KF-21, özellikleri itibariyle MMU ve F-35’e direkt rakip!

Savunma sanayii ve havacılık konusunda Türkiye ile Güney Kore’nin benzer adımlar atarak yol kat ettiğini görüyoruz. İlk olarak benzerlikleri aktaralım. Türkiye’de yerli jet üretimini üstlenen şirketin adı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. ya da kısaca TUSAŞ.

TUSAŞ ise global pazarda Turkish Aerospace Industries, yani kısaca TAI olarak adlandırılıyor. Koreli şirket ise Korea Aerospace Industries ya da kısaca KAI olarak adlandırılıyor. Fakat iş yalnızca isim tarafında kalmıyor.

Milli Muharip Uçak için motor teslimatı yapıldı: Üretim başlıyor!

KF-21 aslında Kore’nin ilk değil, ikinci uçak projesi. 90’lı yıllarda geliştirmeye başladığı, ilk uçuşunu 2002 de yapan ve 2005’te hizmete giren T-50 Golden Eagle resmi olarak ülkenin ilk jet uçağı. Fakat asli görevi itibariyle Jet eğitim / hafif savaş uçağı olarak geçiyor. Üstelik sınıfının yanı sıra görünüşü de Hürjet’e oldukça benzer.

Yani her iki ülke de yerli savaş uçağını hazırlamadan önce gerekli durumlarda silahlı aktif görev alabilen fakat asli olarak eğitim amaçlı olan birbirine oldukça yakın bu iki uçağı geliştirmeyi tercih etti. Tabii Kore’nin burada birkaç adım önde olduğunu belirtelim.

MMU

İkinci olarak ise F-35 rakibi jetler geliyor. Kore KF-21 Boramae adını vermeden öne KF-X olarak adlandırıyordu. Türkiye de benzer bir şekilde MMU adını kullanmadan önce global pazarda TF-X olarak isimlendiriyordu.

Fakat her ne kadar Hürjet ile T-50 Golden fiziksel olarak birbirlerinin aynı gibi duruyor olsa da içeride birbirlerinden oldukça farklılar. Zira Türkiye, tamamen yerli teknolojilerine burada yer veriyor. Ayrıca KF-21 ile MMU da yine birbirlerini andırıyor gibi gözükse de Türkiye’nin uzunluk, genişlik, yükseklik ve kanat alanı olarak çok daha büyük bir savaş jeti yaptığını belirtelim.

Hürjet

Buna rağmen iki özelliğinde kullanım amaçları ve çizdikleri rota aynı. Örneğin Kora bu uçağın 5. nesil olmasını hedefliyor. Fakat şu anda yer testlerine başlayan ve seri üretime geçecek olan model 4.5 nesi olarak adlandırılıyor.

Türkiye de aynı yolu izleyerek önce 4-4.5 nesil arasını yapacak. Daha sonra ise 5. nesile yükseltecek. Ancak belirttiğimiz gibi KF-21 ve MMU her ne kadar Hürjet- T-50 Golden ikilisi gibi benzer duruyor olsa bile özellikleri itibariyle ayrışıyorlar.

T-50 Golden

KF-21 özellikleri

  • Mürettebat: 1-2
  • Uzunluk: 16.9 m (55 ft 5 inç)
  • Kanat açıklığı: 11.2 m (36 ft 9 inç)
  • Kanat alanı: 46.5 m² (501 ft)
  • Yükseklik: 4.7 m (15 ft 5 inç)
  • Boş ağırlık: 11.800 kg (26.015 lb)
  • Brüt ağırlık: 17.200 kg (37.920 lb)
  • Maksimum kalkış ağırlığı: 25.400 kg (55.997 lb)
  • Motor: 2 × F414-GE-400K/EPE turbofan
  • Azami hız: Mach 1.81

MMU özellikleri

  • Mürettebat: 1
  • Uzunluk: 21 metre (69 ft)
  • Yükseklik: 6 metre (20 ft)
  • Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)
  • Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 Artyakıcı turbofan,
    • Artyakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pounds-force (76,31 kN)
    • Artyakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pounds-force (131 kN)
  • Performans
    • Azami hız: 2.2+ Mach (2.205 kilometre/saat (1.370 mph))
    • Servis Tavanı: 55.000 fit (17.000 m)
    • G Limiti: +9g / -3,5g
  • Aviyonikler
    • ASELSAN’ın yerli AESA Radarı Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS)
    • SAR (Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi)
    • IRST (Kızılötesi Arama ve Takip) Sensörü
    • EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
    • Kaska Monteli Nişangah Sistemi

Kore’nin ikinci jet uçağı KF-21, birkaç saat önce taksi testlerine başladı. İlgili videoyu izlemek için aşağıda bulunan YouTube bağlantısını tıklayabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

40 YORUMLAR

      • Okuduğunu anlamakta sorun yaşayan seni kınıyorum ben de. Ben küçümsemedim, biz konuşuyoruz tam yapacağız başkası yapmış diyorum. Biz daha iyisiniz yaparız Ebuturab.

