PwC’nin yıllık “Küresel Eğlence ve Medyaya Bakış 2013-2017” raporuna göre, dünyada dijital yenilikler ve büyüme Eğlence & Medya sektörünü giderek ele geçirecek ve önümüzdeki yıllarda yeni trendler ortaya çıkacak.
Dünyada, 2014 yılında 259 milyar ABD doları olması beklenen mobil internet gelirleri, toplam internet erişimi harcamalarının %50’sinden fazlasına denk gelerek sabit geniş banttakileri sollayacak.
Mobil internet harcamalarının 2013’te ABD ve Güney Kore’de, 2015’te de İngiltere’de sabit internet harcamalarını geçmesi bekleniyor. Güney Afrika ve Endonezya gibi bazı pazarlarda ise, 2013-2017 dönemi boyunca mobil internet harcamalarının sabit internet harcamalarını geçmesi öngörülüyor.
Akıllı cihazların yaygın olarak kullanılması sonucunda dijital Eğlence & Medya harcamaları 2017’de olgun pazarların %44′ünü oluşturacak. Bu rakam 2012’deki %34’ün üzerinde ve 2008’deki rakamın neredeyse iki katı.
Mobil reklamcılığın ise önümüzdeki beş yıl içinde tüm bölgelerde büyümesi öngörülüyor. 2017 yılında ABD’de %15’i internet reklam gelirlerinden olmak üzere, 27 milyar ABD dolarından fazla mobil reklam geliri sağlayacak. Reklam harcamaları açısından en büyük pazarlara bakıldığında, 2016 yılında Japon reklam pazarı olgunlaşıp büyüme sınırlandıkça, Çin ikinci en büyük pazar olarak Japonya’yı geçecek.
Türkiye’de durum
Türkiye’deki internet erişimi piyasasının önümüzdeki beş yıl içinde patlama yaşaması, 2012 yılında 2,72 milyar dolar olan gelirlerin 2017 yılında 7,25 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.
Mobil internet hizmetleri ise uygun fiyatlı akıllı telefonlar ve nispeten düşük sabit-geniş bantlı giriş nedeniyle büyümenin başlıca itici gücü haline gelecek. Bu sektörün gelirleri 2012 ila 2017 yılları arasında 4 milyar dolara ulaşırken, abonelikler aynı dönemde 47,1 milyona yükselecek.
Türkiye’de genç ve teknoloji meraklısı nüfus, gazete yayıncılığındaki dijital büyümede en önemli gücü oluşturuyor. Türkiye’deki hane halklarının %41’i geniş bantlı erişime sahip ve bu rakamın 2017 yılına kadar %52’ye çıkması öngörülüyor.
Gazeteler kendi internet sitelerini geliştiriyorlar ancak gazetelerin internet versiyonlarının para kazanmaya başlaması dünyada olduğu gibi Türkiye’de de zor görünüyor.
:: İnteneti ağırlıklı olarak hangi platformda kullanıyorsunuz?
Biraz ucuzlar ise sabit internet biter zaten
Yahu para üzerinden analiz mi yapılır? 2017’de yaparsın 1 GB interneti 100-150 lira, denilen rakamlara tabi ki de ulaşılır. Transfer edilen veri boyutu ile gelsinler, abone sayısı ile gelsinler.
tamamen mantıksız tahminler internet fiyatları hep aynı mı kalıyor
evet fiyatlar hep ayni kaliyor. 2009da 3gye gecmis olmamiza ragmen fiyatlar ayni hic dusmedi ne yazik ki.
dusunun 2009 da kullanilan mobil internetle simdi kullanilan mobil inteenet ayni mi degil ilk 3g ciktigi sene kullanilan internet ile simdiki internetin 10da 1i kdar bile olabilir.
fiyatlar dusse de insanlar adam akilli kullanmaya baslasa ama nerdeeeee
fiyatlar düşse sınırsız internet 30 tl olsa geçerim ttneti kapattırıp hiç düşünmem
4gb 10 TL
10gb 25 TL
25gb 40 TL
upload kotaya dahil degil
bu sekilde olursa ulkemiz de de gelisir.
Aksi takdirde
4g 5g de 1GB kotayi ne yapalim.
mobil internetin özellikle turkcell de ucuzlamasını bekliyorum. diğer operatörlere göre çok fiyatlı. sabit internetinde ucuzlaması lazım bi tık ucuzlasa hiç fena olmaz.
ArkadaşlarHiç boşuna beklemeyin. Bizim ülkemizde internet kolay kolay ucuzlamaz, ucuzlatmazlar.Su ile çalışan araba yapsalar, suyun fiyatı 5 lira olur bu memlekette.
İnternetin fiyatı ucuzlamasa bir anlam ifade etmez. Fiyat indirimini bu sebeple mi yapmıyorlar yoksa?
SDN OKURU demiş ki:
fiyatlar düşse sınırsız internet 30 tl olsa geçerim ttneti kapattırıp hiç düşünmem
aferin sana bunu buraya yaz hic dusurmesinler.
yahu zaten bu yuzden dusmuyor fiyatlar. birde esegin aklina karpuz kabugu dusuruyosunuz.
vergiler inecek rekabet artacak bu is boyle cozulur artik ne turktelekom nede turkcell tekel degil oyuncular cogalmaya basladi sinirsiz net konusunda vodafone avea lider turkcell her zamanki gibi kazikci