Günümüzde akıllı telefonlarımızı neredeyse telefonla konuşmaktan daha çok internete girmek için kullanıyoruz. Tabii ki her yerde Wi–Fi bağlantısı bulamadığımız için çoğu zaman telefonumuzun mobil ağı üzerinden internete bağlanmamız gerekiyor.
Her ülke kendi teknolojik gelişimine göre farklı mobil ağ standartlarını kullanıyor. Örneğin Kore’de 4G hızı bizden çok daha önce sunuldu ve yaygınlaştı. Ancak bildiğiniz gibi ülkemizde 4.5 G kullanmak için gün sayıyoruz. Biz de o nedenle mobil ağ türlerine ve birbirlerinden ayrılan noktalarına bakalım istedik.
2G
Yavaştan hızlıya doğru ilerleyelim.
İlk olarak 1991 yılında sunulan ve SMS ile MMS gibi servisler için kullanılan 2G, analogtan dijital sinyallerine geçiş anlamında da bir ilki yaşatmıştı.
Maksimum hızda sadece saniyede 50 kilobit hız destekleyen 2G, günümüzde artık geçerliliğini yitirmiş bir mobil ağ türü.
G – GPRS
General Packet Radio Service‘in (GPRS) kısatması olan G, yaygın şekilde 2000‘li yıllarda kullanılmaya başlandı. Ayrıca bu ağın resmi olmayan ismi de 2.5G’dir.
3G’ye geçiş sürecinde önemli bir rolu olan GPRS, “her zaman acık” ilk mobil ağ idi. Maksimum hız olarak saniyede 114 kilobit desteği olan GPRS, günümüz için oldukça yavaş kalıyor.
Çünkü bu hızla ancak WhatsApp gibi anık mesajlaşma uygulamalarını kullanabilir ve çok komplex olmayan internet sitelerinde dolaşabilirsiniz.
E – EDGE
Enhanced Data GSM Evolution’ın kısaltması olan E veya EDGE, 2003 yılında popüler olmaya başlayan ve önceki mobil ağlara göre neredeyse 3 kat daha hızlı olan bir mobil ağ türüydü.
Maksimum hız olarak saniyede 217 kilobit destekelyen EDGE, her ne kadar G’den önemli derecede hızlı olsa da ancak düşük çözünürlüklü Youtube videoları için kullanılabiliyor.
Yine de şu an 213 ülkede 604 EDGE ağının kullanıldığını ve dünyanın en yaygın olarak kullanıaln mobil ağ türlerinden biri olduğunu belirlelim.
:: 4.5 G Destekli Telefonların Tam Listesi
3G
Hepimizin yakından tanıdığı 3G teknolojisi ilk olarak Ekim 2001′de Japonya’da sunuldu. 2 ay sonra Japonya’yı Norveç izledi ve 2002 yılına geldiğimizde Avrupa ve Asya‘nın bir bölümü 3G kullanmaya başlamıştı.
3G ağı, önceki mobil ağ türlerinden farklı olarak UMTS yani Universal Mobile Telecommunication Service tabanlı bir mobil ağ. Maksimum hız olarak saniyede 384 kilobit desteklediğinden dijital müzik servisleri, video izleme ve diğer durumlar için fazlasıyla kullanışlı.
H – HSPA
High Speed Packet Access’in kısaltılmışı olan H veya HSPA, aslında 3G ile aynı teknoloji temeline dayansa da saniyede maksimum 7.2 Megabit desteği sayesinde 3G‘den daha yüksek bir hız sunar.
Youtube videoları, dijital müzik servisleri ve web gezinmesi için fazlasıyal yeterli olan bu ağ, ancak yüksek boyutlu dosya indirmeleri için yetersiz sayılabilir.
H+ – HSPA+
Evolved High Speed Packet Access‘in kısaltılmışı olan H+, kendi içerisinde beş farklı parçaya ayrılıyor ve bunlar birbirlerinden farklı hızlar sunuyor.
Bunlardan en iyisine bakacak olursak maksimum hız olarak saniyede 168.6 Megabit hız desteğiyle karşılaşıyoruz.
4G
İlk olarak Stockholm ve Oslo’da 2009 yılında kullanılmaya başlayan 4G mobil ağ standartı, daha sonra yavaş yavaş diğer ülkere yayıldı.
Tabii ki 4G bağlantısının kendi içerisinde değişen varyasonları da var ama teoride 4G LTE ile 100 Mbit/s hıza ulaşılabildiğini belirtelim
4.5G
Yakın zaman sonra ülkemizde kullanılmaya başlanacak 4.5 G esasında LTE yani 4G teknolojisinin bir üst sürümü diyebiliriz. Bu ağı Qualcomm gibi LTE Advanced olarak isimlendirenler olduğu gibi Huawei gibi 4.5 G ismiyle kullanan şirketler de var.
Teoride 1Gbits/s indirme hızına ulaşabildiğimiz 4.5 G ile beraber şüphesiz ki mobil internette çağ atlamış olacağız.
:: 4.5 G ile sizce hayatımızda neler değişecek?
4.5g gelse de hızdan çok kotalar artsa. 3gde öyle olmuştu çünkü ve sadece mobil değil sabit internet de ivme kazanmıştı
teşekkürler kerem. lg v10'da 4 gb ram var"mış" bu arada. ekranı da 5.7 inç"miş" biliyo musuuun.