        • Kavga etmenize gerek yok. Bizim konustugumuzu baska ulke yirmi yil once yapti. Yirmi til onceki teknoloji konusuluyor ve yapiliyor. Hele ki ucagin motoru baskalari jet motorunu yuz sene oldu neredeyse…! Neyin kavgasini yapiyorsunuz..?

        • Adamlar uçağı üretti ve uçurdu! Mmu diye bişey yok, sadece adı var, ne rakibinden bahsediyorsunuz? Mmu bir havada görünsün ondan sonra rakip makip belli olur!

    • Çok doğru bir yorum. Rahmetli Barış Manço da reklamlarda hep söylerdi, adamlar yapmış diye. Eee, biz de seneye Ay’a sert iniş yapıyoruz naber! Şimdi Koreliler düşünsün. Ay’da görüşürüz.

  1. Bu beşinci nesil bir uçak değil onu belirtelim. Silah yuvaları mmu daki gibi gövde içinde olmayacak. Bu çok şeyi değiştiriyor. Bizden bir miktar öndeler yalnız mmu kf-21 den daha büyük ve f22 ayarı olabilecek bir uçak. 35.000 pound itki gücü olacak herbir motorun. F-35 kaskını Aselsan mmu için üretecek. F35 i f35 yapan kaskı. İki uçağı birebir kıyaslamak bizden önde demek çok doğru bir yaklaşım değil. Denizcilik olarak bakarsak ta biri fırkateyn biri destroyer klasında.

  2. Arkadaşlara bizim uçak niye uçmuyor yada biz konuşuruz eller yapar sözlerine cevaben ; biz tam 100 yıldır uyuyoruz yada yapılanları gömüyoruz uçak fabrikasını tencere tava fabrikasına ceviriyoruz hal böyle iken birden uyanıp bu işlere girince uyku sersemliği ile bu kadar oluyor:)) bu arada kore bir zamanlar açliktan ölüyordu ve biz yardım gönderiyorduk. Bir onlari bir bizi kiyaslayın global kaç marka ortay koymuşuz. Yani boş yapmayın beyler..

  3. kf-21 tam olarak 4.5 + nesil olarak siniflandiriliyor.Daha cok korenin ihtiyaci amaciyla uretilmis bir kesif bombardıman uçağı.F 35 teki gibiGövde alti silah istasyonu yoktur gövde altinda silah gizlemesi yapar.Bunun yaninda f 35 ile deep striker yapabilirken kf 21 de yapamazsiniz.ikisi havacilik tabiri ile it dalaşina girseler kf21 daha ne oldugunu anlamadan düşer.Kf 21 elektronik harp konusundada f 35 ile asla kiyaslanamaz ama kf21 in daha ilk prototipleri önümüzdeki 15 sene içinde kore endüstrisi bu uçağı kusursuzlastirirsa iste o zaman F35 rakibi olur bu durumda iken Ruslarin s57 bile f35 ile rekabet edemiyor

    • Şu an için 4.5 olabilir, kendileri 5. nesil çalışmalarına çoktan başladıklarını söylüyor. Tıpkı Türkiye gibi asıl hedefleri 5-10 yıllık zaman içerisinde F-35’e denk olmasada yerine kullanılabilecek bir hale getirebilmek. Zaten aynı altyapı üzerinden geliştiriliyor. Fakat sizin de bileceğiniz gibi 5. nesil olması için silahları gövde içine almak yetmiyor. Türkiye’nin de asıl problemi burada zaten. MMU da 5. nesil olmayacak. En azından ilk çıktığında. Bunun en büyük sebebi de motor ve yaydığı ısı. Tabii bir de boya konusu var ama bu o kadar ulaşılması zor bir şey değil. Bu arada SU-57 ve KF-21 F-35’den iyi olamaz vs diyebilirsiniz hatta F-35 bunu gözü kapalı düşürür de diyebilirsiniz ama hiç bir uçak rakibi olamaz mantığı çok doğru değil. Klasman farkı var bu doğru. Fakat uygun koşullar altında P-51’de düşürebilir 🙂 Tabii bu işin şakası ama demek istediğimi anladığınızı umuyorum. Bir de MMU F-35’e mi alternatif, F-22’ye mi yoksa F-16’ya mı? Cevap basit. Türkiye için hepsine

  4. Bizim neden uçağımız uçmuyor diyenler için kore 2.dunya savasi sonrasi egitim teknoloji bilim kulture cok fazla yatirim yapti bir de ABD guney koreyi cine karsi bir kalkan olarak goruyor bu durumda iken yeterli teknolojik alt yapi kalifiyeli muhendisler ve para olunca ambargo yemeden bizden tabiki daha once yaptilar

    • Bizdeki hainler başka bir devlette olsa bırak uçak yapmayi ucanlari bile düşürür ler biz ginede iyi gidiyoruz bu umut yeşerdi ABD nin f 35inden daha iyisini yaparız yeterli kendimize guvenelim

