Reklam

Mobil Cihazların Geleceği: NVIDIA Tegra 2

0
Reklam

Cep telefonlarının evrim geçirip akıllı telefonlara dönüştüğü son dönemde, bu cihazların sağladığı yazılımsal özelliklerin dışında, donanım özellikleri de ön plana çıkmaya başladı. (Akıllı telefonlardaki donanım)

Bilgisayarların yapabildiği bir çok şeyi yapabilir hale gelen akıllı telefonlar artık günümüzde video seyretmekten, oyun oynamaya kadar grafik performans gerektiren birçok işlem yapıyorlar.Bunun için sadece işlemci gücü yeterli değil, aynı zamanda bir de grafik işlemci gerekiyor.

Reklam

Yeni Tegra, CES 2010’da tanıtıldı

Donanımsal grafik denilice akla ilk gelen isimlerden biri de elbette NVIDIA. Firma, Tegra adını verdiği platformda akıllı telefonlar için gereken tüm donanımı tek bir yonga üzerinde toplamayı başarmıştı.

Ocak ayında düzenlenen CES 2010 fuarında NVIDIA, Tegra platformunun yenisini tanıttı. Firma yetkililerine göre yeni Tegra, yeni nesil tabletleri, akıllı telefonları, elektronik kitapları ve buna benzer tüm cihazları güçlendirmek için tasarlandı.

{pagebreak::System on a Chip}

System on a Chip

NVIDIA’nın sadece mobil bir grafik işlemci üzerinde değil de tam bir platform üzerinde çalışması ve bunu piyasaya sürmesi önemli bir stratejik adım olarak görülüyor.

Mobil grafik işlemcilerin tek başlarına pek ilgi görmediğini, tasarımcıların bu cihazlarla ne yapacaklarından çok emin olamadıklarını ve bu cihazların güç tüketiminin yüksek olduğunu gören NVIDIA, bu tasarımı geride bırakıp System-on-a-Chip (SoC) adlı tasarıma geçti.

System on a Chip tasarımında her şey bir yonga üzerinde toplanıyor

Tegra bunların en iyi örneklerinden biri. NVIDIA Tegra’nın üzerinde ARM tabanlı bir işlemci, grafik işlemci, ses ve bellek kontrolcüsü yer alıyor.

Kısacası akıllı telefonun ihtiyaç duyduğu tüm donanım bileşenleri tek bir yonganın üzerinde yer alıyor. Bu durum da hem yerden, hem de güçten tasarruf edilmesini sağlıyor. Bellek ve modem dışında, SoC için tek başına bir bilgisayar denilebilir.

{pagebreak::Eski ve yeni}

Eski ve yeni

İlk olarak 2008 yılında çıkan Tegra, Microsoft’un Zune HD adını verdiği medya oynatıcısında da kendine yer bulmuştu. NVIDIA Tegra sunduğu avantajlara rağmen, ilk ortaya çıktığı ürünle aynı kaderi paylaştı.

Zune HD’nin ilgi görmemesi sebebiyle Tegra da ikinci planda kaldı ve sadece birkaç cihazda kendine yer bulabildi.

Zune HD’de Tegra platformu vardı

CES 2010′da duyurulan yeni Tegra ile bu alandaki şanssızlığını kırmak isteyen NVIDIA, taşınabilir internet cihazları, akıllı telefonlar ve bunlara benzer tüm cihazlarda artık en çok aranan özellik olan akıcı video izleme ve kaliteli grafikleri sunmayı vaat ediyor.

{pagebreak::Yeni Tegra’da neler var?}

Yeni Tegra’da neler var?

Yeni Tegra’nın tasarımına bakıldığında önceki Tegra ile benzerlikler görülüyor. Yeni Tegra temel olarak bir ARM tabanlı işlemci ile NVIDIA’nın grafik işlemcisinden oluşuyor.

Yeni Tegra 40 nm’lik süreç ile üretilecek

RAM, BIOS ve yonga arasındaki bağlantıyı kuran kuzey köprüsü ve giriş çıkışlarla bağlantı kurulan güney köprüsü de Tegra’nın bileşenlerini oluşturuyor.

İlk Tegra’nın 65 nm’lik mimarisinin yerine 40 nm mimarisine geçen yeni Tegra böylece daha az güç harcıyor.

