Mobil platformlar için Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemi açık kaynaklı olmasından dolayı kullanıcılarına sonsuz bir özgürlük sunuyordu. Yazılım bilgisi olan süper kullanıcılar Android’in açık kaynaklı olmasından faydalanıp sistemde diledikleri gibi çeşitli modifikasyonlar yapabiliyordu.
Kişiselleştirme önemli
Yapılan bu modifikasyonlar ile Android’in fazla kullanılmayan uygulamaları sistemden silinebiliyor, CPU performansı Overclock ile arttırılabiliyor, çeşitli temalar veya Launcher‘lar eklenebiliyor ve bazı cihazlara özel olan yazılım ve özellikler sisteme entegre edilebiliyor.
Google’ın Samsung, LG, HTC, Nokia, Motorola ve Sony gibi Android telefon üreticilerine sunmuş olduğu yazılımlardan farklı olarak geliştiricilere sunulan saf Android yazılım kullanımı geçtiğimiz yıllarda çok düşüktü. Kullanıcıların büyük bir bölümü stabil ve güvenlik açısından firmaların sunmuş olduğu yazılımı kullanırken fantezi arayanlar ise XDA gibi sitelerde bağımsız geliştiricilerin sunduğu yazılımları kullanıyordu.
Bu yükseliş Google’ın lehine
Geçtiğimiz gün yapılan araştırma sonucu Android’in özgürlüklerinin farkına varılmaya başlandığı ortaya çıktı. Açıklanan rakamlara göre modifiye edilmiş Android yazılımı kullananların oranı %20‘yi aşmış durumda. Çin ve Hindistan başta olmak üzere dünya genelinde modifiyeli Android yazılım kullanımının artması platformun geleceği için çok önemli bir rol oynuyor.
AOSP projesi kapsamında yapılan bu modifikasyonlu Android yazılımları umarız ilerleyen yıllarda artış gösterir ve bağımsız geliştiricilerin yapmış olduğu yeni modifikasyonlar Android telefon üreticilerine ilham kaynağı olur.
CM Forever
günaydın
Güvenlik konusu ne olacak ?
Ben bir note 3 kullanıcısıyım ve note 3 ün exynos lu modeli için cyanogenmod11 i bekliyorum çünkü samsung telefonun içini o kadar gereksiz şeyle doldurmuşki onlardan kurtulmak istiyorum bence bunun nedeni bu çünkü insanlar o özellikleri 2 kereden fazla kullanmıyor
modifiye android sözü güzel hoş da sayın site yöneticileri acaba androidin herşeyi mi açık kaynak yoksa google’ın çekirdeği hariç mi?
firmalar da yazılımlarını ve sürücülerini açık olarak sunsa herkes için çok daha güzel bir platform olacak.onun yerine firmalar daha iyi çalışan güncel bir sistem istiyorsan fedakarlık yapmak zorundasın ilkesiyle hareket ediyorlar.
Tek sıkıntı telefonun garantisi olması yoksa gözümü kırpmadan custom rom kernel kurarım…
telefonumda en az 20 tane modül var ve android l temasý yüklü