MMU KAAN dengeleri bozacak: Projeye yeni ortak mı geliyor?

40

Türkiye’nin yerli ve milli 5. nesil savaş uçağı projesi “Milli Muharip Uçak” yeni gelişmelere konu olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan proje kapsamının detaylandırılması gibi gelişmelerin ardından Milli Muharip Uçak ile ilgili yeni gelişmelerde yaşanmaya devam ediyor. Projenin hızla devam ettiği günlerde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler yeni açıklamalarda bulundu. İşte MMU KAAN ve detaylar…

MMU KAAN projesine Azerbaycan’ın ardından Pakistan’da ortak oluyor!

Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayii hareketi içerisinde ortaya çıkan Milli Muharip Uçak yani MMU KAAN için yeni bir ortak daha gündeme geldi. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yaptığı açıklamaya göre projeye yeni bir ortak daha dahil oluyor. Bakan Güler, MMU KAAN projesine dost ülkelerin katılımı ile devam edileceğini ve bu kapsamda Pakistan ile görüşmeler yapılacağını belirtti.

MMU KAAN

İlk gösterimini geçtiğimiz Teknofest etkinliği kapsamında Atatürk Havalimanı’nda yapan MMU Turkish Fighter X veya TF-X, adını da bu etkinlik kapsamında almıştı. MMU KAAN olarak belirtilen Türkiye’nin ilk 5. nesil savaş uçağı için proje hızla sürdürülüyor. Türk Uzay ve Havacılık Sanayi TUSAŞ tarafından yürütülen proje kapsamında ABD üretimi F-35 ile aynı nesilde bir savaş uçağı üretilecek.

Yeni İHA kralı: Artık ABD ve Çin değil, Türkiye zirvede!

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil F-22 rakibi, F-35 ile aynı nesli paylaşan MMU KAAN’ın ilk uçuşunu 23 Aralık 2023 tarihinde yapılacağını belirtmişti. İlk uçuş tarihinin açıklanmasının ardındansa TUSAŞ, MMU KAAN projesine kardeş ülke Azerbaycan’ın da ortak olduğu haberleri geldi. MMU KAAN’ın ilk uçuş tarihine 5 aydan kısa bir süre kaldı ve tüm savunma sanayi severler o tarihi heyecanla bekliyor.

MMU KAAN teknik özellikleri

  • Uzunluk: 21 m
  • Kanat açıklığı: 14 m
  • Yükseklik: 6 m
  • Itki: 2x 29.000-2x 32.500 lbs (2x F110)/ TEI üretimi 2x 35.000 lbs
  • Servis tavanı: 55.000+ ft
  • Azami hız: 1.8 Mach
  • G limitleri: +9g / -3.5g
  • MMU KAAN Aviyonikleri:
    • ASELSAN’ın yerli AESA radarı bütünleşik RF sistemi (BÜRFİS)
    • SAR (Sentetik açıklıklı radar sistemi)
    • IRST (Kızılötesi arama ve takip) sensörü
    • EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
    • Kaska monteli nişangah sistem
  • Diğer:
    • Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
    • Süperseyir kabiliyeti
    • Uzun harekat yarıçapı
    • Radarda düşük görünürlük
    • Sensör füzyonu
    • Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri
    • Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti

Peki siz MMU KAAN hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi unutmayın…

40 YORUMLAR

  1. eklemek zorunhluluğu hissettim.. f35lerden daha iyi bir model olacak.. f35 artık eskidi… aşırı hantal ve aero dinamiği başarısız bir model… teknoloji yüklü ama hantal… mmu tüm dezavantajlarından arındırılmış bir model olacak

  2. Iyiki vememisler kötü kosu adami mal saybi yaparmis seksen sene uyutmuslar bizi demekki çalissaydik neler yaparmisiz allah yapanlardan razi olsun allah ülkemizi korusun amin

  3. Uçaktan topu kaldırdılar. Tempest’ de, FCAS’ de ve kuvvetle muhtemel NGAD ile F/A-XX’ de bile top kullanılacak iken hangi akla hizmet ne güzel planda olan 20mm M61 topu kaldırırsın ki. Neymiş, “top devri geçmişmiş”. Aynen kanka, karşımızda hava gücü olan orduya karşı muharebedeyken Allah korusun bi pilot kaybı verirsek görürüm ben sizin bu ucube egonuzu :d.

  4. Harika bir uçak göklerin fatihi düşmanların korkulu rüyası dost ve kardeş ülkelerin beklediği yırtıcı kartal Amerika’ya teşekkürler bize F35 vermediği için eğer verseydi biz böyle muhteşem bir uçak icat etmezdik EN BÜYÜK TEŞEKKÜR TÜRK MÜHENDİSLERİNE

    • Anonim sendeki beyni kuşa taksak ters uçar. Gerçi hata sende de değil, sen belki de okuyup geçen birisindir. Hata böyle salak salak sözde makaleler hazırlayıp insanlara algı oyunu yapanlarda

  5. pakistan iyi bir seçim tamam da azerbaycan ne katkıda bulunacak? azerbaycan ortak olunca hangi avantajımız olacak, hangi konuda işimiz hızlanacak hangi önemli teknolojiye erişimimiz olacak, hangi konuda kara geçicez?

