Mobil uygulama mağazalarının hızlı bir şekilde türemesinde hiç kuşkusuz Apple’ın App Store‘unun payı tartışılmaz. İlk açıldığı günden itibaren müthiş bir ivme yakalaması ve yoğun ilgi görmesi, diğer mobil devlerinin de iştahını kabartmış olacak ki her geçen gün yeni bir mobil mağaza duyuruluyor.


Her mağazanın farklı niteliklerle bir diğerinden sıyrıldığı yeni savaş arenası, mobil meraklıları tarafından yoğun bir ilgiyle takip ediliyor.

Çeşitli mobil içerik sunan mağazalar özellikle oyun ve uygulama konusunda fazlasıyla ilgi topluyor. Daha çok mobilleşen dünyada, taşınabilir içeriğe olan ilginin artması, kullanıcıların daha fazla kişiselleştirilebilir cihazlar tercih etmesine yol açtı. Bunun sonucunda da üçüncü şahıs yazılımlar konusunda güçlü olan platformlar ilgiyi toplamayı fazlasıyla başardı.

{pagebreak::Apple App Store I}

App Store I

Mobil uygulama marketlerinin öncüsü sayılabilecek App Store, başarısıyla yepyeni bir alanın da oluşmasını sağladı. Bir mobil cihaz için yaratılabilecek en başarılı içerik platformu olarak nitelendirilebilecek App Store, ücretli ve ücretsiz 70.000’in üzerinde oyun ve uygulamaya da ev sahipliği yapıyor. 2008’in temmuz ayından beri yayında bulunan yazılım mağazası Apple için de ciddi bir gelir kaynağı olmuş durumda.


Açılışının üzerinden bir yıldan biraz daha fazla bir zaman geçmiş olmasına ve Apple’ın katı kurallarına karşın gördüğü ilgiyi ve 2.5 milyar dolarlık yıllık gelirini Steve Jobs’un bile önceden tahmin edebildiğini sanmıyoruz.

App Store açılışından bu yana geçen kısa zaman diliminde 1.5 milyarın üzerindeki uygulama indirme rakamıyla, gerçekten geçilmesi oldukça zor bir işe de imza atmış durumda. Ayrıca bu süre zarfında 2.5 milyar dolarlık gelirle, Apple’ın en önemli gelir kalemi konumunun da sahibi. 77 ülkede kullanımda olan App Store, 100 binin üzerindeki kayıtlı geliştiricisi sayesinde her geçen gün büyümeye de devam ediyor.

{pagebreak::App Store II}

App Store II

Apple’ın sanal mağazası, hem barındırdığı çoklu ortam içerikleri hem de uygulamalarıyla oldukça zengin bir görüntüye sahip. Ancak ülkemizde sadece AppStore kısmının aktif olması nedeniyle bir adım geri kalsa da oldukça fazla ilgi görüyor.

AppStore, içersindeki birçok içerik ücretli olsa da ücretsiz olarak sunulan oldukça başarılı oyun ve uygulamalar da mevcut. Market içersinde oyun ve uygulamalar ayrı ayrı sınıflandırılmıyor ancak kategorilerin altında yer alan oyun bölümü, diğer uygulamalardan ayrımı sağlamaya yetiyor.

Oyun bölümü haricinde birçok farklı kategori altında sunulan faydalı ve eğlenceli yazılımlar mevcut. Eğlence, araçlar, sosyal ağlar, müzik kategorileri ise en çok ziyaret edilen ve en sevilenlerinden. Kategorilerin dışında yer alan en yeni ve en popüler uygulamalar hiçbir kısıt ve ayrım gözetmeksizin, yıldızlı beğeni seviyesiyle sunuluyor. Bunun yanı sıra en çok indirilen 25 ücretli ve ücretsiz uygulamayı ayrı ayrı görüntüleyebiliyorsunuz.

{pagebreak::App Store III}

AppStore III

AppStore üzerinden uygulama indirmek için “Apple ID” ye sahip olmanız gerekiyor. Bunu bir çeşit Apple kullanıcı kimliği olarak da ifade etmek mümkün. Her ne kadar bu kimliğe sahip olmak için kırılmamış bir iPhone sahibi olmak gerektiği söyleniyor olsa da bu konuda biraz esneklik payı olduğunu da belirtelim. Zira iTunes üzerinden herhangi bir uygulama satın almak istediğinizde karşınıza gelen yeni hesap oluşturma seçeneğinde, her mail adresine birer “Apple ID” almak mümkün.


Yeni hesap oluşturma esnasında kredi kartı bilgilerini girmeniz zorunlu tutuluyor. Eğer bir ödeme bilgisi girmek istemiyorsanız ve sadece ücretsiz uygulamaları indirecekseniz Apple destek sayfasının buradaki (İngilizce) yazısını inceleyebilirsiniz.

