Teknofest etkinlikleri kapsamında etkinliğin son gününde MMU-Kaan ve HürJet’in halka açık ilk taksileri yapıldı. Taksi gösterisi ardından uçaklar yerine geçti ve sergilenmeye başladı. Fakat sergilenme esnasında Teknofest ve MMU-Kaan mühendis ekibi uçağın kanopisi ve gövdesi arasına kırmızı bir çubuk yerleştirdi. Sosyal medya da “vileda sopası” olarak viral olan bu çubuk aslında bambaşka bir amaca hizmet ediyor. İşte konuyla ilgili detaylar…
Canopy rod artık yeni lakabıyla anılıyor: Kırmızı vileda sopası!
Teknofest etkinlik alanında 4 gün boyunca birçok havacılık ürünü sergilendi. Bunlardan en çok ilgi çekenler ise tahmin ettiğiniz gibi savaş uçakları oldu. Türk Hava Kuvvetleri Teknofest etkinlik alanına 161. Filo Panterler’e ait bir adet F-4 ve yine Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16’yı sergiledi. Bunların yanı sıra etkinlik alanının arkasındaki pistte Solo Türk ve Türk Yıldızları uçakları da sergilendi.

Tabi uçak sergilemek oldukça zor ve emniyet gerektiren bir iş. Bu yüzden bu tarz etkinliklerde bazı önlemler alınmak zorunda. Bunlardan biri de canopy rod olarak geçen kanopi çubuğu. Kısaca kanopinin ne olduğundan bahsetmek gerekirse uçağın kokpiti üzerinde yer alan açılıp kapanan cam bölme diyebiliriz. Yani savaş uçaklarının kapıları.
Kanopi denilen bu parça pistonlar yardımıyla gövdeye sabitleniyor. Uçak tipinden tipine değişmekle birlikte bu pistonların kaldırabildikleri ağırlık miktarları farklı oluyor. Bu yüzden bazı uçaklar her parka alındığında kanopileri açık bekleyecekse bu çubuklar kullanılır.
Bu durum uçağın ihtiyacına bağlı olarak değişmekte. İşin birde diğer boyutu var. Prototip uçaklar. Bu uçaklarda piston taşıma oranları yeterli olsa da kanopi çubuğu kullanılır. Çünkü hiç kimse herhangi bir emniyet açığı oluşmasını istemez. Yani Teknofest alanında MMU-Kaan’ın ön tarafına konulan çubuk aslında gerçek bir havacılık alet edevatı. Bir vileda sopası değil.

Kanopi çubuğu denilen parçayı kullanan birçok uçak bulunmakta. Eurofighter Typhoon, F-16D jetleri bu uçaklar arasında. Çubuğun kullanım alanlarına geldiğimizdeyse genel olarak bakım veya sergilenme amaçlı belirli bir süre sabit durması gereken uçaklarda kullanılır.
Çünkü kanopi dediğimiz bölmeyi oluşturan camlar havadaki ani basınç değişimlerine dayanmaları için sertleştirilmiş camlardır ve oldukça ağırlardır. Birinin üzerine düşmesi veya herhangi bir uzvunu kanopi ile gövde arasına sıkıştırması ciddi yaralanmalara sebep olacaktır.

Peki siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…
Fırsat Ürünleri


Heykel yapanların Vileda sapı olduğunu söylemesi gayet normal neden şaşırdınızki
O çubuk Varya o çubuk siz anladınız
MMU’da kanopinin ters tarafa açılıyor olması da alay konusu oldu. Bunu da açıklığa kavuşturabilir misiniz?
yazar tosun denen arkadaş, bu tarlaya ektiğin bir ürün değil, 21 sene dur dur şimdi yap çok saçma bir argüman, ayrıca o arabaları yapıp daha çok ürettiğin zaman hayat daha kolay olacak, üretim diyonuz yapınca onuda beğenmiyosunuz
Allahtan mehalefetteki aptallar çıkıpta söylememişler bunun kapotu çalışmıyor bastonla tutduruyorlar. Yoksa varya dünyaya rezil rüsvay olurduk
İyi ki tuvalet fırçası dememişler
Aklıma obama nın reis le konuşurken beyzbol sopalı fotoğrafı geldi
Araba kaputunu açtığınızda aynı şekilde çubuk kullanılır ve kaput sabitlenir çubuğun adını öğrenmiş olduk, kanopi.
0 reis o Vileda sopasını cenabet heykel partililerin bir yerine sokacak
Maalesef ülkemizdeki sözüm ona muhalefetin hali insan bukadar mı ülkesine düşman olur.
Hala teknoloji cahilide bir kesim var.
Uçak yapıyorsun uçtuğunu gösteriyorsun. uçak yok ki diyor. Araba yapıyorsun fabrikadan tıkır tıkır araba çıkıyor. fabrika yok ki diyor. Ülkede malesef eğitim seviyesi düşük bir muhalif kesim var
nankör sensin. Avrupadaki emeklilerin aldığı para ile onca sene çalışmış emek vermiş vergi vermiş insanların aldığı emeklilikle ile karşılaştıracak kadar vijdansızsın.
Arkadaşlar Vileda sopası değil Vildan paspası pilot dere kenarına indimi uçağın camlarını ve lastikleri yıkamak için kullanır