Dünyada milyonlarca insanın AIDS hastası olmasına yol açan HIV’i önlemek için bilim insanları hâlâ bir HIV aşısı geliştirmiş değil. Ancak COVID-19 pandemisinin kahramanlarından Moderna biyoteknoloji şirketi bir çare arıyor. Bununla birlikte şirket, mRNA grip aşısı çalışmalarını da halen sürdürüyor.

Moderna, mRNA teknolojili grip aşısı geliştiriyor

Moderna, mRNA teknolojili grip aşısı geliştiriyor

COVID-19 aşısı geliştiren Moderna şirketi şimdi de grip aşısı geliştiriyor. Üstelik yeni teknoloji ile; mRNA teknolojisiyle.

HIV aşısı da mRNA teknolojisine dayanıyor

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Klinik Araştırma kayıtlarına yapılan yeni bir başvuru dikkat çekti. Moderna, deneysel mRNA teknolojili HIV aşısının ilk insan denemelerini en erken yarın (19 Ağustos 2021) başlatacak.

HIV aşısı var mı?

Faz 1 denemesi, HIV negatif 18 ila 50 yaşları arasındaki 56 sağlıklı yetişkini kapsayacak. Bu deneme, HIV aşısı adayının güvenliğini test etmenin yanı sıra temel bir bağışıklık tepkisi de arayacak. Aşı adayı, Moderna’nın COVID-19 aşısında başarılı olan mRNA sistemine işlevsel olarak benziyor.

Araştırmacılar yıllardır mRNA aşılarının potansiyelini araştırıyor. Ancak Pfizer/BioNTech ve Moderna COVID-19 aşıları insanlarda kullanılan ilk aşılar. Her ikisi de güvenli ve SARS-Cov-2‘nin şiddetini önlemede ve azaltmada geniş çapta başarılı. Şimdi şirket, aynı başarıyı HIV aşısı için de yakalamak istiyor.

Moderna, mRNA aşıları

Moderna, resmî olarak mRNA-1644 olarak adlandırdığı yeni aşı adayının iki versiyonunu deneyecek. Bu, insanlarda denenen ilk mRNA HIV aşısı olacak. Aşı Faz 1’den geçerse, daha geniş popülasyonda HIV enfeksiyonunu önlemede ne kadar iyi çalıştığını belirlemek için 2. ve 3. aşama denemelerine girecek.