AppStore üzerinden indireceğiniz ücretli oyun ve uygulamaların bedelleri kredi kartınızdan tahsil ediliyor. Bunun yanı sıra şebeke tabanlı internet üzerinden AppStore bağlantısı sağlıyorsanız, indireceğiniz uygulamanın boyutu oranında veri transferi yapacağınızdan, bu oranda bir ücreti de operatörünüze ödemeniz gerektiğini hatırlatalım.

Hem maddi hem de saygınlık anlamında Apple’a büyük kazanç sağlayan AppStore için uygulama mağazalarının duayeni yakıştırmasını yapsak, sanırız buna kimsenin bir itirazı olmayacaktır.

{pagebreak::Nokia Ovi Store I}

Nokia Ovi Store I

Üçüncü şahıs uygulamalar yönünden en köklü ve en güçlü mobil işletim sistemlerinden biri hiç şüphe yok ki Symbian. Bu güçlü platformun arkasındaki en önemli destekçisi ve mobil cihaz üreticisi olan Nokia’nın, buradan aldığı güçle bir uygulama mağazası açmaması büyük bir kayıp olurdu.

Web tabanlı servislerini Ovi çatısı altında birleştiren Nokia, hem Symbian’lı akıllı telefonlarına hem de Java destekli mobil cihazlarına yönelik açtığı içerik mağazasının adını da Ovi Store olarak belirledi. 2009 yazıyla hayatımıza giren Ovi Store, son kullanıcının hizmetine sunulduğu ilk günden itibaren son derece zengin ve kaliteli içerik çizgisini yükseltmeye devam ediyor.


Konum tabanlı bir arayüzü bulunan Ovi Store, bölgeye yönelik de uygulama sunmaktan geri durmuyor. Özellikle mobil cihazlara yüklenen Ovi Store yazılımı GPS destekli cihazlarda coğrafi koordinatlara göre içerik önerilerinde bulunabiliyor.

Nokia işi en başından beri sıkı tutarak büyük yazılım firmalarıyla yaptığı özel anlaşmalar ile yazılım şirketlerinin hem Symbian hem de Java tabanlı uygulamalar geliştirmelerini ve bu içerikleri ilk olarak Ovi Store üzerinden pazarlamalarını sağlayarak ilgiyi bir parça daha arttırmayı başardı.

{pagebreak::Nokia Ovi Store II}

Nokia Ovi Store II

80’den fazla Nokia modeliyle uyumlu içerik barındıran Ovi Store, 17 binin üzerinde oyun ve uygulamanın yanı sıra çeşitli kategorilerde oldukça zengin ses ve video içeriğine de sahip.

Ovi Store tezgâhındaki ürünleri incelemek ve mobil cihazınıza indirmek için spesifik istemciler mevcut olsa da hiçbir ekstra araca ihtiyacınız olmadan sayfayı görüntüleyebiliyorsunuz. Beğendiğiniz bir uygulama olduğu takdirde yine bilgisayardan ya da mobil cihazdan Ovi hesabınız ile giriş yapabilir veya içeriğe ait adresin kısa mesaj ile telefonunuza gönderilmesini sağlayabilirsiniz.


Her ne kadar Ovi Store Nokia’lara özel bir mağaza olarak görünse de OS9 çekirdeğini kullanan birçok akıllı telefonda da sunulan içerikler kullanılabiliyor.

Ovi Store uygulama anlamında oldukça güçlü olsa da iş eğlenceye ve oyunlara gelince bir adım geri kaldığını görüyoruz. Bir süre önce güçlü oyun geliştiricileriyle anlaşmalar yapan Nokia, ilerleyen günlerde bunun meyvesini Ovi Store’daki oyun bölümüne olan yoğun rağbet ile toplayabilir. Bunun yanı ücretli ve ücretsiz çoklu ortam içerikleri sunan Nokia, bu yönüyle de oldukça güçlü bir konuma sahip. Ayrıca yeni başlatılan ve şu anda ücretsiz olarak sunulan Fransızca ders içerikleri görülmeye değer.

{pagebreak::Nokia Ovi Store III}

Nokia Ovi Store III

Ağırlıklı olarak Symbian OS9 çekirdeğine yönelik içeriğe sahip olan Ovi Store, son dönemde özellikle dokunmatik ekranlı Symbian’lara yönelik uygulamalar ve widgetlar fazlasıyla öne çıkıyor. Nokia’nın yeni amiral gemisi N97 adına ciddi manada geniş bir içeriğe sahip olan Ovi dükkânı, içeriğinin neredeyse tamamına yakınını ya ücretsiz olarak sunuyor ya da sembolik ücretler karşılığında indirmeye izin veriyor


Her ne kadar Ovi Store şu an için çok geniş bir içeriğe sahip olmasa da Ovi çatısı altında düşünülünce rakipsiz bir mobil dünya haline geldiği açıkça görülüyor.

