Mobil platformlar için Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemi açık kaynaklı olmasından dolayı kullanıcılarına sonsuz bir özgürlük sunuyordu. Yazılım bilgisi olan süper kullanıcılar Android’in açık kaynaklı olmasından faydalanıp sistemde diledikleri gibi çeşitli modifikasyonlar yapabiliyordu.

Kişiselleştirme önemli

Yapılan bu modifikasyonlar ile Android’in fazla kullanılmayan uygulamaları sistemden silinebiliyor, CPU performansı Overclock ile arttırılabiliyor, çeşitli temalar veya Launcher‘lar eklenebiliyor ve bazı cihazlara özel olan yazılım ve özellikler sisteme entegre edilebiliyor.

Google’ın Samsung, LG, HTC, Nokia, Motorola ve Sony gibi Android telefon üreticilerine sunmuş olduğu yazılımlardan farklı olarak geliştiricilere sunulan saf Android yazılım kullanımı geçtiğimiz yıllarda çok düşüktü. Kullanıcıların büyük bir bölümü stabil ve güvenlik açısından firmaların sunmuş olduğu yazılımı kullanırken fantezi arayanlar ise XDA gibi sitelerde bağımsız geliştiricilerin sunduğu yazılımları kullanıyordu.

14-08/06/screenshot-2014-08-05-123937-730x412.jpg

Bu yükseliş Google’ın lehine

Geçtiğimiz gün yapılan araştırma sonucu Android’in özgürlüklerinin farkına varılmaya başlandığı ortaya çıktı. Açıklanan rakamlara göre modifiye edilmiş Android yazılımı kullananların oranı %20‘yi aşmış durumda. Çin ve Hindistan başta olmak üzere dünya genelinde modifiyeli Android yazılım kullanımının artması platformun geleceği için çok önemli bir rol oynuyor.

AOSP projesi kapsamında yapılan bu modifikasyonlu Android yazılımları umarız ilerleyen yıllarda artış gösterir ve bağımsız geliştiricilerin yapmış olduğu yeni modifikasyonlar Android telefon üreticilerine ilham kaynağı olur.

:: Modifiyeli Android yazılımı kullanıyor musunuz?