Reklam

Mobil İşlemcilerin Dünyasına Yolculuk

13
Reklam

Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazların tercihlerindeki en önemli pay işletim sistemi. Bir cihaz ne kadar iyi olursa olsun, kullanılan işletim sistemi iyi değilse ve yeterli uygulama desteği yoksa piyasada tercih edilmiyor.

Piyasadaki en önemli ikinci tercih sebebi ise işlemci. Akıllı cihazlardaki işlemcilerin konumu, bilgisayarlarımızdakinden çok daha önemli. Neden mi?

Reklam

Mobil İşlemciler Daha Kapsamlı ve Buna Rağmen Daha Küçükler

Masaüstü bilgisayarlardaki işlemcinin içerisinde bellek kontrolcüsü ve işlemci çekirdeği bulunuyor. Daha gelişmiş yeni modellerde grafik işlemci de dahil edilmeye başladı.

Akıllı telefonlar ve mobil sektörde kullanılan işlemcilerin içinde ise işlemci çekirdeği, grafik işlemci, bellek kontrolcüsü, 3G/LTE modemleri ve kameraların yaptığı kayıtları işleyen birimler olmak üzere pek çok farklı ünite bulunuyor.

Genelde ARM mimari tasarımlarını kullanan bu işlemciler tablet, akıllı telefon ve akıllı televizyon gibi sektörün en çok satış yapan yeni ürünlerinde kullanılıyor. Tabi bu kadar büyük bir pasta da pek çok üreticinin ilgisini çekiyor.

Tüketici elektroniği pazarında en çok satan ürünler arasında Akıllı televizyonlar, akıllı telefonlar ve tabletler başta olmak üzere akıllı denilen tüm cihazlarda kullanılabilen bu düşük güç tüketimli işlemciler, inanılmaz bir pazar payına tekabül ediyor.

Mobil İşlemcilere Neler Oluyor?

2009 ve 2010 yılındaki akıllı telefonlara baktıığımızda 1 GHz işlemciler çok üst seviye olarak görülüyordu. Adreno 200 grafik işlemcili, Qualcomm’un Scorpion mimarili tek çekirdekli işlemciler zamanının en üst seviye olarak görülen Desire ve Nexus One gibi cihazlara güç veriyordu. Biraz daha geriye gittiğimizde Nokia’nın güçlü modellerinde ve Apple’ın ARM 11 tabanlı standart 600 MHz hızlarında çalışan işlemciler bulunuyordu.

{pagebreak::2}

Gelişme Son Yıllarda Katlanarak Arttı

Son 1 – 2 sene içerisinde mobil işlemcilerdeki gelişim daha önceki dönemlere göre inanılmaz seviyede arttı. Artık 4 çekirdekli işlemciler olduğu gibi yüksek grafik gücü ve entegre modemlerle hepsi bir arada kapsamlı çözümler sunuluyor.

Mevcut durumda piyasada Qualcomm ve Samsung’un diğer işlemci üreticileri ve tasarlayıcılarına göre üstünlükleri mevcut. Ayrıca üretim tarafında olmasa da tasarım olarak Apple’ın A5X ve A6 işlemcileri son derece iddialı. Grafik gücü olarak A5X, saf işlem gücü olarak Apple A6 son derece iyi çözümler. Bu işlemciler de Samsung tarafından üretiliyor.

Nvidia ve Texas Instruments bu yarışta biraz geride kaldılar gibi. Çünkü ikilinin en iyi işlemcilerine baktığımızda biri 40 nm bir diğeri de 45 nm teknolojisiyle üretildiğini görüyoruz. Doğal haliyle bu hem ısınmaya hem de yüksek güç tüketimi anlamına geliyor.

Qualcomm Şimdilik Lider

Qualcomm’un APQ8064 kod adlı 4 çekirdekli Snapdragon S4 Pro ailesinin bileği uzun süre bükülmeyecek gibi gözüküyor.