Ovi Store’un bir başka avantajıysa Ovi servisleriyle bütünleşik olarak sunulması. Bu sayede tek bir Ovi hesabıyla hem uygulama ve multimedya içeriklerini indirebileceğiniz bir ortama kavuşuyorsunuz hem de yedekleme yapabileceğiniz, dosyalarınızı saklayabileceğiniz komple bir mobil dünyanın bir parçası haline geliyorsunuz.

{pagebreak::Android Market I}

Android Market I

Google’ın Linux tabanlı mobil işletim sistemi Android, az zamanda büyük atılımlar yaparak şaşırtıcı bir hayran kitlesine ulaşmayı başardı. Bunun sebebinin bilgisayar dünyasının iki sevilen isminin (Linux ve Google) bir araya gelmesinden kaynaklandığını düşünmek pek de yadırganacak bir durum değil.

Google, Android ile birlikte verdiği sözlerden biri olan Market fikrini çok kısa bir süre içersinde hayata geçirmekten geri durmadı. İlk etapta sadece 50 içerikle hizmete geçen Android Market, sadece ücretsiz uygulamalara olanak tanıyordu. Global bir uygulama mağazası olma yolunda ilerleyen Android Market şu anda ücretli uygulamalara da ev sahipliği yapıyor.

Geliştiricilerinin neredeyse tamamının gönüllü Penguen sevgililerinden oluştuğu Android Market, bunun bir getirisi olarak çoğunlukla ücretsiz ve faydalı uygulamalardan oluşuyor. Şu ana kadar kullanıcılarla buluşan tüm Android tabanlı cihazların son derece güçlü sistem kaynaklarına ve fonksiyonel özelliklere sahip olması, özellikle geliştiricilerin elini fazlasıyla güçlendiren önemli bir koz. Bu sayede geliştirilen uygulamalar görsel çekicilik ile fonksiyonelliği bir arada sunabiliyor.

{pagebreak::Android Market II}

Android Market II

Sadece uygulama ve oyunlardan oluşan Android Market, içeriği ücretli ve ücretsiz olarak kategorilendirmenin yanı sıra sosyal ağlar, çoklu ortam, seyahat gibi alt başlıklarda da sınıflandırıyor.


Google’ın da gücünü ardına alan Android Market ilerleyen günlerde daha güçlü bir konuma sahip olacağından emin bir şekilde yoluna devam ediyor.

Şu an itibariyle 1300 oyun ve uygulamaya sahip olan mağaza, fonksiyonel ve son derece kolay arama özelliği sayesinde özellik odaklı içerik arayabilmenize olanak tanıyor. Widgetlar ile de zenginleştirilen yazılım mağazası, kendine has başarılı istemcisinin yanı sıra, tüm web tarayıcılarda oldukça başarılı çalışan arayüzüyle bir adım öne çıkmayı başarıyor.

{pagebreak::Windows Mobile Marketplace I}

Windows Mobile Marketplace I

Pazaryeri akımını takip eden güçlü mobil oyunculardan Microsoft, Windows Marketplace ile bu dünyaya ilk adımı atmak üzere. Henüz kullanımda olmayan Windows Marketplace, şu anda sadece geliştiricilere açık olarak uygulama kabulü yapıyor.

Buna karşın gerek Microsoft cephesinden yapılan açıklamalardan gerekse sızdırılan bilgilerden elde edilen sonuçlara göre Windows Mobile’ın yeni dükkanı hakkında oldukça detaylı bilgi bulunuyor.

Daha önce burada açıkladığımız Windows Mobile 6.5’in resmi çıkış tarihi Marketplace adına da büyük önem arz ediyor. Zira Microsoft yaptığı açıklamalarda uygulama mağazasının ilk etapta Windows Mobile 6.5 destekli içeriğe sahip olacağını açıkladı. Buradan yola çıkarak 2009 sonbaharı olarak açıklanan Marketplace açılış tarihinin Ekim aylarını bulacağını tahmin etmek pek de güç değil.

{pagebreak::Windows Mobile Marketplace II}

Windows Mobile Marketplace II

Windows Live ID kullanarak giriş yapılabilecek mağaza ücretli ve ücretsiz uygulamalara sahip olacak. İlk etapta 600 adet Windows Mobile 6.5 uyumlu uygulama ve oyun ile açılacak olan Marketplace, özellikle EA ile imzalanan ortaklık anlaşması ile en yeni mobil oyunları barındıracak.


Microsoft, Marketplace ile alışılmışın dışında farklı pazarlama stratejilerini de kullanacak. Özellikle açıklanan 24 saatliğine uygulama deneme fikri son derece cazip görünüyor.