  5. İha uçaklarında akıncı ve bayraktar tb2 hava araçlarında söz sahibi olduysak kendi savaş uçağında da en iyisini yapacağına inanıyorum tabiki böyle teknolojik hava aracı yapmak kolay değil herşey zamanla olacak

  6. Bir araci iyi veya kötü olduğunu kitapçığı değil. Aracın şoförü belirler. Harp sisteminde de aynı mantık geçerlidir. Elinde teknoloji var ama süs gibi durdu mu hiçbir işe yaramaz. Ama bizim gibi aktif kullanıcılı ülkeler için araç fark etmez. İş yetenege kaldı mı. F-16 ile f-35 düşürülebilir. Hatırlayın beyler mühendisi ters ucurazsiniz denilen helikopteri bile ters ucurmus bir milletiz biz. Adamlar hala o görüntüleri kullanıyorlar helikopterin satışında

    • Bu Millet Damarlarında ki cevheri ah bir bilse inansa iman etse Müslümanların Galip geleceği muhakkak olacaktır. Allah’ın verdiği aklı kullanamayan enbesiller ancak olumsuz yorum yapar. Bilmeyen eleştirir, az bilen çok konuşur, Bilen uygular. Türk’e imkansız demek canlının kafatasının içinde beyin olmadığının göstergesidir.

  7. Tank yapmak savaş uçağı yapmaktan daha kolay e biz bunu yaşamamışız gibi 10 senedir uçağı nasıl yapmaz diye şüphelerim var inşallah tez zamanda yaparız

  8. Kore zengin devlet Amerika gibi mason devlet olduğu için tam destek alıyor. Amerika her tür teknik ve bilgi veriyor. Sıkıntı olmadan hallediyor. Geçende Ukrayna’dan uzay füzesi alıp Nuri dedi ve uzaya ilk uydusunu attı. Kendi uzay üssünden.

  9. Aynı dönem 80 lerde montaj sanayi ile başladık. Ama biz bir dizi siyasi ve ekonomik istikrarsızlık ile 90 ları yaşadık. İstikrar kavuşunca biz de onlar gibi gaza bastık. Ama meret ağaçta yetişmiyor. Havacılık için her projede milgonkarca saat mühendislik. Milyonlarca satır kod yazılma becerisi. Metalürji . İleri mühendislik. Ve her şeyden önemlisi de uygun endüstüriyel altyapı gerekiyor. Türkiye de eleştirilecek çok konu var. Pek çok sektörde 2020 yıllara sorunlu girdik. Ama hem havacılık hem de savunma sanayi de 2030 yılları geri çekmeyi başarabildik.

  10. MMU projesi ne durumda acaba? Elin adamı icraat yapıyor,biz bolca laf üretiyoruz. Bir gün Ay’a sert iniş yapıyoruz, bir gün Akdeniz’e çıkarma yapıyoruz. Elin adamları burnumuzun dibinde, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesini parsel parsel işgal etmiş, çatır çatır doğalgaz çıkarıp satıyor. Biz ise aldığımız dördüncü petrol arama gemisi ile övünüp boş atıyoruz. Neymiş 2023 yılında Ay’a gidecekmişiz. Ya kardeşim bizim insanlarımız bayramlarda bile bir şehirden direğine gitmede sıkıntı yaşıyor! Bu Ay denen yer bizim köyden ne kadar uzakta acaba? Yürünerek gidilir mi diye sordum…

  11. Konudan bağımsız ama düşünce tarzımız değişmeli bu nasıl olur bilemem.Yapılan bir şeyi veya konuyu eleştiriyorum veya övüyorum ama devletin gelişmişliğinde asıl kıyas ben ne yaptım sen neyaptın şuanki yaptığın işte veya yaşamında devlete ne kazandırıyorsun olmalı bu çok basit birşey olabilir ama emin olun damlaya damlaya göl olur demiş atalarımız.Bu konuda da başkasından destek gelmesini beklemek boşunadır.Neyse geçen milli takımı elştiriyorum baktım ben ne yapıyorum bari adamlar işinde en iyi ben işimde devletime ne katıyorum dedim baktım birşey yok o zaman anladım devletin durumu niye böyle.Ben değişirsem sen değişirsen o zaman devletimiz gelişir.Yoksa devlet emin olun biz değişmedikçe kim devleti yönetirse yönetsin o devlet gelişmez.

  12. 1940 lı yıllarda 3 uçak fabrikası olup kapatıp tencere soba fabrikası yapan kendi ülkesine bukadar düşmanı toplayan başka bir ülke yoktur.

  13. Birincisi KF-21 Boramea TF-X daha önce yapılmış. Bizimkiler copy paste yapmış. Aynısı KAI FA-50 Golden Eagle ve Kai kt-1 woongbi gibi bu ucakalr daha önce tasarlanmış. Tf-x ortaklarından bir BAE system yani İngilziler haberin yanlışlığı 😀

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version