{pagebreak::İşlemci değişti}

İşlemci değişti

NVIDIA Tegra’nın ilk sürümünde 2003 yılında piyasaya çıkan ARM11 işlemcisi yer alıyordu. Bu işlemci teknoloji çevreleri tarafından çok da kullanışlı bulunmuyordu.

NVIDIA yeni Tegra’da bunu değiştirerek yine ARM tabanlı olan Cortex A9 modelinden iki tanesini Tegra 2’ye yerleştirdi.

ARM Cortex A9’ın yapısı

Cep telefonlarının %90′ında bulunan ARM tabanlı işlemcilerin en son üyelerinden olan Cortex A9′un, ilk Tegra’da yer alan işlemciye göre çok daha verimli ve güçlü olduğu belirtiliyor.

{pagebreak::Cortex A9’un yanındakiler}

Cortex A9’un yanındakiler

İki adet Cortex A9 işlemcisinin yanı sıra Tegra 2′de HD video çözücü, HD video sıkıştırıcı, ses işlemcisi, 2D/3D grafik işlemcisi ve görüntü işleyici yer alıyor.

Grafik ile ilgili bölümler tahmin edersiniz ki NVIDIA’nın uzmanlık alanı. Yeni Tegra’da ilk sürümdeki LPDDR1′e göre daha büyük bant genişliği sunan LPDDR2 bellek kullanılıyor. Bunun dışında mimaride çok büyük bir değişiklik yok.

Yeni nesil Tegra mimarisi

Yeni Tegra’nın 3D grafik performansı ise büyük merak konusu. OpenGL desteği sunan yeni Tegra’nın ilk sürüme göre 3D grafik alanında iki kat daha fazla performans vereceği iddia ediliyor. Bunu ispatlamak henüz mümkün olmasa da, yapılan yeniliklere bakıldığında bu iddianın çok da uçuk olmadığı görülebilir.

{pagebreak::Flash desteği}

Flash desteği

İnternet üzerindeki videoların büyük çoğunluğunu oluşturan Flash’a destek vermeyen ürünler büyük tepki topluyorlar. NVIDIA da bunun farkına vararak Zune HD’nin başarısız olmasının nedenlerinden biri olan bu eksikliği kapatarak, Flash’a destek veriyor.

Tegra 2’de Flash desteği bulunacak

Hatta Tegra 2, Flash 10.1 videolarına tam destek veren ilk platform olma özelliğine de sahip olacak. Platformda yer alan HD video çözücü, ana işlemciye ihtiyaç duymadan 1080p MPEG-4 video oynatabiliyor.

Bunu tek başına yapabilmesinin pil ömrüne büyük katkı yaptığı belirtiliyor.

{pagebreak::Ses ve görüntü}

Ses ve görüntü

Tegra 2′deki ses işlemcisi de, beş nesil boyunca iPod’un işlemcilerini yapan ve daha sonra NVIDIA tarafından satın alınan PortalPlayer tarafından yapılıyor.

Tegra 2 platformunda bu bileşenşer yer alıyor

Görüntü işlemcisi ise 12 MP’lik kameranın elde edeceği görüntüleri işleyebiliyor. Tüm bunların dışında Tegra 2’nin bünyesinde bir ARM işlemci daha yer alıyor.

ARM 7 adlı bu işlemci de tüm bu saydığımız parçaların birbirleri arasındaki iletişimi kurup, çalışmayan bölümlere giden gücü kesiyor.

{pagebreak::Güç tasarrufu ve beklentiler}

Güç tasarrufu ve beklentiler

NVIDIA’nın Tegra 2′nin pil ömrü hakkında ortaya attığı iddialar gerçekten çok ciddi. HD video oynatmayı 150mW, MP3 çalmayı ise sadece 50 mW güç harcayarak yaptığı iddia edilen Tegra 2′nin 2000 mAh’lik bir pil ile 140 saat müzik ya da 16 saat HD video oynatabileceği belirtiliyor.

50’den fazla cihazın Tegra 2 kullanacağı belirtiliyor

NVIDIA’nın Tegra 250 adını verdiği yeni Tegra, iddia edilenleri gerçekleştirirse taşınabilir cihazların yapabildiklerini yeni bir boyuta taşıyacak gibi gözüküyor.

Yeni Tegra akıllı telefonlar başta olmak üzere taşınabilir cihazların geleceğini değiştirecek mi, bunu önümüzdeki aylarda göreceğiz.

:: NVIDIA Tegra sizce telefonlara neler getirecek?

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version