Kota Sorunu Olduktan Sonra Hız Neye Yarar
Bir de hangi modellerin 4.5G'yi net desteklediği açıklasanız çok yerinde olacak çünkü piyasada baya bilgi kirliliği var.
Kotasız gelse de sabit internet devri bitse telefonu takar pcye keyfimize bakarız
Şu tür içerikleri artık paragraf olarak yazmayın. Teknolojiyi tam anlamayı kullanıp tüm türleri infografiklerle insanlara daha kolay öğretebilirsiniz.
İşiniz de insanlar için farklılık yaratmanız dileklerimle..
2G-3G-4G Pratikte hiç bir getirisi yok, çünkü olaya ekonomik yanından baktığınızda çok pahalı. İsterlerse 10G çıkartsınlar nafile neden: sözde sınırsız kotalı AKN'li tarifelerle milleti keriz yerine koymaları. Türkiye'de 3G'yi hiç kullanmadım İş amaçlı yurtdışında çalışmak için Bakü/Azerbaycan'a gitmiştik 3G sınırsız internetin keyfine orada varmıştım. Bizde 3G 4GB kotalı bağlantı 50 60 TL'ye millet kazıklanırken Bakü/Azerbaycan'da 2014 şubat'ta 20 manat = 60 TL'ye sınırsız 3G tarife kullanılıyor. Dedim ya isterlerse 10G çıkartsınlar nafile.
Bunların hiçbir anlamı yok çunku ulkemizde indirdiginiz kb. başına ücret ödersiniz. Ha hızlı indirmişsin ha yavaş. Sonuçta ödediğin para aynı bizene.
Sarji sömürme probleminin ortadan kalkmasini ve çekim alaninin genislemesini bekliyorum.
Önemli olan hız değil kotalar.. Adil kullanım kotasını kaldırmıyolar ki bunun kotasını artırdılar?!
Türkiye de daha internet altyapısını düzel temediki 4.5 geçsin daha fiber i heryerde kullamazken bu sadece gözboyamaktan başka bişey deyil Türkiye de herkes eşit hakta internet kullanamazken bu saçmalık nisan ayı geldiğinde görücezbakalım insanlar nasıl kandırılıyor kimse kendini kandırmasın bunlar masal
Bu ülkede akk,fiber internet ve kota sorunu olduktan sonra 4.5g gelse kurtaramaz.Daha 4.5g "dedikleri" saçmalığa girmediğimiz için aranızda erken konuşuyosun diyenler olacaktır.Bence 4.5g insanların gözünde fiber hıza sahip diye gösterilip para kazanma cabasından başka bişey değil.3g'yi yaptılar mı ki bize 4g değil size daha hızlı internet olarak 4.5g'yi getiricez diyolar?Saçmalık
Milleti keriz enayi yerine koyuyorlar kim 3g den faydalanıyor gram gram internet e bi ton para veriyorsun bu millet hep böyle enayi yerine koydular hep bu millete fazla gördüler teknolojiyi
Ferrarin var ama benzinin yok….. KOTA ne olacak KOTA
güzel ve faydalı bir makale olmuş…
4,5 G umrunda değil benim telefon hspa cat 15 43mbps destekli napayım 4,5 G yi Turkcell duall carrier paketim var 30 Mbps yetiyor
Şu 4.5G lafı kafa karıştırmaktan başka bir işe yaramıyor. 4.5G diye bir şey yok, sanki varmış gibi konuşmayın. EDGE 2G spesifikasyonuna dahil olan en hızlı bağlantı tipi. Jargon olarak EDGE'e 2.5G deniyordu ama 2.5G diye bir şey yok. 3G spesifikasyonuna dahil olan en hızlı bağlantı tipine (HSPA, HSPA+) de jargon olarak 3.5G dediler ama 3.5G diye bir şey yok. 4G spesifikasyonuna dahil olan LTE Advanced'a jargon olarak 4.5G diyorlar ama 4.5G diye bir şey yok. Milletin kafası o kadar karışık ki 4G destekleyen ama 4.5G desteklemeyen telefonların olduğunu zannediyor. Öyle bir şey yok. Var olmayan bir 4G – 4.5G ayrımı yaratmayın. 4G bağlantı hızlarından konuşacaksanız LTE'den konuşun, 4.5G'den değil.
4G şebeke sistemi sundukları indirme ve yükleme hızlarına göre kategorilere ayrılır ve kategori 4’e kadar olan kısım 4G diye adlandırılır. Sonra ki kategoriler 4,5G diye adlandırılır. Ki piyasa da hala kategori 4 basamağını yani bu kategorinin verdiği hızı desteklemeyen cihazlar vardır. Benim cihazda açık şekilde 4,5G yazıyor ve benim cihazım modemi şu an kategori 7’yi (indirme hızı: 300 Mbps, yükleme hızı: 100 Mbps) desteklemekte. Ne diyeyim şimdi yani, 4,5G yazdığı halde LTE mi diyeyim. Senin cihazda LTE veya 4G yazıyorsa sen de öyle adlandır. Sorun ne???
telefonum samsung galaxy J5 internetim H herşeyi deniyom olmuyor 3G nasıl yaprım lütfen
telefonum samsung galaxy J5 internetim H herşeyi deniyom olmuyor 3G nasıl yaprım lütfen
Benim telefonum 4.5g destekliyor ama internet açinca ve mobil ses ağ türü ve mobil veri ağ türü edge olarak kaliyyor çözumü varmidır