    • Tam tersine Pakistan kötü bir seçim. Adamlar direkt Çin’ e toplama uçak yaptırdı resmen. Sen Jf-17′ yi Pakistan’ ın yaptığını falan mı sanıyorsun? O ihracatta geçerli, proje aşamasında neredeyse bütün yükü Çin üstlendi neredeyse. Ha bi de pakistan sayesinde ABD’ den F110 ambargosu yeme ihtimalimizi söylemiyorum bile. Adamlar F-16C satmıyor Pakistana, TFX mi kullandıracaklar :d? Azerbaycan alt yüklenici ve yatırımcı olarak katılsa güzel olabilir ama Pakistan’ ın yararı falan olmaz, safi zarar olur. Zaten Pakistan’ ın katkısının olabileceği tek konu aviyonikler, onda da teknoloji olarak ülkemiz zaten iyi durumda.

    • ortak olmak demek aslında mali yüküne ortak olunuyor öncelik budur. sonra mühendislik ve imalat yardımı olur. biz f35e ortak olduğumuzda sadece parasal bir otaklıktı sonrasında parça üretimlerinin bir kısmı türkiyeye verildi tabii sonra yaptırımlar çıkınca bu parça üretimleri biraz azaldı. esas olan azerbaycan burda gaz rezervi olan türki devletlerden birisi ve maddi yardımı olacaktır. bu ortaklığın türk devletler teşkilatının geleceği içnde önemi ayrıca büyük zaten.

  6. Türkiye’nin projede teknoloji ihtiyacı yok ama maddi desteğe ihtiyacı var. Hem maddi destek almak hemde uçak seri üretime girdiğinde hazır müşteri olması sebebiyle özellikle kardeş ve dost ülkelerin projeye ortak olmasını istiyor ben isterim ki türki devletler ve hatta Endonezya ve Malezya da katılırsa Türkiye bundan çok ciddi paralar kazanır ayrıca ortak olan devletlerde hem kimsenin onlara vermeyeceği teknolojik bir 5. Nesil savaş uçağına sahip olurlar

  7. Ulke bu gidisde açliga surukleniyor it sahinino tanimaz oldu ulke yonetenler semimdenden seçime kosturiyorlar , ancak nesil vergi almasini iyi bilirler birde yabanciya ulke topraklarini , madenleri satmayi , arablar almayin elinizden alinacak bugun olmaz yarin gidin kendi petrolunuzda bogulun , onceden nesil arab ilkeleriyle sinirlar kapaliydi yine olcak bu hukmet yapmazisede sonraki hukmetler yapar

  8. Pakistan’dan teknoloji transferi yapılmayacağına göre hangi akla hizmet bu anlaşma yapıldı? İngiltere motor anlaşmasından çıkarsa sen o zaman seyreyle gümbürtüyü.

    • Merhaba Kinger, hayal gücün yüksek ama bazen yorumlara bakacak vaktimiz olmuyor ve onay ertesi güne sarkabiliyor. Kimsenin herhangi bir konuyla ilgili görüşünden korktuğu yok. Onaylanmayan yorum varsa yalan, yanlış bilgi, küfür, hakaret ve iftira içeriyordur. Ya da yorumun o kadar saçmadır ki “ne saçmalıyorsun ya” düşüncesiyle onaylanmamıştır.

  9. Mmu Kaan 70 blok 8insansiz savaş uçağı tasarım olarak yaptım Burun kısmı 8000kw lazer topu entegre ettim kanat kısmına 9000kw lazer topu entegre ettim gövde altına 7000kw lazer topu entegre ettim insansı robot pilotlar kullanacak

  10. Vatana millete hayırlı olsun. Umarım Kaan’ı en kısa sürede gökyüzünde görürüz.

    Bi arada, sizin gibi bir teknoloji dergisinin nasıl olup da Türkçe imla hatası yaptığını anlayamıyorum.

    Yazınızın bir başlığında “MMU KAAN projesine Azerbaycan’ın ardından Pakistan’da ortak oluyor!” cümlesi geçiyor. Bakın bakalım buradaki imla hatası ne?

    Pakistan’da değil Azerbaycan ole birlikte (dahi) anlamını taşıyacak olan “Pakistan da” yazılması gerekirdi. Biraz daha özen lütfen.

  11. Ülkemin ürettiği bir toplu iğnede olsa gurur duyarım. Katkısı olan , duası olan herkese minnattarlığımı ifade ediyorum.
    Ülkemin yaptıklarıyla onur ve gurur duyuyorum.

  12. Merhaba
    MMU 2026 da TSK katilmasi sart cünkü 2028 cok gec olur düsmanlarimiz bos durmuyor biz Turkler bir sene bir ay bir gün bir saat bir saniye dahi durmayacagiz 10000 km lik füze ve harp ucaklarimiz hazir olmalidir,. kolay gelsin gardaslar. we should educate our childen now they will later realize their own quality amound other nations.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version