Qualcomm’un Krait kod adlı yeni nesil çekirdek tasarımını baz alan işlemci, 28 nm teknolojisiyle üretiliyor ve çok az güç tüketip, az ısınıyor. Diğer tüm mobil işlemcilerde farklı çekirdekler aynı fazdan beslenirken, Qualcomm’un çoklu çekirdekli işlemcilerinde değişken faz teknolojisi kullanılıyor. Bu da verimliliği arttırıyor ve kullanılmayan işlemci neredeyse 0’a yakın güç tüketiyor. Qualcomm’un esas gücünü aldığı nokta ise grafik işlemci. AMD’nin Imageon GPU tasarımını 2008 yılında satın alan Qualcomm, Adreno 130 modeliyle Snapdragon işlemcilerini güçlendirdi. Şimdi günümüzde Adreno 320 ile konsol kalitesinde grafiklere sahip olan firma, Windows 8 ve Windows Phone 8 desteğini alarak yoluna devam ediyor.

Artık mobil işlemciler 20 megapiksel fotoğraf kaydı, 1080p ekran, DiretX 11, OpenCL ve GL gibi pek çok üst seviye teknolojiyi destekliyorlar.

Mobil cihazlarda konsol kalitesinin üzerine çıkılmasına adım adım biraz daha yaklaştığımız günümüzde, artık yeni nesil cihazlarda çoklu çekirdek standart olmaya başladı. Düşük hızlarda çalışan ve düşük güç tüketimine sahip çift çekirdekli işlemciler, giriş seviyesi telefonlarda kullanılmaya başladı.

Giriş seviyesinde çift çekirdekli işlemciler standartlaşacakken, üst seviyede yeni nesil ARM Cortex A15 mimarisinin kullanıldığı 4 çekirdekli işlemciler ve yeni nesil grafik çipleri yer bulacak. Kısa dönemde 6 çekirdek gibi yenilikler beklenmiyor. Mevcut pil teknolojisi henüz bu kadar yükü kaldıracak seviyede değil.

:: Akıllı cihaz alırken işlemcisine ne kadar çok önem veriyorsunuz?

 

13 Yorum

  1. “Mevcut pil teknolojisi henüz bu kadar yükü kaldıracak seviyede değil.”
    bi el atı veri gari şu pil olayına.

  2. Merhaba arkadaslar samsungun galaxy s4 de kullanacagi söz konusu olan kortex A15 mimarisi olan exynos 5250 islemcisi snapdragoon ,un s4 islemcisiyle ayni performansi gösteriyormu ?

  3. Pili göz ardı ettikleri sürece bir yerde tıkanıp kalacaklar. Tabi farklı dizayn ve yazılımlarla göz boyayıp satış yaparlar.

  4. dünya devi markalar beş para etmez android işletim sistemini kullanmaya devam ettikleri sürece bu kadar yüksek donanıma ihtiyaç duyulduğunu nasıl anlamıyorlar hayret. ya da farkında olup da böyle bir şey yapıyorlarsa harbiden enayiler söylenecek başka bir şey yok açıkçası.

  5. aynen pil teknolojisi cok geriden geliyor ve işleri yavaşlatıyor toyota nın ceo sunun dediği gibi bu işe cok büyük yatırımlar yapılıyor ilk kim cozum bulursa cok büyük paralar kazanıcak.

  6. ZİYARETÇİ 21.10.2012 14:29 Merhaba arkadaslar samsungun galaxy s4 de kullanacagi söz konusu olan kortex A15 mimarisi olan exynos 5250 islemcisi snapdragoon ,un s4 islemcisiyle ayni performansi gösteriyormu ?////
    exynos 5250 snapdragon s4(çift çekirdek) ü geride bırakır ama s pro yu geçeceğini düşünmüyorum o yüzden galaxy s4 te exynos 5250 olursa ben s4 pro lu telefonları performans konusunda geçeceğini zannetmiyorum

  7. Artık bu performans artışına bir dur denmeli. ne derler herşeyin fazlası zarar.Mobil işlemciler en fazla 2GHz olmalı eğer fazla olursa zaten şuan hiçbir akıllı telefonun şarjı uzun süre dayanamıyor.

  8. Apple A serisi işlemciler her zaman müthiş bence. adamalar yazılıma göre üretiyo bi kere gayet saf ve sorusuz sistemler. özlelikler A6 gerçketen alkışlanacak bir tasarım olmuş.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version