Bir mobil istemciye sahip olmayacağı ilan edilen Windows Mobile mağazası, kullanıcı dostu ve son derece hafif bir arayüze sahip olacak. Cihaza ve ülkeye göre içeriklerin filtrelenebileceği, arama fonksiyonu ile ihtiyacınız olabilecek uygulamaları bulmanın son derece kolay olacağı açıklanan Marketplace, ödemeleri doğrudan kredi kartı üzerinden yahut anlaşmalı operatörler üzerinden önceden belirlenen kriterler doğrultusunda gerçekleştirecek.

Servisin güvenlik hususunda ne kadar başarılı olduğunu görmek ve WinMo 6.5 uyumlu uygulamaları denemek için biraz daha beklememiz gerekiyor.

{pagebreak::Blackberry App World}

BlackBerry App World

Blackberry kullanıcılarının meraklı bekleyişleri App World ile nisan ayında son buldu. Kısıtlı olarak kullanıma sunulsa da Blackberry’nin prestijli yapısından kesinlikle taviz vermeyen uygulama mağazası, 250 uygulama ile merhaba diyerek emsallerine kıyasla bir adım geri kalmıştı.

Kısa sürede 1500 uygulama seviyesini yakalayan App World, ücretli ve ücretsiz yazılımlara ev sahipliği yapıyor. En düşük uygulama bedelinin 2.99$ olarak belirlendiği dükkânda en yüksek bedelli yazılım 999.99$ değere sahip olabiliyor.

 

RIM, geliştiricileri de diğer uygulama marketlerine nazaran daha fazla önemsiyor olacak ki kendi payını daha az tutmuş. Buna göre satılan her ücretli uygulama için elde edilen kazancın %80’i geliştiricilere aktarılırken %20’si RIM’e kalıyor.

Akıllı telefon pazarının devlerinden biri olan RIM, oyunlar konusunda da oldukça esnek kurallara sahip. 200’den fazla farklı Blackberry OS tabanlı oyunun indirilebildiği serviste de oyunlar en çok indirilenler listesinin genellikle tepesini oluşturuyor. Bu sayede yalnızca iş telefonu olarak görülmekten bir adım sıyrılan Blackberry, AppWorld ile kısıtlı uygulama imkânına karşın oldukça iyi bir gelir grafiği yakalamış gibi görünüyor.

{pagebreak::Samsung Store}

Samsung Store

Apple’ın başarısından etkilenen bir başka dev mobil üreticisi de Samsung. Neredeyse tüm mobil işletim sistemlerini kullanan mobil cihazlara sahip olan Samsung, bu gücünü uygulama mağazasında da kullanarak hem satışlarını arttırmayı hedefliyor hem de bu pastadan payını olabildiğince büyük kapmaya çalışıyor.

Microsoft ve Nokia gibi işini sıkı tutmayı tercih eden Samsung, özellikle Symbian ve Windows Mobile tabanlı mobil cihazlarına yönelik uygulama ve oyun pazarlama çabasında. Bu bağlamda Electronic Arts Copcom, Gameloft gibi önemli oyun geliştiricileriyle anlaşan Samsung tezgâhını ilk günden itibaren güçlü ve canlı tutmak istiyor.

14 Eylül itibariyle dükkânı açacak olan Samsung’un mobil cihazlar dünyasında olduğu gibi, uygulama mağazası rekabetinde de yeni bir soluk olacağı kesin görünüyor.

{pagebreak::Dikkat Çeken Ayrıntılar}

Dikkat Çeken Ayrıntılar

Her uygulama mağazası neredeyse aynı niteliklere sahip olsa da gerek marka profilinden kaynaklanan gerekse farklılık yaratan küçük detaylarıyla dikkat çekiyor.

App Store bu alanın duayeni sıfatını fazlasıyla hak etmesinin yanı sıra, kapsamlı uygulama ve oyun içeriği ile rakiplerine ciddi fark atmış durumda. Ovi Store da Apple’ın ardından oldukça güçlü bir konuma sahip. Ancak onu ayrı kılan video ve ses içeriğinin yanında, çoğunlukla ücretsiz uygulama ve oyunlara sahip olması.

Android Market kısıtlı içeriğine karşın fonksiyonel uygulamaların çoğunlukla ücretsiz olması sayesinde kullanıcılarını memnun ediyor. RIM, App World ile Blackberry için güzel bir kaynak oluşturmuş görünse de oldukça yüksek fiyatlardan pazarlanan uygulamalar, herkes adına ilgi çekici olamaybilir. Windows Marketplace ve Samsung Store henüz dükkanı açmayan iki rakip olsa da bu alana güzel bir hareketlilik getirecekleri ortada.

:: Mobil uygulama mağazalarında sizin için en önemli kriter nedir?